• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Někdy na jaře jsem schválně poslala do Fitness007 dotaz pro Havlíčka na bariatrické operace. Jak se na ně dívá atd. atd. Včera vylezlo video, kde na tu otázku odpovídá. No, že bych se dozvěděla něco ultra nového, to nemohu říct, vykrucuje se velmi politicky, ale přeci jen je to znovu upozornění na to, že se zmenšeným žaludkem a) vůbec ještě nemusí být vyhráno, b) je v podstatě cesta ke klasickému zdravému stravování uzavřená. Potvrzuje to něco, co jsem viděla ve VFN na BARI dnech: ti lidi zhubnou, to jo, ale stejně spousta z nich zase větší část časem přibere (jen později než po klasické "dietě"), čímž se v podstatě octnou na cestě k reoperaci. Viděla jsem i nějaké odborné články v tomhle smyslu, ta dlouhodobá úspěšnost je sice vyšší než u klasického hubnutí, ale stejně to není pořád nic extra a pravděpodobnost reoperace (plikace na sleeeve, sleeve na bypass, bypass na ještě brutálnější bypass) je velká (v tom článku snad mluvili o třetině lidí). No. Zítra mě čeká návštěva na obezitologii a další vlna vysvětlování, proč tu operaci v tuhle chvíli nechci, tak tady trénuju. :)

Poradna Petra Havlíčka 3 | Bariatrické výkony. Principy hubnutí. Dojídání kalorického příjmu.
    https://youtu.be/ovmHXWZ-TTc?si=Fxaw7UNOYcLxjOta
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: děkuju, ty jsi tak hodná na mě. :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Víš, já vím, že je to klišé a že to vnitřně sama tak nevidíš, ale jsi velmi krásná právě taková, jaká jsi. Kór teď s těmi světlými vlasy. Svému ideálu se možná nepřiblížíš, to já taky ne (jojo, mně budou povídat!), ale zcela jistě už dávno ztělesňuješ ideál někoho jiného. :) Přeju tvému tělu klid a štěstí. :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: děkuju, že to píšeš, já jsem o tom právě přemýšlela, protože už víc než půl roku se i při dobrém režimu nic neděje (a jakmile ten režim jenom trochu poruším, okamžitě začnu nabírat), a dospěla jsem k závěru, že zatím nebudu nic měnit a vono si to nějak sedne. Jsem zdravá (jakože všechny hodnoty typu cukr, cholesterol atd. mám ideální), oblečená vypadám celkem snesitelně, nebudu to lámat přes koleno, jenom abych se přiblížila diktátu nějakého svého vnitřního ideálu, který možná už nikdy nebude dosažitelný.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ještě doplním, že v tomhle se shodne těch několik YouTuberů, u kterých jsem našla, že nejen zhubli (aspoň jednou v životě zhubnul snad úplně každý - a video o tom natočil každý druhý), ale taky si tu váhu udrželi. Spousta z nich shodně říká, že měli po tom prvním nárazu redukce dlouhé období, mnoho měsíců až třeba dva roky, kdy cvičili a slušně jedli, ale na váze se nic nedělo a že prostě museli v klidu vydržet, nešlapat zběsile na plyn, a dát tělu čas, ať si samo rozhodne, kdy je schopné pokračovat s čistou redukcí. Prakticky všichni to vnímali jako překážku na cestě a problém, ale možná že to není problém: možná je to fakt zákonitá součást toho procesu. Vzpomínám si matně, že o tom někde mluvil i Havlíček: nespěchat, být trpělivý a být ochoten pokračovat v režimu, i když se zdánlivě nic moc extra neděje. Věřit tomu procesu a prostě vědomě rezignovat na okamžité výsledky. A ono se to pak časem sečte.

No. Konec meditací, zpět k práci. :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Mluvila jsem o tom ještě včera jednou s trenérkou. Jestli jsem jí pochopila dobře, tak ty výsledky jsou dobrý hlavně proto, že šel zároveň tuk dolů a zároveň svaly nahoru. Tzn. jsem v deficitu, ale ve snesitelným, a hýbu se dobře a dostatečně. A když to vydržím dostatečně dlouho, tak ty svaly už pak nahoru nepůjdou, ale tuk by měl ubývat ještě nějakou dobu konstantně dál.

Donutilo mě to přemýšlet o funkci toho, co považujeme za "zastavení hubnutí" a "adaptaci organismu". Určitě to existuje, vůbec to nepopírám, ale možná se na to celé díváme špatně. Možná při tom tradičním (a podle mě fakt chybném) přístupu "80% strava, 20% pohyb", který prioritizuje jenom to shazování a na nic jiného v podstatě nekouká, pomíjíme ten moment, kdy si tělo řekne "hele, dobrý, s touhle nižší váhou se dá něco dělat, pojďme se trochu přestavět." A místo hubnutí si začne víceméně samo od sebe, teda když má dost kvalitního jídla a pohybu, říkat o rekompozici. Možná že kdyby s tím člověk počítal, možná že kdyby od začátku věděl, že v momentě, kdy se hubnutí (na váze) v podstatě zastaví, nastává nějaká další a dost jiná fáze, kdy půjde o jiné věci, dost by ubylo různých zkrachovavších režimů, kdy se to lidi snažili přetáhnout, až si fyzicky nebo psychicky (nebo nutričně) ublížili.

Ty meditace o "zastavení hubnutí" tu vedu už měsíce, já vím. Ale mám subjektivní pocit, že na to získávám další a další nové náhledy, jak ten můj proces pokračuje dál a dál. Roky jsem si myslela, jak vím o hubnutí všechno, ale lidi, zcela zjevně vím prd. Co ještě dalšího se dozvím třeba za rok nebo za dva? :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: me to prijde krapet presnejai nez vazeni, ktery lita +- 2 kg ....ale chapu, ze mereni treba u lidi ktery maji nad 100 kg muze byt slozity. neslo mi tak o anatomickej pas, ale o nejvhodnejsi misto k mereni.....nejuzsi a nejsirsi misto na tele fakt nemuzes splist 😀 proste to nejde
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: To by byla krása, kdyby se zase začaly šít šaty, co mají pas v místě toho anatomického. Strašně mě serou ty zvýšené pasy, co jsou všude už x sezón.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ale ono o nic nejde, já se nějak měřím, snažím se to mít zodpovědně plus mínus na stejným místě, nějakou informaci mi to dává, akorát je potřeba počítat s tím, že ta přesnost není veliká. To, jak člověku seděj kalhoty, je vypovídající mnohem víc.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: :D

Čárka na futrech by fungovat mohla! Ale na pupík bacha, když se hubne dobře a klesá břicho, tak se pupík trochu posouvá směrem dolů. Jojo, tohle jsou fígle, co fungujou na hubený lidi co hubnou o kousek, ale typický osazenstvo obezitologie vypadá dost jinak - od obřích pupků přes záhyby a faldy. V těchhle kategoriích to už tak snadný není.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: tak si udělej čárku na futra a měř to ve stejný vejšce. nebo prostě přes pupik, nebo tak něco.
    a nebo tetování. :D tyvole to bych si mohl nechat udělat, značky podle kterejch se měří oblečení :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Ve skutečnosti oficialni instrukce jsou, že anatomický pas je přesně uprostřed mezi vrcholem lopaty kosti kyčelní a spodním žebrem. Může a nemusí to být nejužší místo na těle v závislosti zejména na množství a rozložení viscerálního tuku. A ty hodnoty se budou měření od měření prostě lišit podle toho, kde odhadneš, že to je, jestli máš na obou stranách centimetr stejně vysoko, kudy přesně ti jde po zádech, kam si pořádně nevidíš, atd. atd. U mě se to podle měření liší o několik centimetrů, takže poznám, že jsem mívala před čtyřmi lety pas o 12 cm širší, ale to, jestli jsem za ty 4 měsíce slezla o dva centimetry, může být prostá chyba měření.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: nejužší a nejširší místo....na měření je to max +- 1 cm. Pas, boky a nejširší místo na stehnech.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Měřím, ale je to strašně nepřesný, asi jako něco dolů šlo, ale blbě se na to spoléhá, když přesně nevíš, jak zajistit, abys měla ten centimetr úplně přesně stejně jako při posledním měření.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: a meris se metrem? tam by ty zmeny prave videt byt mohly, kdyz jde dolu tuk tak budou mm a cm ubyvat. Asi samozrejme je lepsi zbavit se ty fixace na nejaky cislo, coz muze byt hrozne tezky a ten metr by mohl pomoct v tom, ze by lip reflektoval zmeny slozeni tela.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: to je paradni! jeste i prave pres ty vedra. Vidis, ze co vidis a prijde ti ma i opodstatneni :) tvoje telo se meni a uzdravuje, gratuluju :)
    JOPS
    JOPS --- ---
    ARGANNAH: Za 4 měsíce 3 kila tuků dole a 2kg svalů nahoru je paráda ne? Kašli na váhu to je jenom jeden z ukatatelu, to je to samé, jako kdybych já se měl řídit BMI. To bych vypadal jako kdybych utekl z Dachau. Plus jsou právě ty zdravotní benefity, ty se počítají, ne čísla na váze

Za mě palec up 💪🏻👍🏻
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: jako někdo kdo letos v únoru nevěděl jestli bude chodit a jestli nebude do smrti na dialyze, nemůžu souhlasit vic.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Rozdíl na váze je ovšem jenom kilo - no a co si budem povídat, ta fixace na to číslo na váze, atd. atd.

Nicméně teď tu nad tím rozvažuju, drbu se za uchem, googlím zdravé procento tuku v těle a říkám si, hergot, možná když to vydržím takhle ještě dva roky, bezbolestně, rozumně, tak můžu mít někdy v pětačtyřiceti fakt jakoby dobrý složení těla a relativně hezkou kondici. I kdybych u toho vypadala víceméně furt stejně. Ono to zdraví je beztak důležitější než vzhled.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: ehm, a je to jen číslo;) počítá se to zdraví a kondice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam