Mluvila jsem o tom ještě včera jednou s trenérkou. Jestli jsem jí pochopila dobře, tak ty výsledky jsou dobrý hlavně proto, že šel zároveň tuk dolů a zároveň svaly nahoru. Tzn. jsem v deficitu, ale ve snesitelným, a hýbu se dobře a dostatečně. A když to vydržím dostatečně dlouho, tak ty svaly už pak nahoru nepůjdou, ale tuk by měl ubývat ještě nějakou dobu konstantně dál.
Donutilo mě to přemýšlet o funkci toho, co považujeme za "zastavení hubnutí" a "adaptaci organismu". Určitě to existuje, vůbec to nepopírám, ale možná se na to celé díváme špatně. Možná při tom tradičním (a podle mě fakt chybném) přístupu "80% strava, 20% pohyb", který prioritizuje jenom to shazování a na nic jiného v podstatě nekouká, pomíjíme ten moment, kdy si tělo řekne "hele, dobrý, s touhle nižší váhou se dá něco dělat, pojďme se trochu přestavět." A místo hubnutí si začne víceméně samo od sebe, teda když má dost kvalitního jídla a pohybu, říkat o rekompozici. Možná že kdyby s tím člověk počítal, možná že kdyby od začátku věděl, že v momentě, kdy se hubnutí (na váze) v podstatě zastaví, nastává nějaká další a dost jiná fáze, kdy půjde o jiné věci, dost by ubylo různých zkrachovavších režimů, kdy se to lidi snažili přetáhnout, až si fyzicky nebo psychicky (nebo nutričně) ublížili.
Ty meditace o "zastavení hubnutí" tu vedu už měsíce, já vím. Ale mám subjektivní pocit, že na to získávám další a další nové náhledy, jak ten můj proces pokračuje dál a dál. Roky jsem si myslela, jak vím o hubnutí všechno, ale lidi, zcela zjevně vím prd. Co ještě dalšího se dozvím třeba za rok nebo za dva? :)