• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: no já se na výletech cpu nakrájeným sýrem ;-), bez ničeho
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACKO: ja objevila v bille nase bio staroceska https://shop.billa.cz/produkt/billa-bio-naturka-staroceska-s-medem-30g-82299021 a po dlouhe dobe tycinka, na kterou mam i fakt chut a snim ji.

    V podstate je to jedna z mala sladkosti, kterou si kupuju vedle obcasnych susenek z janovy pece a jojo jahodoveho poteseni a bile cokolady :D ale na vandrech me to dost pomaha i na psychiku, vecer pred spanim, kdyz hodne prsi... su rada, ze se porad daji koupit nejaky pozivatelnosti i ze sekce "sladkosti", protoze ja toho fakt hromadu vubec nesnesu a navaluje se mi uz kdyz do toho kousnu.

    asi mam taky nejakou castecne vrozenou obranu proti podobnym vecem, kdyz sem byla decko a kazdej chtel mekac, kdyz otevreli vubec prvni mekac v brne tehda... tak javubec nechapala proc bych neco tak malyho a drahyho mela jist... myslim, ze poprve sem ho ochutnala az kolem 25let... a nikdy vzivote bych si uz po druhe asi nekousla:D

    vyhoda je, ze pak nemuzu snist pytlik medvicku zaraz, protoze uz v pulce to zacina byt tak hnusny, ze kdyz dam jeste jeden, vrhla bych vsechno :D
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KOCHANSKA_CH: ja zas bohuzel mam nevyhodu, ze absolutne z duse nenavidim vareni a packani se s jidlem, celej ten bordel. Snazim se v mych schopnostech, snazim se varit co nejvic, ale vetsinou vic nez 4x tydne to nedam, nekdy jen 2x. Problem je i to, ze mam dospeleho syna a ten sezere toho hodne a chce maso atd, co bych ja normalne sama nejedla, zivila bych se pohankou, lusteninama a zeleninou, ale on tyhle "bez chuti" jidla nechce, musim balancovat a delat kompromisy.
    KURE
    KURE --- ---
    IOM_NUKSO: to je jasný. A zároveň se nenajis mimo domov. Zkusit to vyřadit zcela, je imho nemožný.

    Je třeba to brát i trochu pragmaticky. Ne každý může úplně shánět šťastný vejce. Ale takový to základní maso do mrazáku se jednou za x měsíců koupit da. (Třeba koupit půlku prasete a udělat si "zabijacku")

    A nikdo nemusí pit redbull. Prostě začít s takzvanyma "low hanging fruits".
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: Ja na vandry nechodim, takze to me nikdy nemuselo trapit. Sportovni aktivity mam v civilizaci.
    Ruzni bezci a velky sportovci ale tenhle problem uz museli resit… my meli na vode taky dosah civilizace, ja pekla susenky z ovesnych vlocek, takovych tech obycejnych a to vydrzelo v barelu tejden. Muj otec byl horolezec a za komance ta vybava nebyla co dneska. Pamatuju si pytle s rejzi a susil doma zeleninu a ovoce v nejakym primitivnim dehydratoru.
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: se neomlouvej, já jím taky dost chleba a kupovanýho, kupuju ho v jedný pekárně v Dejvicích, zato tyčinky bych nejedla ani v nouzi nejvyšší
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    BERUSKA_CA: v tom pripade bych chleba nejedla nikdy... jako je to varianta, ale na vandry sem bohuzel nenasla efektivnejsi svaciny, nez namazanej chleba pastikou a se syrem, nebo s vajickama (prvni dva dny z domu jeste i se sunkou). kdyz sem jeste jedla lepek, delaval mi kolega, jeho to bavilo, tak to bylo win win. s tim bezlepkem na to nikdo nema koule, protoze kdyz je pozivatelnej chutove, tak neznamena, ze to jde druhej den ukrojit a neni to hromada drobku, co se musi jist zlicou...

    a neumim ho nahradit necim, co me podobne zasyti zaludek - proste nevim co. Po letech bez peciva sem ho vzala na milost prave na vylety kvuli tomu, ze me efektivne zasyti a zaplni pritom zaludek k jeho spokojenosti.

    jsou lidi, co dokazi cely vylet na par tycinkach... mam potiz s tim, ze jednu tycinku zvladnu, treba k tomu i nejaky medvidky, ovesnou susenku, kousek cokolady (behem dne), ale kdybych mela jist jen sladkosti, tak je mi nejpozdeji na obed zle jak psovi. A znam lidi, co na tom fakt ujdou 30km :D a dva dny po sobe. To je uplne mimo moje chapani :D
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je to samy :)
    Je potreba vymyslet, jak na to. Ja netusila, jak se spousta veci dela, ale presne jsem vedela, jak se to nedela a to je dobrej zacatek. Na dalsi vzdelani jsem si taky musela vydelat a taky se to podarilo.
    Clovek dokaze straslivy veci, kdyz zacne hledat kudy.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: Ja chleba jim jen pokud ho nekdo upece. I pres vsechno vzdelani mi ten kurva kvasek nevzejde, i kdybych se na hlavu stavela. Vzdala jsem to.
    Sit taky neumim. Nastesti je mi konfekce akorat a na miru usitej kabat mam jeden. Takze tohle odnasi akorat muj malej talisman, hadry na nem, na chudakovi plandaj :)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ACKO: Co ji znam, tak se vyhybala normali strave. Jako dite si pamatuju ze nesnidala a vysvetlovala mi, ze nebude veceret, aby nebyla tlusta. Pamatuju si na uchylny diety, to jsem tu nekde vypravela (mozna vedle v Hubenourech?) - bylo vsechno: tukozroutska polivka, jist ob den, primitivni verze keto diety, caje na hubnuti, pilule, koktejly, jist jen do/v urcite hodiny. I nejaky projimadlo jsme v lednici meli. Nikdy to nevydrzela dlouho a cela vytocena z dalsi diety ktera nefunguje se cpala sladkostma. Ale regulerne furt (zazirala depresi a zivot, ktery ji proste nechutnal). To posnidas susenky (“zdrave cerealie”), pred obedem posedela a pak ho nekde stopila, sladka tecka nebyla tecka ale dortik/cokolada a “neco ke kafi”. Nevecerela a furt byla vztekla a unavena a netusila, z ceho to ma. Pak vymyslela, ze kdyz slupne vitaminy z lekarny, tak se to cele vykompenzuje a vlastne pohoda. Akorat zacaly pribejvat choroby a ona se divila jak to - vitaminy ma umele a skoro neji, tak z ceho?
    Pricti si odpor k pohybu a je na maler zadelano.
    Jako je to extrem, ale vsak taky zacala vysledky sve prace sklizet brzo.

    Na mne kouka, jako na zjeveni Panny Marie a nechape, jak muze nekdo jist a vypadat normalne. A kde se ve me bere chut k pohybu, to ji taky neni jasne. Kdybych z ni fyzicky nevylezla, odprisahla by, ze nejsem jeji :))

    Pokousela jsem se ji ten mechanismus vysvetlit? Jasne.
    Pochopila to? Ne.

    To neni o penezich ale o nepochopeni principu.
    Ja se odstehovala s jednim kufrem a kabelkou a na uctu jsem nemela nic, protoze jsem ani zadnej nemela. A zvladla jsem se zaridit.
    Clovek musi padlovat, to za nej nikdo neudela. A kdyz bude podvadet, tak se to stejne projevi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já si teda jako úplně nemyslím, že by se člověk musel úplně hájit, že nekupuje všechno z farmy. Imho zbytečnej perfekcionismus je zbytečnej. Já si taky dávám dost záležet na tom, co jíme, ale já k fakt extrémně, extrémně ráda vařím. Zas ale třeba neumím šít, přitom se svojí postavou hadry fakt blbě sháním a dělat si je na míru by mi fakt pomohlo. Třeba si jednou čas najdu a naučím se to, ale teď mi to holt nestojí za to. No. Všichni děláme volby. Kvalitní potraviny ze supráče jsou podle mě úplně v cajku.
    GALE
    GALE --- ---
    “Cukr je návykový a droga a bílý jed.” To už se tu na nyxu v různých auditkach řešilo tolikrát i s relevantními odkazy, že opravdu takhle (jednoduché) to není.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Na farmu přímo nejezdím, ale mám v docházkové vzdálenosti obchody, kam farmáři z okolí dodávají nebo si objednávám a vyzvedávám v blízké výdejně. Hovězí beru z biofarmy, kde se dobytčata furt pasou a vypadají spokojeně. Teď jsem v tom pátečním vichru a lijáku jela pro objednávku hovězího z Vysočiny, než na mě přišla řada, byla jsem fest mokrá a zmrzlá. Mladý pan farmář taky, tak jsem zaokrouhlila cenu nahoru. :-)

    IOM_NUKSO: Vyrábím si hodně pyčovin doma. Za prvé je to o prioritách a za druhé mně to baví.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    BERUSKA_CA: kamoska mi rikala, ze nekteri lidi maji (gen, nastaveni mozku, ted nevim), ktery jim usnadnuje spadnuti do zavislosti. ze to technicky neni uplne jejich volba.

    takze s tim jidlem a podivnyma vecima k jidlu to mozna muze byt podobny, ze proste jsou lidi, ktery ochutnaji jednou a uz v tom jedou a na druhe strane lidi, kteri to maji doma pro strycka prihodu a proste to tam je a nejak je to nelaka.

    v bubline mych kamaradu malokdo ji tak "dobre" jako ja, a to mam urcite rezervy a ted sme objevili scuk a obcas objedname. jen ten chleba me hodne zklamal, za tu cenu je prisernej, nedobrej, hned plesnivi nebo tvrdne... zkousela sem 3 ruzny a 2 byli fakt nepouzitelny skoro... ze zlatej schar. blby je, ze kdyz uz clovek fakt chce podporit malovyrobce a jeste udelat dobre brisku, ze sou to casto jen vyhozeny penize a hodnotit tam to nejde, aby si clovek dal bacha, kdyz to nezna...

    a co sem si vzala kefiry, tak jeste pred datem spotreby uz byly jety a smrduty a divny.. a jeden muzi bouchnul :D

    co me ale hodne mrzi, ze se zrusilo, sou mlikomaty. to sem si rada chodila pro mliko.
    ACKO
    ACKO --- ---
    BERUSKA_CA: Můžeš mi nějak přiblížit, čím konkrétně se tvoje matka stravovala? Takovej vzorek toho, co obvykle jedla. Já si to nějak neumím představit.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: V pohode, kazdy se snazi jak muze, jde o to, aby se snazil. Tohle auditko je dukazem, ze lidi cestu hledat chteji a i to se pocita.
    Kdyz jsem byla mala, meli jsme kulovy a ja spasala zahradu. Nikdo nesezral tolik rajcat, jako ja. A to je uplne ok, normalni prirozena strava. Jahody rostly u kompostu :)
    Ale moje matka byla uz tedy jako to dite z knizky, cuchla k chemikaliim a nebylo cesty zpet. Nechtela a narozdil ode me si mnohem snadneji vypestuje navyk na to spatne. Mne pomaha i to, ze je mi po umelych vecech zcela prozaicky zle.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    BERUSKA_CA: ale ja nepisu, ze jim barevny pytliky, jen si kupuju maso a vejce a chleba v albertu... ono kdyz dam za chleba 60 nebo 110 korun, je to dost rozdil... a s masem to samy, zelenkova kruta je proste lepsi, ale taky nestoji 150/kilo... a to chleba kupuju jen vyjimecne, predevsim v akci a vetsinou si ho mazu jen na vylety...

    ja jim hodne zakladni potraviny a skoro denne doma varim, nechodim ani nikde na obedy (i kdybych mohla, tak si to nemuzu dovolit casteji, nez treba 1xtydne) a drazsi veci (dehydro) si kupuju na vandry.

    Proste mam jen jednu hromadku penez a radsi z ni dotuju svoje konicky, nez aby mi na ne nezbylo. A sice je mi jasny, ze vejce z alberta je asi horsi vejce, ale kdyz stoji 10ks 28kc nebo stoji 10kc domacich vajicek 60kc tak me na ne proste prejde chut uplne... protoze to neni tak, ze kdyz si dam zelenkovu krutu, tak me ji najednou staci 100g, kdyz kurete z alberta snim 200g... to tak u me nefunguje, ze kdyz snim drazsiho masa pulku, ze me to zasyti stejne, jako ta vetsi porce levnejsiho... mozna to chutna lip, ale kdyz mam pak hlad, tak k cemu to je...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Někde jsem kdysi četla, že pracuješ v laboratoři, nemýlím se? Jestli k tomu něco zasvěcenýho máš, sem s tím :)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: Moje zkusenost je ta, ze nahrazek a jedlych substanci clovek sni daleko vic, nez normalniho jidla. Nakupuju za stejny penize jako nekdo, kdo ma rad barevne pytliky. Protoze jim nestaci trochu. Nemuzes za to, organismus nepozna, kdy ma dost, kdyz nepozna to “jidlo”.
    To se pekne popisuje nekde na zacatku ty knizky o ultrazpracovanych lidech. Autor daval dceri k snidani misku ovesne kase a nekdy to byl boj. No a jak zacal testovat na sobe (jedinym dukazem vedecke pravdy je experiment, vtloukali kdysi nam), dcera prisla ke snidanovym cerealiim. S ocima navrch hlavy slupla tri misky a porad nevypadala, ze ma dost.

    Me v tomhle fakt vydesila matka. Sbirka chorob, ze doktori padaj do mdlob. Nikdo v rodine takhle nemocnej nebyl. Ale nikdo taky nejedl celej zivot umelou stravu bez pohybu. Kdyz jsem za ni kdysi byla na nervovem oddeleni, tak mi z toho nebylo dobre. A ti pacienti (ti, kteri jeste nejak vnimali svet) se taky neprikrmovali nejlip. Ja v tom tu umeru vidim a jestli muzu prispet tomu, at ze me neni takove dute nestesti s pytlem leku, tak tomu prispeju.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mezi farmářským masem a normálním masem není v Evropě žádný velký rozdíl. Mezi vařením z masa a z polotovarů je rozdíl velký, no. Proto hodně lidí končí u toho, u čeho by neměli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam