• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Jinak teda momentálně řeším, jak sladit svoje (ne)potřeby s partnerovými. Přítel je ten typ, který prostě nikdy v životě váhu nemusel řešit. Většinou jí opravdu ukrutně zdravě, bo má skutečně téměř všechny potravinové intolerance a alergie, které existujou, a možná i pár takových, které ještě nikdo oficiálně neobjevil, ale pokud mu nějaké jídlo nedělá problém, tak vůbec neřeší, kolik toho sní a jak to jí často. A já mám fakt někdy problém mu vysvětlit, že s ním třeba nemůžu na tu báječnou veganskou zmrzku chodit denně, ba ani jednou tejdně.

Moje největší neřest jsou momentálně ořechy, zejména kešu, ty miluju nehynoucí láskou a kdybych mohla, neživím se ničím jiným - pročež jsem si je zakázala jíst. Protože vědomí, že malá hrstička má kalorií jako průměrný oběd, a že víc si jich tedy dát nemůžu, mě totálně ničí. A opět, přítel mi chtěl udělat radost, ví, že mám kešu ráda, tak jich v nějakým super duper bio-eshopu objednal kilovej pytel. Rezignovala jsem na veškeré sebeovládání, pytel jsem vdechla asi během tří dnů a řekla mu, že už to nikdy udělat nesmí. Byl smutnej, že mě chtěl potěšit. On si ujíždí na arašídech a může jich sníst libovolné množství. Může sníst libovolné množství všeho a bude pořád stejnej.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: mě nebaví šití ani vaření, já jsem úplně ztracenej případ. :D

S mou extrémní, ale fakt extrémní leností a skutečně zásadním odporem k vaření si myslím, že je úspěch, že vařím téměř výhradně ze základních surovin. Představa, že objíždím farmy a nakupuju každý druh potraviny v samostatném obchodě, mě naplňuje zoufalstvím.

Velmi se za to stydím a připadám si hodně nedostatečná, ale asi ne natolik, abych byla ochotná svou lenost překonat.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    IOM_NUKSO: Já zas mám nevýhodu zdravotních omezení, tak trávím stovky hodin obstaráváním a přípravou kvalitního krmiva. Ale dělala bych to i při plném zdraví.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IOM_NUKSO: vitej v klubu... nesnasim vareni... nesnasim asi tak 70% jidel co ji normalni lidi. Mam bezlepkovou dietu. Nemuzu si dovolit chodit do restaurace casteji, nez obcas...

co z toho vypliva? fakt si musim asi tak 6x v tydnu varit... jestli sem mela obcas aspon zachvaty peceni, po tech 10 letech vareni uz nemam ani zachvaty peceni. fakt to nesnasim. VYhoda? jim maso a ryzi... jim brambory a maso... jim cocku a vejce... jim zeleninu a maso... jim chleba a sunku. jim jogurt a ovoce a ovesny vlocky...

ja vim, ze clovek by nemel 10let obedvat maso s rejzi... ale... ja se na to fakt kazdej den tesim :D
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: no já se na výletech cpu nakrájeným sýrem ;-), bez ničeho
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACKO: ja objevila v bille nase bio staroceska https://shop.billa.cz/produkt/billa-bio-naturka-staroceska-s-medem-30g-82299021 a po dlouhe dobe tycinka, na kterou mam i fakt chut a snim ji.

V podstate je to jedna z mala sladkosti, kterou si kupuju vedle obcasnych susenek z janovy pece a jojo jahodoveho poteseni a bile cokolady :D ale na vandrech me to dost pomaha i na psychiku, vecer pred spanim, kdyz hodne prsi... su rada, ze se porad daji koupit nejaky pozivatelnosti i ze sekce "sladkosti", protoze ja toho fakt hromadu vubec nesnesu a navaluje se mi uz kdyz do toho kousnu.

asi mam taky nejakou castecne vrozenou obranu proti podobnym vecem, kdyz sem byla decko a kazdej chtel mekac, kdyz otevreli vubec prvni mekac v brne tehda... tak javubec nechapala proc bych neco tak malyho a drahyho mela jist... myslim, ze poprve sem ho ochutnala az kolem 25let... a nikdy vzivote bych si uz po druhe asi nekousla:D

vyhoda je, ze pak nemuzu snist pytlik medvicku zaraz, protoze uz v pulce to zacina byt tak hnusny, ze kdyz dam jeste jeden, vrhla bych vsechno :D
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KOCHANSKA_CH: ja zas bohuzel mam nevyhodu, ze absolutne z duse nenavidim vareni a packani se s jidlem, celej ten bordel. Snazim se v mych schopnostech, snazim se varit co nejvic, ale vetsinou vic nez 4x tydne to nedam, nekdy jen 2x. Problem je i to, ze mam dospeleho syna a ten sezere toho hodne a chce maso atd, co bych ja normalne sama nejedla, zivila bych se pohankou, lusteninama a zeleninou, ale on tyhle "bez chuti" jidla nechce, musim balancovat a delat kompromisy.
    KURE
    KURE --- ---
    IOM_NUKSO: to je jasný. A zároveň se nenajis mimo domov. Zkusit to vyřadit zcela, je imho nemožný.

Je třeba to brát i trochu pragmaticky. Ne každý může úplně shánět šťastný vejce. Ale takový to základní maso do mrazáku se jednou za x měsíců koupit da. (Třeba koupit půlku prasete a udělat si "zabijacku")

A nikdo nemusí pit redbull. Prostě začít s takzvanyma "low hanging fruits".
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: Ja na vandry nechodim, takze to me nikdy nemuselo trapit. Sportovni aktivity mam v civilizaci.
    Ruzni bezci a velky sportovci ale tenhle problem uz museli resit… my meli na vode taky dosah civilizace, ja pekla susenky z ovesnych vlocek, takovych tech obycejnych a to vydrzelo v barelu tejden. Muj otec byl horolezec a za komance ta vybava nebyla co dneska. Pamatuju si pytle s rejzi a susil doma zeleninu a ovoce v nejakym primitivnim dehydratoru.
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: se neomlouvej, já jím taky dost chleba a kupovanýho, kupuju ho v jedný pekárně v Dejvicích, zato tyčinky bych nejedla ani v nouzi nejvyšší
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    BERUSKA_CA: v tom pripade bych chleba nejedla nikdy... jako je to varianta, ale na vandry sem bohuzel nenasla efektivnejsi svaciny, nez namazanej chleba pastikou a se syrem, nebo s vajickama (prvni dva dny z domu jeste i se sunkou). kdyz sem jeste jedla lepek, delaval mi kolega, jeho to bavilo, tak to bylo win win. s tim bezlepkem na to nikdo nema koule, protoze kdyz je pozivatelnej chutove, tak neznamena, ze to jde druhej den ukrojit a neni to hromada drobku, co se musi jist zlicou...

a neumim ho nahradit necim, co me podobne zasyti zaludek - proste nevim co. Po letech bez peciva sem ho vzala na milost prave na vylety kvuli tomu, ze me efektivne zasyti a zaplni pritom zaludek k jeho spokojenosti.

jsou lidi, co dokazi cely vylet na par tycinkach... mam potiz s tim, ze jednu tycinku zvladnu, treba k tomu i nejaky medvidky, ovesnou susenku, kousek cokolady (behem dne), ale kdybych mela jist jen sladkosti, tak je mi nejpozdeji na obed zle jak psovi. A znam lidi, co na tom fakt ujdou 30km :D a dva dny po sobe. To je uplne mimo moje chapani :D
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je to samy :)
    Je potreba vymyslet, jak na to. Ja netusila, jak se spousta veci dela, ale presne jsem vedela, jak se to nedela a to je dobrej zacatek. Na dalsi vzdelani jsem si taky musela vydelat a taky se to podarilo.
    Clovek dokaze straslivy veci, kdyz zacne hledat kudy.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: Ja chleba jim jen pokud ho nekdo upece. I pres vsechno vzdelani mi ten kurva kvasek nevzejde, i kdybych se na hlavu stavela. Vzdala jsem to.
    Sit taky neumim. Nastesti je mi konfekce akorat a na miru usitej kabat mam jeden. Takze tohle odnasi akorat muj malej talisman, hadry na nem, na chudakovi plandaj :)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ACKO: Co ji znam, tak se vyhybala normali strave. Jako dite si pamatuju ze nesnidala a vysvetlovala mi, ze nebude veceret, aby nebyla tlusta. Pamatuju si na uchylny diety, to jsem tu nekde vypravela (mozna vedle v Hubenourech?) - bylo vsechno: tukozroutska polivka, jist ob den, primitivni verze keto diety, caje na hubnuti, pilule, koktejly, jist jen do/v urcite hodiny. I nejaky projimadlo jsme v lednici meli. Nikdy to nevydrzela dlouho a cela vytocena z dalsi diety ktera nefunguje se cpala sladkostma. Ale regulerne furt (zazirala depresi a zivot, ktery ji proste nechutnal). To posnidas susenky (“zdrave cerealie”), pred obedem posedela a pak ho nekde stopila, sladka tecka nebyla tecka ale dortik/cokolada a “neco ke kafi”. Nevecerela a furt byla vztekla a unavena a netusila, z ceho to ma. Pak vymyslela, ze kdyz slupne vitaminy z lekarny, tak se to cele vykompenzuje a vlastne pohoda. Akorat zacaly pribejvat choroby a ona se divila jak to - vitaminy ma umele a skoro neji, tak z ceho?
    Pricti si odpor k pohybu a je na maler zadelano.
    Jako je to extrem, ale vsak taky zacala vysledky sve prace sklizet brzo.

Na mne kouka, jako na zjeveni Panny Marie a nechape, jak muze nekdo jist a vypadat normalne. A kde se ve me bere chut k pohybu, to ji taky neni jasne. Kdybych z ni fyzicky nevylezla, odprisahla by, ze nejsem jeji :))

Pokousela jsem se ji ten mechanismus vysvetlit? Jasne.
    Pochopila to? Ne.

To neni o penezich ale o nepochopeni principu.
    Ja se odstehovala s jednim kufrem a kabelkou a na uctu jsem nemela nic, protoze jsem ani zadnej nemela. A zvladla jsem se zaridit.
    Clovek musi padlovat, to za nej nikdo neudela. A kdyz bude podvadet, tak se to stejne projevi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já si teda jako úplně nemyslím, že by se člověk musel úplně hájit, že nekupuje všechno z farmy. Imho zbytečnej perfekcionismus je zbytečnej. Já si taky dávám dost záležet na tom, co jíme, ale já k fakt extrémně, extrémně ráda vařím. Zas ale třeba neumím šít, přitom se svojí postavou hadry fakt blbě sháním a dělat si je na míru by mi fakt pomohlo. Třeba si jednou čas najdu a naučím se to, ale teď mi to holt nestojí za to. No. Všichni děláme volby. Kvalitní potraviny ze supráče jsou podle mě úplně v cajku.
    GALE
    GALE --- ---
    “Cukr je návykový a droga a bílý jed.” To už se tu na nyxu v různých auditkach řešilo tolikrát i s relevantními odkazy, že opravdu takhle (jednoduché) to není.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Na farmu přímo nejezdím, ale mám v docházkové vzdálenosti obchody, kam farmáři z okolí dodávají nebo si objednávám a vyzvedávám v blízké výdejně. Hovězí beru z biofarmy, kde se dobytčata furt pasou a vypadají spokojeně. Teď jsem v tom pátečním vichru a lijáku jela pro objednávku hovězího z Vysočiny, než na mě přišla řada, byla jsem fest mokrá a zmrzlá. Mladý pan farmář taky, tak jsem zaokrouhlila cenu nahoru. :-)

IOM_NUKSO: Vyrábím si hodně pyčovin doma. Za prvé je to o prioritách a za druhé mně to baví.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    BERUSKA_CA: kamoska mi rikala, ze nekteri lidi maji (gen, nastaveni mozku, ted nevim), ktery jim usnadnuje spadnuti do zavislosti. ze to technicky neni uplne jejich volba.

takze s tim jidlem a podivnyma vecima k jidlu to mozna muze byt podobny, ze proste jsou lidi, ktery ochutnaji jednou a uz v tom jedou a na druhe strane lidi, kteri to maji doma pro strycka prihodu a proste to tam je a nejak je to nelaka.

v bubline mych kamaradu malokdo ji tak "dobre" jako ja, a to mam urcite rezervy a ted sme objevili scuk a obcas objedname. jen ten chleba me hodne zklamal, za tu cenu je prisernej, nedobrej, hned plesnivi nebo tvrdne... zkousela sem 3 ruzny a 2 byli fakt nepouzitelny skoro... ze zlatej schar. blby je, ze kdyz uz clovek fakt chce podporit malovyrobce a jeste udelat dobre brisku, ze sou to casto jen vyhozeny penize a hodnotit tam to nejde, aby si clovek dal bacha, kdyz to nezna...

a co sem si vzala kefiry, tak jeste pred datem spotreby uz byly jety a smrduty a divny.. a jeden muzi bouchnul :D

co me ale hodne mrzi, ze se zrusilo, sou mlikomaty. to sem si rada chodila pro mliko.
    ACKO
    ACKO --- ---
    BERUSKA_CA: Můžeš mi nějak přiblížit, čím konkrétně se tvoje matka stravovala? Takovej vzorek toho, co obvykle jedla. Já si to nějak neumím představit.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: V pohode, kazdy se snazi jak muze, jde o to, aby se snazil. Tohle auditko je dukazem, ze lidi cestu hledat chteji a i to se pocita.
    Kdyz jsem byla mala, meli jsme kulovy a ja spasala zahradu. Nikdo nesezral tolik rajcat, jako ja. A to je uplne ok, normalni prirozena strava. Jahody rostly u kompostu :)
    Ale moje matka byla uz tedy jako to dite z knizky, cuchla k chemikaliim a nebylo cesty zpet. Nechtela a narozdil ode me si mnohem snadneji vypestuje navyk na to spatne. Mne pomaha i to, ze je mi po umelych vecech zcela prozaicky zle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam