• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    NAVARA: Jenže BDSM musí být z podstaty konsensuální, jinak to není BDSM.
    KURE
    KURE --- ---
    NAVARA: ne, raději knihu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KURE: BDSM? :)
    KURE
    KURE --- ---
    Mě na tom děsí ta ochota někomu ublížit. Pro zábavu, nebo jen tak.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: A podstatná je asi ta větší skupina. Protože v tý se už vždycky najde někdo, kdo to bude mít posunutý. A jakmile jeden tu bariéru překročí a nic se nestane, ponoukne to i ty, co nějaký podobný sklony maj schovaný hloubš. A když se furt nic neděje, převáží asi ta euforie z toho, že člověk dělá něco, co by ho jinak v životě nenapadlo udělat a prostě může
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KEMENTARI: Tak podle mě to má podobnou rovinu jako stanforskej experiment, totiž že když lidi dostanou možnost a příležitost beztrestně dělat druhýmu, cokoli se jim zamane, tak to aspoň někteří z nich fakt udělaj. Třeba ne hned, může chvíli trvat, než padnou ty navyklý bariéry toho, co se sluší a patří, ale když dostanou dost času, tak to fakt může eskalovat solidně.

Četla jsem kdysi vyprávění nějakýho chlapa, jak ho začal někdo provokovat v autobuse. Nic hroznýho, prostě na něj dělal snad ksichty nebo něco. Kluk ho srdnatě ignoroval, protože byl naučenej, že na agresi reagovat nemá. Akorátže ten agresor s tím nepřestal a pořád přidával, a jak si ověřoval, že se ten kluk opravdu neozve a jen tak tam bude pasivně sedět a čekat, kdy už to skončí, tak nebyl k zastavení. Fyzicky mu sice neublížil, ale snad ho pomočil a poplival, jestli si dobře pamatuju. Ten kluk psal, že z toho měl obrovský, letitý psychický trauma, který v době, kdy to psal, ještě nebylo vyřešený.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ARGANNAH: Tu performanci znam a uz leta mi to vrta hlavou. Proste nechapu, jak muze neco takovyho navstevnika galerie napadnout. Ja bych ji tak maximalne prerovnala veci na stolecku. Spis bych se ostychala jakkoli zapojit.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    BIRMA: jo to souhlas, bylo to jiny. Biti zaka ucitelem taky byvala norma jeste generaci predtim.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    IOM_NUKSO: Tak mě i přijde, že to byl takovej obecnej úzus, to násilí. Muži mlátili ženy, rodiče děti, děti šikanovaly sebe navzájem, bití zvířat bylo taky braný jako norma. Nevim, jestli to je celkově nějakou otupělostí, taky mi přijde, že čím nesvobodnější společnost celkově, tím je o víc represivní sama k sobě. Takovej ten zákon padajícího hovna.
    Ono i když se člověk koukne na nějaký starší filmy, tak kolikrát je úplně zarážející, jak se tam lidi furt fackujou a je to braný jako normální nebo jako sranda(nebo jako forma flirtu 🤦🏻‍♀️
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    BERUSKA_CA: presne moji rodice!! Jednou jsem dostala zachvat place za trojku a ucitelka se divila, co se deje, tak jsem rekla, ze me otec zmlati. To bylo doma peklo, mama (mama! ne otec) mi rekla, ze to uz NIKDY nesmim rict, protoze jak to vypada a ze nas bude stihat socialka. Ne ze by se zastydeli a prestali mlatit 9ti letou holku.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    GALE: Ty problemy zpusobili rodice, ale resit je musime my.
    Nas sikanovali/my jsme tlusti/my mame uzkosti nebo deprese/…. ne oni.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GALE: Moment, já neobviňuju oběť, já celou dobu obviňuji rodiče, že učí děti si toho nevšímat. Což nefunguje a kurví to dětem sebevědomí. Nehledě na to, že i když si skutečně myslím, že se lze naučit nebýt oběť a lze se v těchhle situacích zachovat způsobem, který může předejít eskalaci tý šikany, pořád to ještě neznamená, že když se to nepodaří, je to vina oběti. Vždycky je to vina agresora, to je snad jasný. Přesto považuju za důležitý nevychovávat děti k tomu, aby byly pasivní receptory toho, co se kolem nich děje, aby nezískaly pocit, že musí všechno vydržet, a nedejbože že si to třeba zaslouží, protože kdyby nebyly takové a makové, ostatní by je nechali na pokoji. Naopak, děti je potřeba naučit, jak se ohradit, bránit se, chápat, že takhle nikdo nemá právo s nimi jednat, a že agresorovi je třeba se postavit. Ano, nemusí to vždycky zabrat, plus bohužel se stává, že systém promptně potrestá toho, kdo se bránil, a ne agresora, nicméně i tak stojí za to se za sebe vzít. Sebeúcta neroste na vrbě.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GALE: ano, oběť za šikanu nemůže, v těch příbězích vždy selhali dospělí, kteří s tím měli něco udělat, a to buď ze strachu, laxnosti nebo kvůli vlastnímu traumatu.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KURE: Nemyslela jsem to tak, že by to byl špatný postup, naopak, je to dobrý postup, jen to není všespásné řešení.
    Teda kromě toho, že se člověk snaží vyvudovat dítěti sebevědomí a odilnost, je mu potřeba taky dát najevo, že někdy nepomůže nic, je to vždy vina šikanátora a je dobré se obrátit výš (rodiče, učitelé) co nejdřív.
    GALE
    GALE --- ---
    Diskuze o šikaně se začíná nehezky stáčet k obviňování oběti, že je vlastně její chyba, že něco neudělala/nějak se nezachovala/nepostavila se za sebe. Jako děti jsme udělali přesně to, co jsme měli, a to svěřili se autoritě (dospělému) namísto agrese. Neposuneme to tedy ke kritice laxních rodičů, nevšímavých učitelů a příliš zkušených rodičů agresorů, pro které to byl jen další epizodka v chování jejich ditěte.
    Ne, kvůli šikaně jsme se nedostali až k obezitě. Paradoxně obezita a šikana jsou na stejné lodi důsledků hlubších problémů, které si neseme celý život a nezpůsobili jsme si je.
    KURE
    KURE --- ---
    ALEXIS: jednoduchý to pochopitelně neni. Ale pokud jsi v mentálnim nastavení kdy nevíš zda se vůbec můžeš ozvat, tvoje řeč těla nejspíš říká oběť.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ARGANNAH: kéž by to bylo takhle jednoduché. Šikana má mnoho podob a u některých nezáleží na tom, jestli se oběť ohradí, obzvlášť ve vyšším věku (puberta+).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: To ale přece záleží, kdy se ohradíš. Pokud hned, jak s tím budoucí šikanátor zkouší začít, je slušná šance, že toho nechá nebo si najde jinou oběť. Ale jo, pokud je to ve chvíli, kdy je ten vztah agresor-oběť už vytvořenej, tak už to opravdu může věci jenom zhoršit. Jenže klíčový je nebejt oběť, a aby člověk nebyl oběť, musí se umět bránit. The point is, kvalitní výchova má naučit dítě, jak se bránit, ne mu dokola opakovat "ale prosimtě, toho si nevšímej."
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: kdyz se jako jedinec proti presile slovne ohradis, dostanes 2x tolik. pokud se pokusis branit, dostanes 3x aby si priste vedel, ze ses bez sance... jako malokdo potrebuje dostavat vic, staci mu co ma nalozeno...

naucila sem se jen o to vic uzavrit do svyho vyclenenyho sveta a jeste min verit lidem a poustet je k sobe.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ILLUZE: Myslim, ze to slovo “skupina” je klicove.
    Nikdy jsem nemela sklony k agresivite, ale kdyz si na me na ZS vyskakoval jeden kluk (vetsi a sirsi), normalne jsem ho jednou dobre mirenou ranou poslala k zemi a byl klid. To bylo po tom incidentu, co jsem tu niz popsala.
    Na gymplu uz to byla skupina a ja nejsem rvac. Deseti detem pres hubu nedas. Byli v presile a mela jsem smulu. Bohuzel, byl to osmilety gympl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam