• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Ehm - ona ta představa, že když se pár měsíců nebudeš ovládat v jídle, tak umřeš, je extrémní sama o sobě.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: No a nebo umřeš dřív než si to uvedomis a stihneš s tím něco udělat...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MADIETTA: ježiš to je smutný, úplně mě svírá. Tohle nechápu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LUSINDA: mě naučila máma vařit na vodě, protože měla časté zažívací potíže (alkoholička, asi slinivka) a málo solit, měla jednu ledvinu. Ale děti zvyklé na Maggi u táty a babičky, to teda dovolují.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MARKYSHA: "pořád něco bolí, že to ani nevnímám" - jo, to je přesný. Lidem, co to nikdy nezažili, se strašně těžko vysvětluje, že v těchhle váhovejch kategoriích už bolí i ležení v posteli.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: otec zlý tyran, ale zemřel v jejích 19 letech, s čímž se dodneška nevyrovnala, matka psychotička. Má čtyři sourozence, když ještě žila doma, nejstarší bratr ji bil. Bigotní katolička, přes katolickou seznamku si našla ještě bigotnějšího muže. Mají spolu velmi patologickývztah. Ano, po porodu musela být v Krči na speciálním oddělení, kde se nějakým způsobem handicapované ženy učí pečovat o děti.

Ta malá je překvapivě normální, milé dítě, ale rodinná patologie už se na ní začíná projevovat. Minimálně matčin stav vnímá velmi palčivě, třeba to, že máma většinu dne prospí a doma často ani není co jíst, když přijde ze školy. Třeba mámu do telefonu prosí, aby jí přišla naproti na zastávku a šly spolu domů, místo co by snědla celou krabici Merci, posurfovala na facebooku a šla spát, ale má to marný.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LUSINDA: my sme doma 2 a spotrebu oleje mame... asi 0,7l za mozna 3 roky... je jeste covidovej... ja delam maso na prudko bez tuku, vejce se sunkou taky a na rejzi a brambory a testoviny to taky nedavam... mam bzl a varim si prakticky denne, muz pravda uplne denne doma neji...

takze si dovedu predstavit ze to ma 4clena rodina v pohode na rok...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ARGANNAH: no já to beru:Ano je to průser, je potřeba s tím něco dělat, ale není to součástí mého sebepřijetí i přes všechnu negativní pozornost, kterou vyvolávám. Vlastně mi na mně vadí jiné věci, ale to neznamená, že se nesnažím. Obézní člověk se nesmí přestat hýbat. Já, když onemocní, třeba na 14 dní, už je to problém. Ozvou se kyčle, záda, kotníky...musím se zase rozchodit a pak bolí svaly a chodidla. Vlastně pořád něco bolí, že to ani nevnímám. Proto se mi stává, že zanedbání nějaké zranění. Jsou to nervy, všechno ve zdravotnictví je do 150 kilo. To nevím, jestli by mě nechali umřít, vzali do ZOO na ct nebo co. Jestli by někdo, kdo mi volá sanitku, zdůraznil, že jsem těžce obézní. Těch 15, 20 kilo pro začátek bych strašně potřebovala dát.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: ona měla ještě nějaké patologie v původní rodině, ne?
    V době, kdy psala na sociální sítě veřejně a tu a tam jsem něco někde četla, jsem se snad dočetla, že ze začátku o to miminko neuměla pečovat a byly s ním v kojeňáku nebo tak něco.

Některý lidi dostanou tak blbý koktejl na startu, že ten život nezvládnou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Já jsem to třeba v jednu chvíli vzdala. Rezignovala jsem. Bylo to poté, co zkrachoval ten pokus zhubnout u Cajthamlový, od kterých jsem si strašně moc slibovala (teď jsem ho tu popisovala, skončilo to tím, že mi sundali jídelníček pod bazál, začalo se to sypat, do toho se mi udělal dost vážnej zdravotní problém a nastoupilo velmi těžký období v práci). Strašně jsem tehdy přibrala a dospělo to do fáze, kdy jsem si řekla "dobře, tohle je definitivně v píči, je potřeba to brát, jak to je, ani tenhle režim nikam nakonec nevedl, takže tohle jsem prostě já a hotovo." Několik měsíců, možná i přes rok jsem to tak brala. A fakt paradoxně na tom vylezlo, co je opravdu důležitý. Ne jak vypadám, ne co si o mě myslí ostatní, ne že nemůžu sehnat hadry nebo dát si nohu přes nohu, koho to kurva zajímá. Ale to, že mě všechno bolí, že se nemůžu normálně hýbat, že najednou skoro nic neujdu, přestože jsem dřív ráda chodila, že nemůžu dejchat, tohle všechno. Vlastně to radikálně změnilo moje priority a posunulo to můj vztah k vlastnímu tělu úplně jinam. Tam, kde měl od začátku bejt.

Vlastně souhlasím, že je to docela extrém. Ale někdy je extrém potřeba, aby se vyléčil extrém opačnýho gardu. A dietní kultura je fakt strašně extrémní, strašně.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: vlastně jediný důvod, proč jsem se dlouho snažila, je ten, že ona si po čtyřicítce pořídila dítě, což se jí fakt nevím jakým zázrakem povedlo, teď je desetiletý a lze důvodně pochybovat, že matka se dožije jeho dospělosti. Krom toho je ta rodina pochopitelně celá úplně patologická, no ale fakt nemůžeš pomáhat někomu, kdo se pomoci aktivně brání. Tak holt jen smutně přihlížím zpovzdálí.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Jenže tohle je zase ode zdi ke zdi a ta mě teda stejně patologický
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MADIETTA: Jenže to pak řešení nemá, bohužel... Můžeš se snažit člověku pomoct různě, ale nemůžeš ho zavřít do sklepa a stát nad ním jak dráb. A samozřejmě je jednou nohou v hrobě, zcela obecna pravděpodobnost predcasnyho umrti je asi 3x větší (pokud bysme brali, že nemá žádný další onemocnění, což ona zcela jistě má), pravděpodobnost vzniku život ohrozujiciho onemocnění asi 70%... Ale holt nemůžeš zachránit všechny no
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jakoby přejídání a obezita vznikající po práškách (nebo se po nich zhoršující) tu rozhodně OT není :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    MARKYSHA: nevim, ja mam za to, ze jak te to zkidni, zklidni se vsechno i metabolismus. Ale asi jsme tu OT :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TESSS: jo říkají mi to, že to ovlivňuje metabolismus, ale zase jsem viděla v Bohnicích i štíhlý "cvoky" na antipsychoticích, těžko říct. Je fakt, že nejsem si na antipsychotika zvykla, měla jsem doslova vlčí hlady. Najedla jsem se a měla pořád hlad. Jsem si říkala, jestli nejsem upír a nechci spíš krev nebo co :-)))
    TESSS
    TESSS --- ---
    MARKYSHA: on ten koktejl prasku, taky dela svy. Mam s tim osobni zkusenost.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Třeba si tím potřebujou projít. Možná že když se takhle vzbouří proti tlakům dietní kultury a deklarujou svou svobodu, tak se jim časem začnou ukazovat důvody, proč se o svoje tělo starat (ale jinak než věčnými dietami) a proč se rozmazlovat kvalitní, chuťově skvělou stravou. Ta všudypřítomná honba "musíš řešit každé kilo, nesmíš ani sousto navíc" si plně zaslouží být pohřbená pod hromadou větrníků.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MART1NKA: znám takové, jsou to trubky,nevědí, co to obnáší.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Omylom som to odoslala :) za posledne dva roky sa z lahkej nadvahy plyzivo blizi k obezite a este tvrdi, ze je na to pysna, pretoze nie je ovce a obet zivotneho stylu a moze si robit co chce.
    Fakt tomu nie je pomoci. Vzdala som to.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja mam kamaratku, 39, ktora posledny rok vede revoltu fitness kulture tym, ze sa prejeda dezertami. Vcera som dostala fotku 3 veternikov.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam