• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: má HPO a další diagnózy. Hlavní problém je, že její základní nastavení je bojkotovat veškeré pokusy o pomoc. Cokoliv. Když se pokusíš pro ni udělat něco, co by vyžadovalo jen minimální součinnost, tak se teatrálně zhroutí a pak ještě roky mluví o tom, jak jsi jí ublížila.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: je to hrozně smutné.
    To muselo začít dávno, někdy v dětství a pak se to balilo jako sněhová koule.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: já mám tu kamarádku, o které tu občas píšu, a která to aktuálně dotáhla na 190 kg. Na bariatrickou operaci ji psycholog důrazně nedoporučil, čemuž se nedivím, a já si fakt myslím, že ona už na to prostě do několika let umře.

Popravdě nevím, jestli tam selhal systém, anebo jestli jí prostě nikdy nebylo pomoci.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    FUNTL: Mám s tím osobní zkušenost, hladce to fakt nešlo a soud se tahnul 11 let a ještě není vyřešeno vše... Kdyby to bylo jak říkáš, tak si takhle může napujcovat kdokoliv, protože obycejnej papír od doktora si sežene každej
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    CORNELA:
    ARGANNAH:
    MARKYSHA:
    V ideálním světě se dají ta právní jednání zneplatnit (teoreticky to nemusí ani potvrdit soud) a získat peníze zpět. V reálném světě je ten proces složitější (s koncem škály až tam, co popisuje Cornela). Dalšími faktory zvyšující obtížnost mohou být i to, že daný člověk nespolupracuje/ nic si nepamatuje/ prachy rozfrcal za ne moc dobře navrátitelné věci nebo za menší položky, kde se nevyplatí to složitě řešit. Do toho jeho okolí, pokud by to už chtělo řešit, tak často spíš hasí urgentnější průsery, případně je zcela vyhořelé.
    Ale zrovna ten příklad s drahým autem od Argannah je docela exemplární, kde věřím, že to mohlo proběhnout celkem hladce (v zájmu všech).
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Papír od doktora fakt nestačí, to je na roky soudů s mnoha znaleckými posudky a nelehkým dokazováním
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ARGANNAH: no ono je to už čtyři roky, to asi už nepůjde:-( Mě tohle vůbec nenapadlo.
    ARGANNAH: moc díky, já někdy mám pocit, že se z toho průseru s váhou už nikdy nedostanu, ale nevzdávám to. Deprese jsou někdy, někdy hypománie, ale mám koktejl stabilizátorů, antipsychotik a antidepresiv (cca 10 prášků denně), které mě drží. A ty deprese nejsou tak zlé, spíš reakční a krátkodobé, to se dá vydržet. Nejdůležitější je, že se můžu starat o děti, to je takový můj smysl života a hrdost, že jsem to dokázala. Samozřejmě mi dělají radost i zvířátka, přítel (ne nutně v tomhle pořadí🤣), ty moje výlety, třeba geocashing, filmy, knížky, muzika, pasivní sport. Nemám se tak špatně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A jinak soucítím, velmi. Když jsem měla svých rekordních 150 kilo, měla jsem chvílemi pocit, že už to prostě nepůjde, že jsem se dostala do slepé uličky, ze které nejde vycouvat, byla jsem přetížená, věčně unavená, třískala jsem se mezi hladověním a přejídáním, ale jak jsem se topila v práci a povinnostech, bylo mi už všechno jedno. Neumím si představit k tomu mít ještě problémy s duševním zdravím. Drž se. Držím ti strašně moc palce.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MARKYSHA: Přemýšlím nad tímhle půl odpoledne. Máma jedné z mých kamarádek měla těžkou bipoláru, trvalo dlouhé roky, než našli prášky, které jí zafungovaly, jak měly. Kamarádka tehdy tvrdila, že máma občas v mánii koupila třeba drahé auto, na které neměli, ale že stačilo přinést potvrzení od lékaře nebo něco a ta koupě se dala zase zrušit. To už ale asi nejde takhle zpětně vyřešit, nebo jo?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Další problém je, že mi po rozvodu ujela bipolárka, lidově řečeno jsem se "zbláznila" a nadělala dluhy za 400 000, takže mi zbývá po odečtení splátek a všech nutných nákladů zbývá 6000 až 8000 korun a mám se do toho vejít na oblečení a potřeby pro děti, náklady na zvířata a je jasný, že děti mají s jídlem přednost a to samý zvířata (dvě kočky, morče, křeček, želvy), přes to nejede vlak. Je to trapný, ale vydatně mi pomáhá přítel. Nikdy nepřijede s prázdnou - třeba s nákupem na čtrnáct dní, pytlem granulí nebo stelivem, senem pro morče, někdy i nějakým oblečením pro děti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: já bych na tom začla omdlívat už po týdnu.
    Moje tělo a mozek se naučily mi jasně říci, že se mám najíst :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Obecně k tomu problému 4500 kJ: jasněže se z toho dá postavit jídlo na celý den, když v tom bude spousta zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, tak se člověk bude cítit i plus mínus sytý. Ale já hlavně úplně nechápu, proč vůbec používat takovou metodu, při které se jde výrazně pod bazál (protože tohle je jídelníček pro křehkou nevysokou dívku bez svalů, ne třeba pro Markyshu, která brutálně posiluje už tím, že vůbec vstane z křesla). Prima, určitě se na ní zhubne, zdařile to simuluje jídelníček po bariatrii, ale do prčic, to fakt nikoho vůbec nezajímá, jestli si ti lidi tu shozenou váhu taky udrží? To nikdo neřeší, co se stane, pokud s takovýmhle jídelníčkem přijde emoční vypětí nebo stres? Nebo třeba to, jaké chutě na sladké to generuje? Na půl roku prima, i třeba na rok, to se vydržet dá (pokud nepřijde nějaký průser), ale co potom? Ta krátkozrakost je úplně šílená. Takováhle metoda prostě generuje selhání jako svou logickou a nevyhnutelnou součást.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARKYSHA: ta zobací krabička je výborný nápad. Jím tohle (citlivky nečtěte) i za jízdy autem, jakože když řídím.
    Mrkev, okurka a eidam 30 % nezašpiní ruce.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GALE: oni mi nedali jídelníček, ale že třeba mám jíst maso bez přílohy zeleninu, ale třeba i dva toasty naplněné šunkou a sýrem, jogurty, tvarohy a a tak.
    ARGANNAH: ne, nevzpírám, jsem docela v háji. Po Alence jsem šla strašně nahoru, nikdy se z porodu nevzpamatovala ani fyzicky, ani psychicky, pak se vždycky chvíli snažila, přišly deprese a šel pohyb do háje a já mám hlavně atypické projevy deprese - zažírám to a nadměrně spím. A čím víc jsem ztloustla, tím víc jsem byla unavená. Do toho únava materiálu. Já jsem úplně v řiti - mám 160 kg. Snažím se jíst pestře, ale s pravidelností s mým zaměstnáním a dojížděním to jde do háje, teď třeba, jak nejsou lidi, tak chodíme denně do jednaček s pauzami na oběd deset minut, pak letím domů, někdy, když jsem přesčas, tak si něco sním, ale když mám děti, tak to pádím a pádím a nic nestíhám, natož se najíst, o víkendu to doženu a jsem v tom pořád jak moucha v medu. S pohybem to mám lepší, při této váze zvládnu chodit s turistickými hůlkami a to jsem schopná dát i třicet kilometrů. A to je právě o tom víkendu, kdy jím víc. Tudle jsem si to naházela do tabulek a já ve všední dny sním s bídou 5 000 až 5600 kj a o víkendu 8 000, někdy i 10 000 kj. S týdnem nejsem schopná hnout, leda bych jedla hodně těsně před spaním. Napadlo mě si nakrájet něco na kousky, sýr, šunku, zeleninu a zobat to při nutných činnostech a vytvořit průměr cca 7000 kj?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LUSINDA: hele ale treba si fakt dat pozor, kolko toho tam davas.
    maslo dokaze dostat brkasu ci michana vajicka z nutricne zdraveho jedla na totalku kaloricku bombu.
    o zalivkach na salaty ani nehovorim. tam ma clovek pocit, ze ji zeleninu a ked si spocita, kolko tam toho nalial, tak mohol mat miesto toho regulerne teple jedlo...
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: no a to soudíš podle čeho?
    protože jsem toho přečetl fakt hodně a takhle jednoznačně to na mě nepůsobilo.
    Odnesl jsem si z toho dojem, že nadměrná* konzumace tuku je blbá obecně a máslo má blbější poměr omega kyselin než oliváč a ořechy. A že kokosovej tuk je přibližně stejnej jako maslo.

jasně, než floru/ramu tak je lepší jíst opravdový jídlo.
    dik, to maslo zkusim :)

*) o tom co je nadměrný taky nemam jasno, ale chápu to tak, že snažit se odstranit tuk z věcí kde normálně je, je blbě ale zároveň přidávat tuk tam, kde nebyl je taky špatně.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: žádný máslo škodlivý není. Mě spíš jímá hrůza když vidím složení Flory. Nehledě na to když jsem viděla kde Vaněk popisoval jak se chemický lisuje olej.....ble

V makru jsme kupovali Burro Silario
    (no ale to je v balení 1 kg) teď na rohlíku kupuju tohle je srovnatelný 🙂 https://www.rohlik.cz/1342117-parmareggio-burro-maslo-83
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: asi ti nerozumím, mluvíme-li o premise škodlivosti/neškodlivosti nasycených tuků je úplně jedno jeslti to je máslo italský český nebo dánský.

ovšem kdybys napsala značku toho dobrýho italskýho másla, tak se zlobit nebudu :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: máslo špatne není, pokud je kvalitní. Vzhledem k ceně českého másla už kupuju to italský.

Jinak tip pro ty co mají věčně problém s pocitem sytosti 😄 zkusila jsem krepelčì vajíčka a jsou fakt super, vařených slepičích musím sníst poměrové víc....no ani 3 mi nestačí a těch mrňavých krepelcich stačí 6.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NIGHTFURY: Ha ja tiez a mam tam rohlik s zerve, syrom a sunkou a je to za menej

Ja mam bmi na hornej hranici normalu (mam dost svalov) a moje tabulky tvrdia, ze by som mala jest 5k kJ. :)) len tak zo srandy skusam, kolko to ako je jedla, pride mi to aj na moju postavu malo.
    Inak ja mam olej na jednoclennu domacnost jeden na hoooodne dlhu dobu, tento rok som kupovala 1 a mam ho este 1/3 flase. A to som z neho piekla pernik. Nesmazim doma nikdy, pod vajicka davam maslo, pouzivam ho vyhradne na jedla s cibulovym zakladom a i tam s nim dost setrim tak, aby sa cibula urobila a nespalila.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam