• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: a teď obecně, ne že by mi něco takového hrozilo, ale přemýšlela jsem, když takováhle žena zázrakem otěhotní a nechce dítě, porod by byl riziko, šli by doktoři do potratu, který je taky riziko?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: no a stálo se, že ten daný člověk zhubnul?
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MARKYSHA: To samý... Plus takhle morbidne obezniho člověka vzhledem k rizikům operovat nebudeš pokud tk nebude zivotzachranujici typu zlomenej krcek stehenní kosti, všechny operace maj krom celkových komplikací typu porucha hojení, infekce, trombozy atd, nehledě na to, že se defakto nikdo z takových lidí neudrží na berlich, takže léčba jde dost do kopru i bez operace
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MARKYSHA: Zápal plic - ulehnuti - veškerý komplikace z mobility - ztráta kondice, větší nutnost hospitalizace a potažmo nutnosti dechové podpory
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MARKYSHA: Sem doktor, myslím že bych si zvládla poradit i bez obraznyho provazu :D
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: nebo zlomená noha?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: co přesně hrozí při zápalu plic? Já ho loni měla, ale jen lehký.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: no mašli si nehodíš, protože tě neunese lano a a ani ta stolička🤣 sorry, černý humor. No dost mě děsíš.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Beru, ale pořád platí, že to mentální nastavení, který jsem popsala dole, je problém takovýho řádu, že aktivně překáží skutečně efektivním dlouhodobejm změnám. A pokud si to ten člověk v hlavě nepřeskládá, nezmění se nic, dal bude jen tloustnout.

Analogicky, spousta anorektiček vypráví, jak se musely vyhladovět do stavu, že už jim ta smrt taky bezprostředně hrozila, a až teprve pak najednou, v kontextu toho už reálnýho ohrožení života, jim docvaklo, co to svýmu tělu vlastně prováděj. Někdy si prostě člověk musí sáhnout na dno, aby se od něj odrazil. A jo, máš pravdu, někdy na tom dně holt už zůstane. To je samozřejmě riziko.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Hubnu a pribiram v rozmezí plus mínus 20kg, upřímně - vážit něco v okruhu 160kg tak si hodim mašli, protože už s mojí horní váhou mi bylo fyzicky tak blbě, že bych na hubnutí třeba 60 kg neměla sílu a morál a je to jeden z důvodů, proč to vždycky zastavím na nějaký hranici...

A sry, ale se 150kg při průměrný výšce ženský sice možná smrt necekas, ale reálně tam je a dost blízko, ono stačí chytit zápal plic, zlomit si nohu nebo mít slepak a je vymalováno takovou rychlosti, že nemáš představu
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Tomuhle rozumím. Nicméně člověk, co se "vyžral", nikdy se moc zhubnout nesnažil, prostě se přežírá, je jedna věc. Ale člověk, co bojuje s váhou celej život, má na kontě třeba patnáct zkrachovavších režimů, po kterejch vždycky zase přibere, už mu to jde po těch letech blbě, ale dokola jede program "musím se sebou něco dělat, jsem hnusnej, lidi řikaj něco něco, partner nadává že něco něco, rodiče pindaj, do hadrů se nevejdu, bla bla, dieta dieta, tady si nesmím dát ani sto gramů sacharidů za den, protože sacharidy jsou katastrofa, ale za tejden už futruju v cukrárně, kristepane selhání, jsem hroznej, jsem příšernej, no to už je jedno, tak si dneska dám ještě jeden dort a zejtra jsem v tý cukrárně zas pro další kolo, od pondělka totiž pojedu zas sto gramů sacháčů denně a samou zeleninu a padesát kiláků na kole, osmnáctkrát už mi tenhle systém selhal, ale tentokrát, hurá, se to už povede" - takovej člověk potřebuje především mentální restart. A začít přemejšlet jinak. K čemuž může to nietzschovský svobodný NE výrazně přispět. Samozřejmě že pokud má ten člověk už v tuhle chvíli 250 kilo, tak ho to holt může seknout kdykoli. Ale ty případy, o kterejch se mluvilo, se v těchhle kategoriích zdaleka nepohybovaly. A já jsem sice tehdy měla svejch rekordních 150 kilo, což bylo, ano, vysoce kvalitní, ale to furt není váha, kde čekáš smrt každým okamžikem (přestože stát se samozřejmě může cokoli kdykoli i tak, i zdanlivě zcela zdravýmu člověku).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: ty bláho. To se sem hodí jako univerzální odpověď.
    Chudák paní prostě projela rodinnou loterii. A dítě teď sklízí s ní.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: ty bláho
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARKYSHA: paní měla tak 60 kilo a i přesto jsem ji pospala.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAR_TINA: budu doufat, nedej Bože, kdyby to bylo potřeba, že to ty lidi napadne.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: no já si to nechávám kontrolovat často - preventivky a každý půl rok endokrinologie. Zatím ťuťuk dobrý asi to bude tím pohybem a tím, že jim blbě rozložením a ne obsahem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARKYSHA: volala jsem sanitku nebo spíš horskou službu paní, co si zlomila ruku na kole v Krušných horách, a pro potřeby transportu jsem popsala místo a odhadem její velikost. Ti záchranáři potřebují vědět, koho potáhnou a jak daleko.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Obézní a bordel je taky téma. Když pominu lenost, tak všechno to ohýbání a lezení po zemi je regulérní cvičení. Když to přeženu, tak pro mě je posilovna si sednout na zem a pak vstát. Po festivalu jsem byla úplně zničená.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Ale bohužel reálná... Přítel se třeba vyzral tak, že funel, bolely ho klouby, únava atd, doskotacil na internu, kde mu zjistili metabolickej syndrom a ze jestli chce oslepnout, nechat si urezat nohy a pak umřít tak je na nejlepší cestě... Kousnul se a zhubnul, denně chodí... A to ti byl clvoek se slušným svalovym základem, akorát obalenym. Ale holt cukrovka, tlak a cholesterol neboli, proto si to riziko nikdo moc nepřipouští a neprizna
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MARKYSHA: Umrit se nenechá nikdo, ale samozřejmě jsou možnosti dost zásadně omezené... CT záleží jestli se fyzicky vejdes do gantry, mri ho má ještě menší, sono je velmi omezený, protože prostě tou fyzikální metodou vidíš jen do určitý hloubky, klinicky je vyšetření taky zásadně omezený, protože prostě v tuku holt ty orgány a věci nenahmatas, žíly většinou čistá nula, jakmile tj takovej člověk skončí na ARO a umělý plicní ventilaci, tak ho z toho už spíš nikdy nesundas, protože to prostě neudejcha, takže si to každej hodně rozmyslí, komorbidity jako hypertenze, cukrovka, cholesterol a z toho další komplikace, bercaky, zapareniny, prolezeniny, to jsou věci se kterejma neudělás nic i kdybys kolem toho člověka skákala desetkrát za hodinu, prostě fyzika...

mohla bych vyprávět o našem posledním obeznim pacientovi, kteryho z bytu donesli hasiči v plachte, na oddělení samozřejmě nemáme postel s takovou nosností, na zemi bejt nemohl, tak se dal na normální postel. Bohužel se jal ji polohovat, takže skončil v úhlu asi 30 stupňů nohama dolů, opravit to nešlo, prostě to definitivně zničil. Dostat ho z takhle nakloneny postele byla regulérne práce pro tým 8-10 lidí, stejně jako každý polohování, který samozřejmě při tomhle habitu šlo velmi omezeně a upřímně - dost to nicilo sestřičky, kterých je už takhle málo, polohování ve službě úplná utopie, protože tolik lidí prostě e službě není. Druhej den se sehnala adekvátní postel z chiry, kde dělaj i bariatrii. Důvod hospitalizace čistě komplikace morbidní obezity... Já jsem schopná to i pochopit, ale proč to prostě neřekne že tohle a tohle a vyzral se a je nešťastnej. Ono to mělo příběh ze mu začala z ničeho nic prosakovat lymfa z nohou a udělaly se mu prolezeniny a protože ty hajzlove v nemocnici mu to nevylecili, tak přestal chodit, reálně už nechodil tak půl roku, člověk co se nenatoci v posteli asi těžko ještě před týdnem chodil 2km denně jak tvrdil... Jeho matka, se kterou žije a která ho krmí, volala nekolikrát denně jestli nemůže umřít, kurva může umřít kdykoliv. Jídlo hroznej problém, protože přece chudák hlídá ty tuky a tohle nemůže a tohle nemůže, v reálu metabolicky podvyzivenej, i když s enormnim cholesterolem atd...Long story short - samozřejmě skončil na několik týdnů na ARO a pak na následné péči, kde má veškerý komfort - velmi rozumnýho vyzivovyho doktora, psychologa, psychiatra, fyzioterapeuty, pokrok čistá nula, protože nechce - všechno je problém, pohyb se mu nehodí časově a další hitparáda výmluv. Chlap 30 let, tvrdil že váží 230, reálná váha 295.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Ehm - ona ta představa, že když se pár měsíců nebudeš ovládat v jídle, tak umřeš, je extrémní sama o sobě.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: No a nebo umřeš dřív než si to uvedomis a stihneš s tím něco udělat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam