• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    BERUSKA_CA: tohle je presny i u psychickych potizi a obezitu vnimam spis jako nasledek psychickyho nepohodli, jen kazdymu to jde jinam, nekomu vic do hlavy, nekomu do jidla, nekomu selhava imunita atd
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    BERUSKA_CA: presne!!
    ACKO
    ACKO --- ---
    BERUSKA_CA: ale to je přesně o tom režimu, je potřeba si uvědomit, že únavu nesmím zahánět jídlem, nejlépe velmi kalorickým nebo sladkým, když jsem unavená, musím nabrat energii prostě jinak, jenomže sáhnout po jídle je tak snadný, všechno ostatní je těžší a míň dostupný
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAR_TINA: Tohle se mi na tom nelibi: zaklinaji se rezimem a vsimnul si nekdo, jestli je ten rezim realny? Ja to vidim kdyz prijedu do CR, jak straslive odlizne to ziti je. Vstavat brzo a chodit spat pozde. Mnoho lidi za pomoci alkoholu. Porad se honit, neco nestihat, hlavne zeny, co maji praci na plny uvazek, nejake deti a na krku domacnost s manzelem, co se zrovna neprepne. Kde ma baba brat silu? A kdy odpociva? Kdy se venuje dusevni hugyene (nejake konicky, aktivni i klidove)? To je doprdele prekvapeni, ze je pretazena a organizmus se prenastavi tak, aby prezil, coz znamena, ze bude kynout nebo udrzovat zvysenou hmotnost. Praci pro pet lidi nema delat jeden clovek a pokud ji dela, vysledek se dostavi.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CORNELA: Já bych chtěl tlačítko, co by mi rovnoměrně sundalo tuk na 10% :)
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    Ale vám se furt něco nelíbí - když jsou to léky jen na dobu hubnutí, tak je to špatně, když to maj bejt léky na celej život tak je to taky špatně
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Když s tím režimem to je těžký. Muž mě vyhecoval, že pro šťávu do Vraňan dojedu na kole a zpátky, že jo. Jenže cestou v tyhle zimě si člověk vyrobí leda hlad...

KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TAPINA: A když do toho vrazil tolik peněz! :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Už jenom to, že když člověk méně váží, tak se snáze a ochotněji hýbe třeba.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Ten 100 % návrat k původní váze po vysazení léků. Jak dlouho už se ty léky předepisují a kolik lidí je přestalo užívat? Docela bych věřila, že časem se budou objevovat jedinci, co sníženou hmotnost dokážou režimovými opatřeními udržet aspoň trochu.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    MAR_TINA: tohle by me od leku taky odradilo, ze je to nafurt a kdovi, jestli nebude nutne pak navysovat. A taky jsem zatim neslysela, jestli je po vysazeni navrat jen na puvodni hmotnost, nebo jestli je to jak s dietama - vsechno plus uroky 🙂
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Přesně, ten druhej odstavec. Nějak se to tu snažím občas říkat (a je to i v Propagaci obezity) - že vlastně jen kompenzujeme šílený neudržitelný životní styl, do kterého nás současná civilizace tlačí. Díky práškům pod tím tolik nepodklesáváme, ok, ale zase nebýt prášků, už bychom takhle třeba dávno nežili (nebo by to nikdy nezašlo tak daleko). A nakonec je vlastně jedno, jestli to někdo "řeší" závislostmi, přejídáním, extrémní promiskuitou, nebo jestli se mu z toho udělají třeba deprese nebo tak něco. Podstatné je, že pak přijde doktor, napíše prášky, substituci nebo léčebnu, jakoby prima, ale příčiny se musí řešit taky. A v mnoha případech se řeší, akorát u obezity pořád tvrdošíjně hrotíme pořád dokola jenom to jídlo a máme pocit, že obezita vzniká z nějaké náhodné nekázně. Když jsme fakt pokrokoví, ještě rozpoznáme ty individuálně psychologické kontexty. Ale ty kolektivní nechce řešit nikdo.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: To je moje zkušenost. :/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: jo, takže se nemám divit, mám si zjistit všechno, promyslet, poskládat a jít tam, kam potřebuju. Jako ve všem. Copak jednotlivci to zvládnou, ale populace ani náhodou.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: No já v tom vidím standardní moderní lékařský přístup. (A vlastně i korporátní)
    Tohle je můj šuplíček, jsem hodnocen za to jak řeším problémy v šuplíčku. Co přesahuje můj šuplíček, sorry s tím nic neudělám, musíte vedle.
    A není nikdo koho zajímá celek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem si to nějak uležela, co mi na tom nesedělo.
    Dr. Machytka tlačí víc operace a léky, protože je dělá. Ok, jasný. Statistika, že více fungují jde za ním.
    Líbí se mi, jak začal respektovat obezitu jako nemoc.

Nelíbí se mi to odmávnutí režimových opatření - hodně to ilustruje jeho osobní příběh: Naložil si přehršel práce a dojíždění, přestal běhat, začal víc jíst a nepěkné složení a přibral 20 kilo za krátku dobu. A tak si naordinoval léky a ty mu stáhly apetit na půlku, ostatní, co jsem vyrozuměla, nezměnil. No, tak tohle řešení se mi nelíbí. Bude zpátky štíhlý, ale infarkt ze stresu a následky nedostatku pohybu jsou za rohem.

A hodně mě zarazilo ten 100 % návrat k původní váze po vysazení léků. Kdybych nad nimi uvažovala já, tak třeba na rok, nejen na zhubnutí, ale i na pomoc při nalezení optimálního režimu v jídle a zafixování toho režimu do návyků. Pokud to jde celé zpátky, pak je to k ničemu. Ty léky stojí tisíce na měsíc a bez vedlejších účinků taky nejsou. S přibývajícím věkem se zjevují nemoci, na které člově dostane jiné léky a třeba bude muset vysadit tohle a krom stařecké nemoci přijde ještě návrat obezity.

Co jsem vyrozuměla, některé barioperace během pár let "odezní efekt", ale člověk v případě úspěšnosti už je zhubnutý a má zažitý režim, tak se obezita nevrací. Kdyžtak mě opravte.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jo. Jiná analogie, některá duševní onemocnění. Před příchodem současných psychofarmak se to taky dávalo za vinu těm lidem samotným, stigmatizovali jsme je, opovrhovali jimi, a pak je "léčili" kolikrát fakt brutálními metodami typu lobotomie. A jo, na nějaké úrovni člověk může některá slabší duševní onemocnění zvládat kombinací režimových opatření, psychohygieny a smíření se s tím, že "normální" nikdy nebude a vždycky to bude mít těžké. Naštěstí pak přišly vědecké objevy a moderní léky a člověk opustil ten extrém utrpení/zmrzačení. Podle mě u obezity jsme někde uprostřed cesty, už se snažíme přestat stigmatizovat a opovrhovat, ale zase momentálně jedeme model "lobotomii a elektrošoky pro všechny." Ono se to ale časem srovná. Pro individuálního obézního to imho znamená hlavně to, hodně přemýšlet, kam až nechá svou léčbu zajít, a střízlivě reflektovat, jestli např. opravdu potřebuje bariatrii, a pokud, tak jestli opravdu bypass, a pokud, tak jestli opravdu ten nejvíc brutální typ. Protože tam je imho ta paralela s lobotomií fakt jako na místě - je to úplně bez diskuse zmrzačení člověka a pro něco takového musí být fakt zásadně vážné důvody.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A dcery jsou ještě malé, ale jedna je hubená a druhá spíš statnější, tam to taky bude potřeba nějak zvládnout, protože bude spíš po mně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A ten rozdíl v metabolismech je prostě daný a je kolikrát propastný. Syn má metabolismus po manželovi, ten přibral až před 50. rokem věku na kortikoidech, do té doby pořád BMI kolem 20 ať jedl (a jistou dobu i pil) cokoli. U syna pořád vidím nějaké obaly od sladkostí v množství, které bych mu rozhodně neschválila, jeho nejlepší kamarád, se kterým sdílí tyhle pochutiny, se začíná zakulacovat, náš je jak tyčka a ukazuje mi na svém obráceném lavoru na břiše, jak se mu tam údajně rýsuje six-pack :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mně pořád přichází na mysl analogie a cukrovkou. V těle těch pacientů taky funguje něco "jinak". A dokud neexistoval syntetický insulin, tak se cukrovka léčila "režimovými opatřeními" - pacientům se doporučilo jíst jen úplně minimálně, aby neumřeli na podvýživu, ale ne víc, protože pak jim stoupá hladina glukózy do nebezpečných hodnot. Byli lidi, co měli tak silnou vůli žít, že to delší dobu dodržovat dokázali, ale bylo to extrémně náročné, režim ve smyslu "jestli chceš být jako zdraví, tak nesmíš jíst normálně". A když vidím tady ty hubnoucí jídelníčky na hranici bazálu nebo i pod, tak to si s není takový extrém, ale pořád to je "jestli chceš být jako ti štíhlí, tak se normálně nenajíš" - a přitom štíhlí lidé, co nikdy obezitu neřešili a nemuseli, kolikrát doporučují "nežrat" od půllitru piva a svíčkové se šesti.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    BRUNA: jo tohle je funny otazka, nikdy me to nenapadlo. V tehotenstvi jsem mela neskutecny chute na dzus, hlavne pomerancovej, nikdy predtim jsem to nezvykla pit a syn dzusy ma opravdu rad :D
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BRUNA: tak tohle je zajímavá otázka. Třeba já jsem v druhém těhotenství trpěla hrozným nechutenstvím a tímtéž trpí dcera. Extrémně vybíravá, skoro nic jí nechutná, přesně tak jsem to ale já měla, když jsem ji čekala. Kolikrát i zoufalství, že mám hlad, chci se najíst, ale prostě realita toho jídla, skoro každého jídla, je fujky. Přitom stejná jídla mi před tímto konkrétním těhotenství i po něm chutnala a chutnají.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUNA: U svých dětí rozhodně, jedno je úplně normální dítě a to druhé je chudák po mně. Přesně vidím sebe v jejím věku - popravdě se dost angažuju v tom, aby neopakovala moje chyby. Ale imho je to čirá genetika, ne důsledek těhotenských chutí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam