Já jsem si to nějak uležela, co mi na tom nesedělo.
Dr. Machytka tlačí víc operace a léky, protože je dělá. Ok, jasný. Statistika, že více fungují jde za ním.
Líbí se mi, jak začal respektovat obezitu jako nemoc.
Nelíbí se mi to odmávnutí režimových opatření - hodně to ilustruje jeho osobní příběh: Naložil si přehršel práce a dojíždění, přestal běhat, začal víc jíst a nepěkné složení a přibral 20 kilo za krátku dobu. A tak si naordinoval léky a ty mu stáhly apetit na půlku, ostatní, co jsem vyrozuměla, nezměnil. No, tak tohle řešení se mi nelíbí. Bude zpátky štíhlý, ale infarkt ze stresu a následky nedostatku pohybu jsou za rohem.
A hodně mě zarazilo ten 100 % návrat k původní váze po vysazení léků. Kdybych nad nimi uvažovala já, tak třeba na rok, nejen na zhubnutí, ale i na pomoc při nalezení optimálního režimu v jídle a zafixování toho režimu do návyků. Pokud to jde celé zpátky, pak je to k ničemu. Ty léky stojí tisíce na měsíc a bez vedlejších účinků taky nejsou. S přibývajícím věkem se zjevují nemoci, na které člově dostane jiné léky a třeba bude muset vysadit tohle a krom stařecké nemoci přijde ještě návrat obezity.
Co jsem vyrozuměla, některé barioperace během pár let "odezní efekt", ale člověk v případě úspěšnosti už je zhubnutý a má zažitý režim, tak se obezita nevrací. Kdyžtak mě opravte.