• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: ja teda olivac mozem, ale moja mama ho neznasala. a to ani fakt spickove, co som nosila z talianska priamo od vyrobcov.

    potom som jej skusila na salaty ponuknut citronovy - a chytila sa. to nie je nejaky dochucovany, ale proste spolu s olivami sa rozdrvia a vylisuju aj citrony. chut a vona na zeleninove salaty ideal. celkom dobre sa daju kupit aj tu, napr. tento je celkom fajn: https://www.olivum.cz/frantoio-tini/botticelli-100-ml/
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    už to mám https://www.ceskatelevize.cz/porady/14489391310-podvody-s-potravinami-organizovany-zlocin/
    nedá se to přehrát, ale třeba bude někde ke stáhnutí
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    XMARGE: někde jsem zachytila dokument o tom, jak se oliváče pančují. Takže je dost možné, že ty běžně dostupné jsou prostě směska všeho možného a proto nechutnají tak dobře. Zkusím to najít.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MAR_TINA: a zkoušela jsi ten štýrský dýňový? Ten chutná úplně jinak než klasický dýňový /ten já taky nerada.

    TAPINA: mně by taky nenapadlo, že záleží na zemi původu, ale my jsme dlouho kupovali oliváč v Lidlu při řeckých týdnech, pak jsme si navezli zásobu z Korfu a jednoho dne docházel, manžel koupil nějakej lepší z Alberta a já se vyvrátila, jak je hnusnej - byl Španělskej. U tchánů pak taky měli španělskej a taky byl hnusnej.. od tý doby víme, že musíme kupovat jen řeckej, jinak to xmarge nebude jíst:o)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Tady se na trhu objevuje putovni stanek s oleji, jsem rada, ze me nekdo chape :) to je alchymie. Dobry olej a dobre koreni a ani clovek nemusi umet varit.
    Lanyzovy olej (idealne z cerneho lanyze) bych mohla pit z lahve.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: docela oblibuju arašídový olej, pokud člověk není alergik, tak je dost fajn.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: já si pamatuju zase jeden pracovní kolektiv, kde členky toho kolektivu při společném obědě obsesivně vše krájely na čtverečky velikosti 1 × 1 cm, tyto čtverečky poté složitě přesouvaly po talíři sem a tam, asi jako by snad pod nimi něco schovávaly a hrály s nimi skořápky a mezitím komentovaly proč je to jídlo nechutné. Všechny byly ztělesněné přání dobré chuti, opravdu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Hlásím, že jsem koupila řecký oliváč a je to lepší. Mě nikdy nějak nenapadlo řešit, odkud je.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: ehm, mně
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak mě lněný a dýňový chutná jako vyjetý olej.
    A kočkám zjevně taky, kdysi dostaly předepsán lněný na srst a prý si to mám strčit...na salát.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUCIASHECK: je do salátů.... voní po olivách, ale ta chuť je jemná. Prodávali tam i naložené olivy a chutnaly taky jinak. Nebyly vůbec slaný 😅
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUSINDA: No tybláho, nedokážu si představit, jak moc bych byla nasraná, kdybych si koupila oliváč a on chutnal jako slunečnicovej :-D
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    A štýrský dýňový je taková dobrota, že bych to jedla po lžičkách..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ARGANNAH: sezamak je super do vsech tech jidel ala cina - tedy ruzne veci na woku, krupave asijske salaty a tak
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: Musí být v lednici, jinak žlukne. Ale z mých zkušeností vydrží v chladu poměrně dlouho (respektive nikdy se mi nezkazil).
    SIBETH
    SIBETH --- ---
    ELIZHANNAH: Ahoj, ano, poměrně rychle se kazí - zřejmě oxiduje nebo tak něco, určitě se to dá dohledat na internetech, takže by se prý měl používat co nejčerstvější a skladovat v lednici. Mně ho doporučila nutriční terapeutka. Akorát jsem chtěla jenom malé balení a aby byl čerstvý a objevila jsem tohle: https://www.agro-el.cz/lneny-olej/
    Je dobrý, jenom se musí počkat, až budou lisovat.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: lněný se extra rychle kazí, ne?
    KURE
    KURE --- ---
    Ja mam piqual od Lozano Červenka, což je myslím taky Španělsko a chutná mi.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: ale stal teda 500.za třičtvrtě litru
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    TAPINA: my si dovezli v létě olivac z Itálie....z jedné farmy (mají i michelinskou restauraci kam ty výrobky dodávají) chutná jak slunečnicový - žádná pachuť ani hořkost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam