• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    PALEONTOLOG: ty ale netrpis obezitou ne?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TAPINA: Taky si vařím čerstvej, celerovej. Holt cukrovka a blbý zažívání po pšenici generují stravovací omezení.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUSINDA: k vypeckum nebo gulasi snim presne 2,5 platku houskovyho knedliku
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: v dobrý rýži máš třeba nějaký minerály, vlakninu ...sacharidová příloha může být i quinoa, pohanka a spoustu dalších, který nějaký benefity splnujou.

klasická šiška knedliku má cca 600 gramů a na výrobu šišky s potřebuješ 400 gramů mouky. Troufám si s jistotou tvrdit, že pokud máš jako přílohu knedlík, tak ho téměř nikdo nesni jen 100 gramů.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Tak všichni tak nějak tušíme, že Lusinda zjevně zrovna jede nějakej velmi restriktivní režim, je do toho hodně investovaná a říká takový ty věci, který se u toho vždycky říkaj ("jak můžou lidi tak moc jíst", "tohle bych nikdy nesnědla", "bože, taková kalorická bomba"). Been there done that several times over.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: v knedlíku jsou ještě vajíčka a mlíko, tak tam vyjde lepší glykemický index než u rýže nebo italských těstovin (bezvaječných). A nestyďte se za lidskou porci, kolego, pěkně tři plátky :). Jako polední jídlo s gulášem (nepříliš tučné maso a nezahuštěná nesmetanová omáčka) to vychází dobře, jen to chce trochu pohybu poté nebo před tím.

To by mě nenapadlo, že já budu obhajovat knedlík :)))) Fakt je nemám ráda :)

KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: jak to myslíš bez nějakého užitku? je to zdroj sacharidů. Pokud tohle napíšeš o knedlíku můžeš to napsat o rýži, těstovinách a v podstatě o chlebu.
    a jaký myslíš nesmyslný číslo kalorickýho příjmu?

jo knedlík při porovnání vyjde gram vs gram kaloricky hutnější než vařený obiloviny, protože knedlík je mouka "naředěná" vzduchem (kterej nic neváží) zatímco rejže je "naředěná" vodou (která váhu má).
    Ale knedlík ze 40g mouky bude mít zhruba stejně kalorií jako 40g rejže.

plně respektuju to že knedlík nejíš, nechceš a nechutná ti. Ale nezaměnuj fakta a preference.

TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUSINDA: To se dá říct o každé sacharidové příloze, ne?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCHANSKA_CH: no kdyby zatracovali knedlíky, tak na něj Češi vezmou vidle 😅

Pro mě osobně je knedlík výplň, která měla smysl při nějakém nedostatku ..... strávník se zasytil hmotou. Nemá žádnou speciální chuť, ani přidanou hodnotu ve formě nějakého užitku. Prostě bila nadýchaná hmota a když ho žádám do těch kalorickych tabulek tak mi vychází úplně nesmyslný číslo........ hodně energetického příjmu.
    RSZ
    RSZ --- ---
    KURE: tak si kolegyni vyfiltruj, než mi nasadíš psí hlavu..
    KURE
    KURE --- ---
    TAPINA: nápodobně, sice jsem tu bránil knedlíky, ale to si radši koupim nějaký ty nudle, který se dobrý daj koupit výrazně snáz než dobrej knedlik.

RSZ: problém internetů je hrozná polarizace. Všechno je presentováno jako extrém a lidi se (nebo jsou) škatulkováni jako pro nebo proti. Nic jiného se prostě nenosí.
    Stačí nejmenší možnej náznak kritiky a hned jseš škatulkovanej jako "hejtr".
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    RSZ: Nejsem ani odpůrce ani naivní fanda. Snažím se dívat se na věci v celý složitosti a komplexitě a netřískat se od zdi ke zdi v černobílým vidění světa. Profesní deformace, jestli chceš.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Tak i kdyby bylo žádoucí to dočasně vysadit, což úplně nevím, jestli je dobrej nápad (jsou tu doktoři, co tomu rozuměj líp než já, já jenom tak nějak obecně vím, že chronická medikace by se bez pokynů doktora dočasně vysazovat neměla), tak se to píchá injekčně jednou tejdně. Taková věc se těžko na pár dní vysadí
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já si teda vařím čerstvej, když už ho mám. Dyť ty kupovaný jsou hnusný.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ARGANNAH: no já si všímám, že ty ses evidentně rozhodla být odpůrce ozempicu, takže s tebou asi nehne nic ne?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: a da se to v dobe nemoci vysadit?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    XAJA: Takže se vlastně nic výjimečnýho nestalo a business as usual. Jasně.

Promiň, ale tyhle černobílý narativy jsou úplně k ničemu. Ten lék je novej, je patrně opravdu revoluční a zároveň má pořád spoustu vedlejších účinků. Teď si ho všichni idealizujeme a ty negativní aspekty se bagatelizujou (nojooo, bylo jí zle, ale to by jí bylo bez ozempiku taky... nojoooo, nemůže skoro jíst a je podvyživená, svaly jí ubejvaj třetí kosmickou rychlostí, ale to nevadí, hlavně že pěkně hubne). Což akorát nejspíš povede k tomu, že se ten lék naopak začne časem v mainstramu zbytečně démonizovat. Obojí je kravina. Napsala jsem to sem ne proto, že chci rozhodovat o světovým významu Ozempiku, ale protože je to nějaká konkrétní zkušenost, která může někomu druhýmu pomoct předejít průserový situaci. Leze na mě moribundus - jsem prvních pár tejdnů na ozempiku, ještě je mi zle, nemůžu skoro jíst - je pravděpodobný, že až mě to skolí, ještě se to nechutenství zhorší - objednám si okamžitě na Rohlíku spousty tekutejch jogurtů, smoothies nebo takový ty nutridrinky nebo jak se to jmenuje, ať svýmu tělu zajistím aspoň nějakou výživu, kterou můžu srkat po kapkách v případě, že nedokážu tejden vzít do úst. Zásadní informace zvlášť pro lidi, co žijou sami. The end.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ARGANNAH: no, to je pekne, ze ctis sukromie dotycnej tym, ze nenapises diagnozu. ale ak je fakt diabeticka (ako pise GALE: aj u nas je ozempic predpisovany len im), tak treba povedat aj to, ze diabetikom aj BEZ ozempicu moze akakolvek, aj na prvy pohlad banalna choroba (obzvlast infekcia typu chripka a pod) pekne rozhodit glykemie. a k hypoglykemii maju vzdy len kusok. ale o tom su pouceni a mali by vediet, co robit (kontrola glykemii, prisposobenie davok inzulinu, zabezpecit si dohlad inej osoby,...) a co mat doma pre tieto pripady (okrem glukozovych shotov napr. nutridrinky a pod. na zabezpecenie prisunu potrebnych zivin,...)

a druha vec: neschopnost cokolvek zjest zase nie je az tak neobvykla. je dost ludi, co napr. na silny stres ci chorobu reaguju nechutenstvom. bez toho, aby brali ozempic ci mali nejake poruchy prijmu potravy.

ja sama do tejto skupiny patrim: chripku/covid potrebujem v klude prespat s tym, ze ked sa zobudim, chcem akurat na wc a poriadne sa napit. nejem (vobec nic) kludne tri dni. proste nemam potrebu. co je ok, ale nebolo by, keby som bola diabetik, ze.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: ...a i kdyby byla, tak to vadí jen těm, kteří jedí low carb.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Včera jsem slyšela Havlíčka, knedlik nezatracoval, protože kdo si ho dnes vaří čerstvej. Tím, že koupíme vychlazenej, zvýšil se v něm obsah rezistentniho škrobu a není to pak taková sacharidová bomba. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam