• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    PISTA1: no prave, poznam to. vratane kontrol, ci je v spajze dostatok detskych presnidavok a inych lahko pozivatelnych potravin pre taketo pripady. preto mi v tom prispevku chybalo, ci ta pani je diabeticka. lebo v tom pripade by to bolo take to korelacia/kauzalita, baba/sneh.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    XAJA: Já sem chytnul nějakej moribundus před 3 týdnama. Podle testů u doktora to nebyla chřipka ani kovid, tak blbě mě už hodně dlouho nebylo. Mám DII s glykemie lítala od 5 - 12, jíst jsem se musel nutit abych do sebe vůbec něco dostal, za těch 7 dní co jsem vpodstatě jen ležel jsem šel dolů o 6kg.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: a proč by ne, tam je důležité to množství a tohle je jídlo, které vabí k tomu sníst ho hodně.
    Já si do pekáče s vepřovým dávám králičí hřbet, prasátko je na mě těžký, samotný králíček zase suchý.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Takže vlastně ideální jídlo ke knedlíku je vepřo zelo. Maso pečené bez přidaného tuku (svého má dost, ale část se ho zas vypeče) a zelenina, když se to udělá z kysaného, tak ještě další benefity :o)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: FYI, rohlíků stačí sníst míň, protože jsou o třetinu kaloričtější a obsahujou víc sacharidů než knedlík. Na 100 g má rohlik 1297kJ, makra 10 bílkovin/58 sacharidů/4 tuku, běžnej houskovej knedlík 809 kJ, 7/42/2. Domácí celozrnnej knedlík vychází ještě o malinko líp.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: já bych si dovolil ještě jeden krok.
    moukou zahušťěná smetanová omáčka taky neni ten problém. jako myslíte že lžíce nebo dvě mouky na kastrol s 10 porcema omáčky udělá problem?

    Problém je že jíme víc.
    Je to levnější, je to dostupnější a je to chutnější. A chutnější ne nutně ve smyslu lahodnější ale ve smyslu že se od toho nemůžem utrhnout.
    Lepší technologie suroviny a chytřejší vědci pracujou na tom aby prodali víc jídla. A jedinej způsob jak prodávat víc jídla je zařídit abychom ho víc jedli.
    Nejde ukázat prstem na jednu komponentu nebo potravinu nebo makronutrient. Celý prostředí je víc a víc šitý na maximalizaci spotřeby.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUSINDA: Jako že nikdo nesní "jen" pětinu knedlíku?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MAR_TINA: ty omáčky fungují i bez zahuštění a třeba i italská kuchyně je plná másla..... rajská omáčka, svíčková nemá vůbec špatné složení.
    ARGANNAH: no vidíš,.....to váhovė odpovídá 5 až 7 rohlíkům. To bys normálně jako přílohu nesnedla, ale v těch knedlicich se to prostě tak elegantně schová. .... už s tím hejtem na knedlíky skončím slibuju. Vím, že řešíte důležitější věci než jídlo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jinak tohle mě baví, upravovat recepty na prospěšné (dobrý poměr bílkoviny, sacharidy, hodné tuky), strkat do nich zeleninu a dělat z nich pohlednejší a chutnější jídla.
    Jen teda nemám čas vařit, tak většina jídla jsou rychlovky a zachraňují mě proteiňáky v kanclu a poké bowls ve městě :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: *na mně. A nevím, jak se píše fůze/fúze.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já vidím v české knedlíkové kuchyni spíš problém s tím, co se k tomu jí. Omáčky, často zahuštěné moukou, často se spoustou másla /sádla, často se smetanou, pokud už v nich je nějaká zelenina, tak rozvařená do mrtva. K omáčkovým jídlům se zelenina u nás moc nedává a ta trochu libového masa, pokud je vůbec libové, to nevytrhne.

    Zatratit tadyhle kynutou šišku je strašně jednoduchý, ale o tom to není. Poměrně důležitý je vymyslet si kompletní jídlo, které mi chutná, jedí ho i ostatní, příprava netrvá půlsoboty a nestojí půl denní výplaty. Pokud jím keto /low carb / bez lepek, tak si vezmu předpis od Kočanské a nepindám proti knedle.

    Pro mě jsou knedlová jídla spíš neoblíbená, tak jsem to moc neřešila. Když chce muž koprovku, uvařím mu tu hrůzu (to je láska, co), dám si to vařené hovězí s bramborem a hořčiči nebo tatarku, knedlík kynutý výborný čerstvý se získává posláním muže do fronty k Růzhovi :)
    Svíčkovou jím s knedlíkem. Roštěnky s omáčkou apod. dělám s rýží a zelenýma fazolkama. Rajskou dělám ... boloňskou s těstovinama :). Pečené maso se zelím dělám s bramborovým, stejně jako dušené hovězí se špenátem (též od Růzhy, v ušetřený čas jdu běhat.) Králíka s bramborem a pečenou zeleninou.

    A být to na mě, českou kuchyni nevařím vůbec. Ale právě pro tu potřebu domácí fůze jsem našla staré (první republika) či nové a lepší postupy a kombinace než ala školní jídelna.

    Tuhle jsme měli doma knedlík a po letech jsem ho udělala s vajíčkem a k tomu hodně zeleniny. Za mě ok, sacharidy, troca tuku, vejce, zelenina.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ARGANNAH:
    XAJA:

    aby bolo jasne, nie som obezna ani diabeticka. ale mala som toto kombo dlhe roky na ociach: mama. a velmi dobre viem, co s nou dokazala napriklad chripka, zapal klbov a pod. casto banalne ochorenia (v casoch na klasickom inzuline, nie na liraglutide). totalne rozhupane glykemie (aj ked normalne si ich dokazala ustrazit), casto smerom k hypo, a to si clovek sam tazko pomoze. preco myslis, ze by mali diabetici nosit karticku s udajom, ze nimi su a zaroven mat stale pri sebe ten glukozovy shot alebo aspon kocku cukru? prave preto, ze hypo ta moze prekvapit a ten cukor treba do cloveka rychlo dostat, pricom on sam si to mozno ani neuvedomuje. takze toto skutocne moze nastat bez ohladu na to, ci ozempic beries alebo nie. to je uplne bezne riziko diabetu.

    a nie, nezda sa mi ozempic pre diabetikov ako taka strasna novinka. u nas tento typ liekov od r. 2009, vo svete este dlhsie, takze to mas cca 15 rokov. to nie je malo. a tie vysledky su dobre. iste, kazdy liek ma neziaduce ucinky, ale pre diabetika ma najhorsi neziaduci ucinok prave obezita. takze je na kazdom, ako sa rozhodne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Běžná velikost přílohy k obědu se u mě v tuhle chvíli pohybuje mezi 250-350 g.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: máš k té podvýživě z rýže zdroj prosím?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: jo spím dobře. Teď zas já.....kolik sníš knedlíků?
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: jen pro jistotu neargumentuju proti tomu že TY nechceš kndlík. Esli ti nevyhovuje z jakýhokoliv důvodu, nejez ho.
    Naprostej respekt.
    Argumentuju proti tvrzení že knedlík je hmota bez ničeho.
    Mimochodem, příchod nové technologie loupání rýže a tím zlevnění a masové rozšíření bílé rýže v asii způsobil brutální epidemii podvýživy. Tolik k tomu jak dobrá rýže má minerály. A neloupanou rejži jí zhruba tolik lidí kolik vaří knedlík s obsahem celozrný mouky.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Můžu ještě jednu zdánlivě zcela nesouvisející otázku? Nechá tě tvoje dítě v noci vyspat?
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: ano existuje lepší zdroj sacharidů s přidanou hodnotou.
    Ale přenice má slušnej obsah proteinu, vlákniny může mít dost podle toho co za mouku tam dáš.
    rozhodně to není hmota bez ničeho.

    A efekt sytosti je dost subjektivní, takže někdo vdechne celej knedlík a někdo vdechne kybl rejže.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: já jo....prvního stupně, dál to nechci moc nechat dojít.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ARGANNAH: no a je teda diabeticka, alebo nie? lebo to je v tom pribehu fakt dolezite info, uvedomujes si to?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam