• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já vidím v české knedlíkové kuchyni spíš problém s tím, co se k tomu jí. Omáčky, často zahuštěné moukou, často se spoustou másla /sádla, často se smetanou, pokud už v nich je nějaká zelenina, tak rozvařená do mrtva. K omáčkovým jídlům se zelenina u nás moc nedává a ta trochu libového masa, pokud je vůbec libové, to nevytrhne.

    Zatratit tadyhle kynutou šišku je strašně jednoduchý, ale o tom to není. Poměrně důležitý je vymyslet si kompletní jídlo, které mi chutná, jedí ho i ostatní, příprava netrvá půlsoboty a nestojí půl denní výplaty. Pokud jím keto /low carb / bez lepek, tak si vezmu předpis od Kočanské a nepindám proti knedle.

    Pro mě jsou knedlová jídla spíš neoblíbená, tak jsem to moc neřešila. Když chce muž koprovku, uvařím mu tu hrůzu (to je láska, co), dám si to vařené hovězí s bramborem a hořčiči nebo tatarku, knedlík kynutý výborný čerstvý se získává posláním muže do fronty k Růzhovi :)
    Svíčkovou jím s knedlíkem. Roštěnky s omáčkou apod. dělám s rýží a zelenýma fazolkama. Rajskou dělám ... boloňskou s těstovinama :). Pečené maso se zelím dělám s bramborovým, stejně jako dušené hovězí se špenátem (též od Růzhy, v ušetřený čas jdu běhat.) Králíka s bramborem a pečenou zeleninou.

    A být to na mě, českou kuchyni nevařím vůbec. Ale právě pro tu potřebu domácí fůze jsem našla staré (první republika) či nové a lepší postupy a kombinace než ala školní jídelna.

    Tuhle jsme měli doma knedlík a po letech jsem ho udělala s vajíčkem a k tomu hodně zeleniny. Za mě ok, sacharidy, troca tuku, vejce, zelenina.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ARGANNAH:
    XAJA:

    aby bolo jasne, nie som obezna ani diabeticka. ale mala som toto kombo dlhe roky na ociach: mama. a velmi dobre viem, co s nou dokazala napriklad chripka, zapal klbov a pod. casto banalne ochorenia (v casoch na klasickom inzuline, nie na liraglutide). totalne rozhupane glykemie (aj ked normalne si ich dokazala ustrazit), casto smerom k hypo, a to si clovek sam tazko pomoze. preco myslis, ze by mali diabetici nosit karticku s udajom, ze nimi su a zaroven mat stale pri sebe ten glukozovy shot alebo aspon kocku cukru? prave preto, ze hypo ta moze prekvapit a ten cukor treba do cloveka rychlo dostat, pricom on sam si to mozno ani neuvedomuje. takze toto skutocne moze nastat bez ohladu na to, ci ozempic beries alebo nie. to je uplne bezne riziko diabetu.

    a nie, nezda sa mi ozempic pre diabetikov ako taka strasna novinka. u nas tento typ liekov od r. 2009, vo svete este dlhsie, takze to mas cca 15 rokov. to nie je malo. a tie vysledky su dobre. iste, kazdy liek ma neziaduce ucinky, ale pre diabetika ma najhorsi neziaduci ucinok prave obezita. takze je na kazdom, ako sa rozhodne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Běžná velikost přílohy k obědu se u mě v tuhle chvíli pohybuje mezi 250-350 g.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: máš k té podvýživě z rýže zdroj prosím?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: jo spím dobře. Teď zas já.....kolik sníš knedlíků?
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: jen pro jistotu neargumentuju proti tomu že TY nechceš kndlík. Esli ti nevyhovuje z jakýhokoliv důvodu, nejez ho.
    Naprostej respekt.
    Argumentuju proti tvrzení že knedlík je hmota bez ničeho.
    Mimochodem, příchod nové technologie loupání rýže a tím zlevnění a masové rozšíření bílé rýže v asii způsobil brutální epidemii podvýživy. Tolik k tomu jak dobrá rýže má minerály. A neloupanou rejži jí zhruba tolik lidí kolik vaří knedlík s obsahem celozrný mouky.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Můžu ještě jednu zdánlivě zcela nesouvisející otázku? Nechá tě tvoje dítě v noci vyspat?
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: ano existuje lepší zdroj sacharidů s přidanou hodnotou.
    Ale přenice má slušnej obsah proteinu, vlákniny může mít dost podle toho co za mouku tam dáš.
    rozhodně to není hmota bez ničeho.

    A efekt sytosti je dost subjektivní, takže někdo vdechne celej knedlík a někdo vdechne kybl rejže.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ARGANNAH: já jo....prvního stupně, dál to nechci moc nechat dojít.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ARGANNAH: no a je teda diabeticka, alebo nie? lebo to je v tom pribehu fakt dolezite info, uvedomujes si to?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: A ty?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    PALEONTOLOG: ty ale netrpis obezitou ne?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TAPINA: Taky si vařím čerstvej, celerovej. Holt cukrovka a blbý zažívání po pšenici generují stravovací omezení.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUSINDA: k vypeckum nebo gulasi snim presne 2,5 platku houskovyho knedliku
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: v dobrý rýži máš třeba nějaký minerály, vlakninu ...sacharidová příloha může být i quinoa, pohanka a spoustu dalších, který nějaký benefity splnujou.

    klasická šiška knedliku má cca 600 gramů a na výrobu šišky s potřebuješ 400 gramů mouky. Troufám si s jistotou tvrdit, že pokud máš jako přílohu knedlík, tak ho téměř nikdo nesni jen 100 gramů.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Tak všichni tak nějak tušíme, že Lusinda zjevně zrovna jede nějakej velmi restriktivní režim, je do toho hodně investovaná a říká takový ty věci, který se u toho vždycky říkaj ("jak můžou lidi tak moc jíst", "tohle bych nikdy nesnědla", "bože, taková kalorická bomba"). Been there done that several times over.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: v knedlíku jsou ještě vajíčka a mlíko, tak tam vyjde lepší glykemický index než u rýže nebo italských těstovin (bezvaječných). A nestyďte se za lidskou porci, kolego, pěkně tři plátky :). Jako polední jídlo s gulášem (nepříliš tučné maso a nezahuštěná nesmetanová omáčka) to vychází dobře, jen to chce trochu pohybu poté nebo před tím.

    To by mě nenapadlo, že já budu obhajovat knedlík :)))) Fakt je nemám ráda :)

    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: jak to myslíš bez nějakého užitku? je to zdroj sacharidů. Pokud tohle napíšeš o knedlíku můžeš to napsat o rýži, těstovinách a v podstatě o chlebu.
    a jaký myslíš nesmyslný číslo kalorickýho příjmu?

    jo knedlík při porovnání vyjde gram vs gram kaloricky hutnější než vařený obiloviny, protože knedlík je mouka "naředěná" vzduchem (kterej nic neváží) zatímco rejže je "naředěná" vodou (která váhu má).
    Ale knedlík ze 40g mouky bude mít zhruba stejně kalorií jako 40g rejže.

    plně respektuju to že knedlík nejíš, nechceš a nechutná ti. Ale nezaměnuj fakta a preference.

    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUSINDA: To se dá říct o každé sacharidové příloze, ne?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCHANSKA_CH: no kdyby zatracovali knedlíky, tak na něj Češi vezmou vidle 😅

    Pro mě osobně je knedlík výplň, která měla smysl při nějakém nedostatku ..... strávník se zasytil hmotou. Nemá žádnou speciální chuť, ani přidanou hodnotu ve formě nějakého užitku. Prostě bila nadýchaná hmota a když ho žádám do těch kalorickych tabulek tak mi vychází úplně nesmyslný číslo........ hodně energetického příjmu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam