• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: Domácí gnocchi jsou méně pracné než knedlík?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: tak zas člověk chce mít pocit, že udělal, co mohl, než mu v 60 kvůli cukrovce uříznou nohu, víš co :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    POZITRON: asi bude nejlepší zlata střední cesta, jako u mnohého...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Já knedlíky nemiluju. V dětství jsem jedla jen jeden plátek knedlíků a v dospělosti přešla na max. dva, ale kdybych knedlík nejedla třeba rok, nic mi nebude chybět. Nikdy jsem nechápala guláš s šesti knedlikama, jako jak a kam se to do těch lidí vejde?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    do ankety, za me je taky knedlik zbytecne pracne a moc ucpavaci jidlo. jde nahradit treba gnocchi, k masu se zelim nebo i k omacce mi to chutna vic
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: hm, tak pokud maji z inzulinove rezistenci sklon obecne, tim spis nejsou ty jejich tradicni prilohy moc vhodne.

    ale je to cele alchymie, moc sacharidu vadi, ale naopak zase striktni low carb vadi taky, protoze to zvysuje lacne glykemie. :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    POZITRON: Asiati obecně mají oproti Evropanum vyšší sklon k inzulinove rezistenci, takže jim cukrovka může propuknout i při nižší nadváze. Tzn. jenom nudle a rýže v tom nejsou. Samozřejmě taky mají míň pohybu, než mívali, a taky jedí míň vlakniny a více rafinovaných sacharidů a cukru než dřív.
    XAJA
    XAJA --- ---
    PISTA1: no prave, poznam to. vratane kontrol, ci je v spajze dostatok detskych presnidavok a inych lahko pozivatelnych potravin pre taketo pripady. preto mi v tom prispevku chybalo, ci ta pani je diabeticka. lebo v tom pripade by to bolo take to korelacia/kauzalita, baba/sneh.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LUSINDA: mne treba rejze hejbala s glykemii vic nez knedliky. myslim opravdivky poctivy knedliky. a na exkurzi v Sape rikali, ze i stihli vietnamci mivaj vice cukrovku a to z rejze a nudli a vubec toho jejich stravovani. takze s cukrovkou klepajici na dvere si dam radeji ten knedlik teda. :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    XAJA: Já sem chytnul nějakej moribundus před 3 týdnama. Podle testů u doktora to nebyla chřipka ani kovid, tak blbě mě už hodně dlouho nebylo. Mám DII s glykemie lítala od 5 - 12, jíst jsem se musel nutit abych do sebe vůbec něco dostal, za těch 7 dní co jsem vpodstatě jen ležel jsem šel dolů o 6kg.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: a proč by ne, tam je důležité to množství a tohle je jídlo, které vabí k tomu sníst ho hodně.
    Já si do pekáče s vepřovým dávám králičí hřbet, prasátko je na mě těžký, samotný králíček zase suchý.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Takže vlastně ideální jídlo ke knedlíku je vepřo zelo. Maso pečené bez přidaného tuku (svého má dost, ale část se ho zas vypeče) a zelenina, když se to udělá z kysaného, tak ještě další benefity :o)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: FYI, rohlíků stačí sníst míň, protože jsou o třetinu kaloričtější a obsahujou víc sacharidů než knedlík. Na 100 g má rohlik 1297kJ, makra 10 bílkovin/58 sacharidů/4 tuku, běžnej houskovej knedlík 809 kJ, 7/42/2. Domácí celozrnnej knedlík vychází ještě o malinko líp.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: já bych si dovolil ještě jeden krok.
    moukou zahušťěná smetanová omáčka taky neni ten problém. jako myslíte že lžíce nebo dvě mouky na kastrol s 10 porcema omáčky udělá problem?

    Problém je že jíme víc.
    Je to levnější, je to dostupnější a je to chutnější. A chutnější ne nutně ve smyslu lahodnější ale ve smyslu že se od toho nemůžem utrhnout.
    Lepší technologie suroviny a chytřejší vědci pracujou na tom aby prodali víc jídla. A jedinej způsob jak prodávat víc jídla je zařídit abychom ho víc jedli.
    Nejde ukázat prstem na jednu komponentu nebo potravinu nebo makronutrient. Celý prostředí je víc a víc šitý na maximalizaci spotřeby.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUSINDA: Jako že nikdo nesní "jen" pětinu knedlíku?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MAR_TINA: ty omáčky fungují i bez zahuštění a třeba i italská kuchyně je plná másla..... rajská omáčka, svíčková nemá vůbec špatné složení.
    ARGANNAH: no vidíš,.....to váhovė odpovídá 5 až 7 rohlíkům. To bys normálně jako přílohu nesnedla, ale v těch knedlicich se to prostě tak elegantně schová. .... už s tím hejtem na knedlíky skončím slibuju. Vím, že řešíte důležitější věci než jídlo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jinak tohle mě baví, upravovat recepty na prospěšné (dobrý poměr bílkoviny, sacharidy, hodné tuky), strkat do nich zeleninu a dělat z nich pohlednejší a chutnější jídla.
    Jen teda nemám čas vařit, tak většina jídla jsou rychlovky a zachraňují mě proteiňáky v kanclu a poké bowls ve městě :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: *na mně. A nevím, jak se píše fůze/fúze.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já vidím v české knedlíkové kuchyni spíš problém s tím, co se k tomu jí. Omáčky, často zahuštěné moukou, často se spoustou másla /sádla, často se smetanou, pokud už v nich je nějaká zelenina, tak rozvařená do mrtva. K omáčkovým jídlům se zelenina u nás moc nedává a ta trochu libového masa, pokud je vůbec libové, to nevytrhne.

    Zatratit tadyhle kynutou šišku je strašně jednoduchý, ale o tom to není. Poměrně důležitý je vymyslet si kompletní jídlo, které mi chutná, jedí ho i ostatní, příprava netrvá půlsoboty a nestojí půl denní výplaty. Pokud jím keto /low carb / bez lepek, tak si vezmu předpis od Kočanské a nepindám proti knedle.

    Pro mě jsou knedlová jídla spíš neoblíbená, tak jsem to moc neřešila. Když chce muž koprovku, uvařím mu tu hrůzu (to je láska, co), dám si to vařené hovězí s bramborem a hořčiči nebo tatarku, knedlík kynutý výborný čerstvý se získává posláním muže do fronty k Růzhovi :)
    Svíčkovou jím s knedlíkem. Roštěnky s omáčkou apod. dělám s rýží a zelenýma fazolkama. Rajskou dělám ... boloňskou s těstovinama :). Pečené maso se zelím dělám s bramborovým, stejně jako dušené hovězí se špenátem (též od Růzhy, v ušetřený čas jdu běhat.) Králíka s bramborem a pečenou zeleninou.

    A být to na mě, českou kuchyni nevařím vůbec. Ale právě pro tu potřebu domácí fůze jsem našla staré (první republika) či nové a lepší postupy a kombinace než ala školní jídelna.

    Tuhle jsme měli doma knedlík a po letech jsem ho udělala s vajíčkem a k tomu hodně zeleniny. Za mě ok, sacharidy, troca tuku, vejce, zelenina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam