• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: jj to je jasny, dobrá rejže je... dobrá. levná rejže je hmota. Nutričně

ANABEL_LEE: jasny. taky to jsou první co jsem našel složení, takže to může bejt i lepší. Neříkám že to je tragický složení, jen že na mym radaru se to má tak, že suchý těstoviny vnímam jako míň zprocesovaný.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUSINDA: my vetsinou u vietnamcu, mam rada basmati nebo jasminovou, jsou jine, ale chutna mi oboji

TAPINA:
    KURE: jasny no, je fakt ze ty gnocchi jsou vlhci, vice vody - horsi udrznost a tedy nutnost konzervantu. ale tak kyselina sorbova obcas me netrapi, nicmene chapu vas point. stejne ten knedlik delat nebudu :D:D:D
    KURE
    KURE --- ---
    ANABEL_LEE: afaik těstovny jsou NOVA3 (UPF jsou 4ka)
    třeba rummo maj složení takhle:
    Krupice z pšenice tvrdé (Triticum durum).

Italiamo gnochi takhle:
    Složení
    bramborové pyré - 85%
    - pitná voda
    - bramborové vločky
    pšeničná mouka
    jedlá sůl
    přírodní aromata
    rýžová mouka
    Éčka
    E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin1
    E200 - Kyselina sorbová

nějak vnímam že to je rozdíl.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Když tu byla řeč o rýži, tak u ty je teda hodně rozdíl jaká se kupuje. Klasika z Billy je dost humus. Bílou kupuju nějakou prémiovou z makra a je to ohromný rozdíl. (Chuť, konzistence..... vlastně i spotřeba) Ještě teda na saláty červenou a občas černou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: Třeba špagety, co kupuju, mají napsané složení: semolinová krupice. To jsou čisté jen normálně udělané a usušené těstoviny. Ty kupované gnocchi mají nějaké regulátory, modifikátory, aromata...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TAPINA: testoviny taky tak nahlizis? ja mam gnocchi tak nejak v kategorii testovin... ale ja vetsinou ze zpracovaneho nevarim, tak me nejake ňoky obcas netrapi.... idealni priloha je ryze, hodis do hrnca, prikryjes, nechas dvacet minut bejt a je to :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: No, a to jsme zas u toho, že ty kupované přílohy jsou vlastně ultra zpracované jídlo. Tomu se snažím vyhýbat, tak si radši udělám ten knedlík :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TAPINA: domaci gnocchi rozhodne nedelam :D pokud by se oboji vyrabelo doma, tak asi ne, gnocchi kupuju, knedlik kdyz uz delam, tak hrnickovej v mikrovlnce, ale to je na prani spolubydlicich
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: Domácí gnocchi jsou méně pracné než knedlík?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: tak zas člověk chce mít pocit, že udělal, co mohl, než mu v 60 kvůli cukrovce uříznou nohu, víš co :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    POZITRON: asi bude nejlepší zlata střední cesta, jako u mnohého...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Já knedlíky nemiluju. V dětství jsem jedla jen jeden plátek knedlíků a v dospělosti přešla na max. dva, ale kdybych knedlík nejedla třeba rok, nic mi nebude chybět. Nikdy jsem nechápala guláš s šesti knedlikama, jako jak a kam se to do těch lidí vejde?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    do ankety, za me je taky knedlik zbytecne pracne a moc ucpavaci jidlo. jde nahradit treba gnocchi, k masu se zelim nebo i k omacce mi to chutna vic
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: hm, tak pokud maji z inzulinove rezistenci sklon obecne, tim spis nejsou ty jejich tradicni prilohy moc vhodne.

ale je to cele alchymie, moc sacharidu vadi, ale naopak zase striktni low carb vadi taky, protoze to zvysuje lacne glykemie. :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    POZITRON: Asiati obecně mají oproti Evropanum vyšší sklon k inzulinove rezistenci, takže jim cukrovka může propuknout i při nižší nadváze. Tzn. jenom nudle a rýže v tom nejsou. Samozřejmě taky mají míň pohybu, než mívali, a taky jedí míň vlakniny a více rafinovaných sacharidů a cukru než dřív.
    XAJA
    XAJA --- ---
    PISTA1: no prave, poznam to. vratane kontrol, ci je v spajze dostatok detskych presnidavok a inych lahko pozivatelnych potravin pre taketo pripady. preto mi v tom prispevku chybalo, ci ta pani je diabeticka. lebo v tom pripade by to bolo take to korelacia/kauzalita, baba/sneh.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LUSINDA: mne treba rejze hejbala s glykemii vic nez knedliky. myslim opravdivky poctivy knedliky. a na exkurzi v Sape rikali, ze i stihli vietnamci mivaj vice cukrovku a to z rejze a nudli a vubec toho jejich stravovani. takze s cukrovkou klepajici na dvere si dam radeji ten knedlik teda. :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    XAJA: Já sem chytnul nějakej moribundus před 3 týdnama. Podle testů u doktora to nebyla chřipka ani kovid, tak blbě mě už hodně dlouho nebylo. Mám DII s glykemie lítala od 5 - 12, jíst jsem se musel nutit abych do sebe vůbec něco dostal, za těch 7 dní co jsem vpodstatě jen ležel jsem šel dolů o 6kg.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: a proč by ne, tam je důležité to množství a tohle je jídlo, které vabí k tomu sníst ho hodně.
    Já si do pekáče s vepřovým dávám králičí hřbet, prasátko je na mě těžký, samotný králíček zase suchý.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Takže vlastně ideální jídlo ke knedlíku je vepřo zelo. Maso pečené bez přidaného tuku (svého má dost, ale část se ho zas vypeče) a zelenina, když se to udělá z kysaného, tak ještě další benefity :o)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: FYI, rohlíků stačí sníst míň, protože jsou o třetinu kaloričtější a obsahujou víc sacharidů než knedlík. Na 100 g má rohlik 1297kJ, makra 10 bílkovin/58 sacharidů/4 tuku, běžnej houskovej knedlík 809 kJ, 7/42/2. Domácí celozrnnej knedlík vychází ještě o malinko líp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam