• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ANABEL_LEE: Za mě to tajemství bylo pustit ty emoce ven hned, ve chvíli, která je vyvolala, a na toho, kdo je vyvolal. Ne o čtrnáct dní později na někoho úplně jiného anebo v úplně nesmyslném kontextu. :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ELIZHANNAH: pomuze i ta validace, takove to "ahaaa ja nejsem precitlivelej debil, kdyz se mi to nelibi, vzdyt on si toho vsiml i nekdo jinej"
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KRISKA: je no, s tema rodicema si clovek musi sam v sobe nastavit nejakej protokol, co proste jen nebude vnimat a proti cemu uz se bude ohrazovat
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANABEL_LEE: v podstate s tksovyma lidma.travim jen nejnutnejsi cas ale treba zrovna vuci rodicum je to slozitejsi nez treba nejakej zmanej
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: pomůže i to, když se za tebe před tvými zraky bije někdo druhý, pokud máš celoživotní zkušenost, že to nikdy nikdo neudělal. Prostě to do sebe nasákneš a převezmeš to: jdu se bít za mě!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KRISKA: pokud nefunguje vymezeni hranic verbalne, je treba je vymezit tak, aby to ten dotycnej pochopil. treba omezenim pristupu k tve osobnosti, k tvemu svetu. s takovym clovekem proste prestanes sdilet to co predtim - at uz se jedna o materialni zdroje, o tvuj cas nebo o tvy emoce a zajem. nekdo jde formou nekontaktovani, protoze proc bejt s toxickyma lidma kteri ublizujou, pokud to nejde (jako kdyz se musis postarat o stare toxicke rodice), je to tezsi...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ARGANNAH: mame stejnou zkusenost, ale ja uz svuj cholericky vztek prijala. je to lepsi nez ukladat emoce do tela a mit pak vyrazku (ano u me se strej manifestuje na kuzi), rakovinu nebo nejakej jinej oser. akorat teda clovek obcas neni oblibeny, protoze presne dostane zpetnou vazbu hysterka/megera, ale na to se proste musi vy...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ARGANNAH: souhlas, ja byla vychovana v tom, ze hlavne slusne, jemne, nikoho neurazit, na nikoho nevyjizdet... i hovno! s takovou me kazdej prevalcoval a udelala jsem si neprijemnou zkusenost s jednim narcistickym debilem. ach kdybych jen mela tehdy ty koule co mam ted. sice si o tobe ti dotycni budou myslet, ze jsi protivna megera co nechape "humor" ale je hrozne osvobozujici to tem lidem takhle vratit, proste nekompromisne NE, tohle se nedela, takhle komunikovat nebudeme, myslete si o me ze jsem treba krava, ale tohle je proste z ahranou a prede mnou to uz nikdy nerikejte...
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    ARGANNAH: s tim co pises na 100% souhlasim. Ja jsem zrovna clovek, ktery ma svuj nazor a vyjadruje ho od detstvi a klidne vstupuju do konfliktu, kdyz nastane a nemam pocit, ze je to spatne.

A chapu, ze postavit se za sebe proti celozivotnim utlacovatelum, muze lidem hodne pomoct s vlastni sebeuctou a vlastne bych to Madiette taky doporucila. Ale s vedomim toho, ze to fakt nemusi zabrat, protoze s rodici proste byva ten problem, ze te berou furt jako to dite a i se tak k tobe mnohdy chovaj.

To bylo ciste jenom proto, ze je vetsi pravdepodobnost, ze se chytnou za nos, kdyz jim to rekne nekdo jiny, zatimco proti Madiette pouzijou vsechny osvedceny metody, jak ji setrit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: me by spis zajimalo jak to udelat, aby ten druhej poslouchal.

rict neco i 20x se da ale 40 nebo 80x uz to cloveka fakt nebavi kdyz se to miji ucinkem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    AKI4CE: Jakkoli souhlasím s tím, co říkáš, udělala jsem kdysi velmi silnou zkušenost s tím, jak obrovsky se člověku změní vztah k sobě samému, když se dokáže za sebe postavit sám.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ELIZHANNAH: jj, nemusi to byt hned a taky to muze zustat uplne bez odezvy (taky takove pripady znam). Ale imho to za pokus stoji.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MADIETTA: Ja mam obcas pocit, ze lidi, co nevezmou od vlastniho, to by mohli probrat od ciziho.

Jakoze tobe se vysmejou, ze si to moc beres, ze ses precitlivela, ze nemas smysl pro humor. Ze je prece jasny, ze te maj radi, pac by do tebe jinak celej zivot neryli. A jakakoli ostrejsi vymena nazoru skonci konstatovanim, ze si hysterka.

Ale treba tvyho muze by treba respektovat mohli. A kdyby jim tvuj muz vysvetlilo, jak desne ho boli, kdyz slysi, jak hnusne te titulujou a jak hnusne se k tobe chovaj, kdyz pro nej jsi nejkrasnejsi na celym svete a presne takovou te miluje. Tak to by je mohlo minimalne zarazit.
    Ze te nekdo miluje proto, jaka jsi, ne presto jaka jsi.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    ARGANNAH: Myslim, že vztek vytěsnit nejde. Lidi, o kterých ostatní říkají “on je tak hodnej, on všem vyhoví…” si spíš nedokážou jakkoliv hlídat hranice anebo se strašně bojí jakýhokoliv odmítnutí nebo nesouhlasu, tak to raděj “spolknou” a otočí proti sobě.
    A pak často zajidají (a je to tu)

Je pravda, že ne všichni musí hnedka vystřihnout scénu jak z Almodóvarova filmu, ale taky mi přijde, že když ti dotyční “vtipálci” nejsou úplní magoři a psychopati, tak jsou za to pak vlastně zpětně i rádi - to vím z vlastní zkušenosti, i z té opačné strany, kdy jsem si myslela, že je uplně Ok si z něčeho nebo někoho dělat srandu - a pak se člověk prostě chytí za nos.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: já vím, že jsou už staří, že se nejspíš nezmění, ale já bych se fakt ohradila. U nás doma neprobíhal ani tak bodyshaming, jako spíš psychický nátlak typu: proč sis ty děti pořizovala, když furt někde trajdáš, ty už zase nejsi doma atd..
    Moje máma umí být taky slušně toxická, ale pochopila, že když se bude takhle chovat, tak se s ní prostě nebudeme chtít vídat. Hrozně jí podle mě nastavila zrcadlo dcera, která když to naní zkoušela, tak jí jasně dala najevo, že tohle teda ne, a už si na to dává pozor.
    Jako měnit už se asi nebude, ale prostě blbé kecy si nechává pro sebe.
    MANEKINEKO
    MANEKINEKO --- ---
    MADIETTA: to je mi hrozně líto. Něco takového by neměl poslouchat nikdo a už vůbec ne od vlastních rodičů. Je to nějaký jejich problém. Lidé mají obvykle největší potřebu u ostatních řešit to, co sami v sobě vyřešené nemají.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: No, to možná platí o lidech, co svůj vztek dokážou opravdu úplně vytěsnit. My cholerici tohle dlouhodobě neumíme, nám nakonec stejně bouchne kotel. Akorát hodně potlačovaný vztek bouchne bohužel způsobem, který naopak dává tomu druhému pocit morální převahy ("neumíš se ovládat", "jak se to chováš", "ty jsi taková hysterka"). A je to tím jenom horší.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: přemýšlím nad těmi "občasnými cholerickými výbuchy vzteku"... přijde mi, že ses možná cholericky výbušně vztekala neefektivně? Na nepravém místě nebo tak...?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: naopak, ohromně cenné je probudit svůj hněv (to k větě "idea, že člověk musí na těch terapiích nějak dojít do stavu, kdy mu tohle nebude vadit"). Protože pokud tohle dělá rodič dítěti odmalička, tak to zasáhne i do té fáze batolecích hysteráků. Hodné dítě je často vůbec nemá, byly potlačeny v zárodku. Jenomže ono ten svůj vztek, přístup k němu, potřebuje v pozdějším životě, aby se zdravě naštvalo a řeklo, že takhle se k němu nikdo chovat nebude.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Asi nejlepší terapeutka, ke který jsem kdy chodila, mě naučila, že tyhle věci se musí ihned potrestat, jinak to ti lidi nikdy dělat nepřestanou. V mainstreamu koluje taková idea, že člověk musí na těch terapiích nějak dojít do stavu, kdy mu tohle nebude vadit, ale na tohle podle mě musí být člověk typ, kterému je to fakt od přírody úplně jedno, a takovému člověku to lidi právě nedělají, protože vidí, že to vůbec neúčinkuje. Což já FAKT nejsem, ale hrozně jsem se toho snažila dosáhnout a všech i pokorně vydržet (hlavně od mámy, u nas byla hlavní agresor ona). V důsledku jsem měla problém s nízkým sebevědomím dlouhé dekády, v podstatě jsem podvědomě chápala sama sebe jako červa, ke kterému si může kdokoli dovolit cokoli, protože si to zaslouží. A kompenzovala to občasnými cholerickými výbuchy vzteku, což to celé jen zhoršovalo. Ale tahle terapie mi pomohla, ta paní mě naučila se postavit matce dobrým způsobem - a strašně moc to všechno změnilo, fakt. Držím palce, ať máš taky kliku na terapeuta, který ti to pomůže zvrátit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam