• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ale tak jako asi se shodnem, že míň rychlých cukrů v jídelníčku je lepší než víc rychlých cukrů v jídelníčku. Jasně, pre-workout, med-všelék, fruktóza versus sacharóza, co je to vlastně "přírodní", glykemicky index sacharidů bez bílkovin a vlákniny versus s bílkovinami a vlákninou, yada yada atd atd, všechno je to pochopitelně mnohem složitější, ale přístup "snížil jsem příjem jednoduchých cukrů a snažím se jíst co nejpřirozenější stravu" je přece fakt dobrej začátek
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KURE: Erythritol: "Vyrábí se přirozenou fermentací glukózy za přítomnosti mikroorganismů, které se nazývají Trichosporonoides megachiliensis. Následně proběhne filtrace, krystalizace a sušení."

To by nebylo přírodní ani pivo, víno nebo kimchi.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: jde o způsob lisovani.....olej lisovaný mechanický je přírodní. Ale chemický lisování asi ok nebude.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Adorování hnědého cukru na úkor bílého je blbost, protože obojí je prostě sacharóza, akorát ta melasa k tomu dodá nějakou živinu navíc, ale kdo potřebuje řešit, jestli si bere ausgerechnet z cukru jenom energii, nebo energii s živinama? Je to cukr, cukr má být energie.
    Cukr jako takový není problém, problém bývají zpracované potraviny, kde je všelijakýma "regulátorama kyselosti" zakamuflováno, kolik cukru tam vlastně narvali, a že je ho tam tolik, že kdyby člověk cítil jeho skutečnou chuť, tak se mu z toho navalí, jak je to přeslazené.
    KURE
    KURE --- ---
    NIGHTFURY: no to celý záleží na tom kde si určíme hranici zpracování po kterou je to "přírodní".
    Jeden pohled na věc je, že prostý vylisování oleje už znamená že olej neni přírodní.
    Druhej pohled je, že margarín z uhelnýho prachu* je taky přírodní, protože to uhlí sme našli v přírodě.

A protože některý staletíma prověřený postupy jsou vlastně docela hodně zpracovaný potraviny, neni snadný najít tu hranici.
    Ale všichni vidíme že je korelace mezi mírou ultrazpracovaných potravin a metabolických poruch v populaci.

*) coal butter https://en.wikipedia.org/wiki/Margarine
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KURE: Třeba erythritol se vyrábí z přírodního škrobu pomocí kvasinek, na tom nic umělého není. Maltitol totéž, ten se vyrábí jiný postupem, ale taky ze škrobu.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Už nesni celý řízek

Herec Malínek zhubl přes 110 kilo bez odborné pomoci. Poklonu mu vysekl i obezitolog - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/lifestyle-herec-malinek-zhubl-pres-110-kilo-bez-odborne-pomoci-poklonu-mu-vysekl-i-obezitolog-40510420
    KURE
    KURE --- ---
    STORMMATE: to oduvodněni je zjednodušený do stavu kdy nedává smysl, ale stravovaci styl kterej popisuješ je dobrej :)
    good for you.

GALE: cukry jsou cela chemicka sekce, rozhodně neni řeč jen o bilem a nebílem cukru.
    Bez ladu a skladu třeba tady
    List of sugars - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sugars
    něco jsou "jen" extrakty z ovoce a něco celkem dost zpracovany věci.

A tady tzv alkohol-cukry který se používají jako sladidla o kterejch bych teda neřekl že jsou úplně přírodní.
    Sugar alcohol - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_alcohol

Ovšem pointa je v tom, že je celkem dřina se přežrat cukru ve formě jablka, zatimco ve formě coly to je uplná hračka, nebo lépe řečeno je dřina se toho cukru nepřežrat.
    Jídlo nefunguje jako směska nutrientů, záleží i na tom jak jsou poskládaný a koncentrovaný.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GALE: chemie pro stredni skoly...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STORMMATE: To je ale blbost, viď? :D
    GALE
    GALE --- ---
    STORMMATE: Bílý cukr je sacharóza, tmavý cukr je sacharóza s melasou, což je zbytek po zpracování. Přírodní jsou všechny a všechny pohánějí buňky.
    STORMMATE
    STORMMATE --- ---
    Ono není cukr jako cukr. Přírodní je pohon pro buňky a bílý jen prázdná kalorie. Měl jsem dost problémy se zažíváním a pomohlo mi relativnímu zdraví se projíst. Vzdal jsem se veškerého smažené,,tucneho, umělé sladkého dám málokdy. Polotovary jen humus . Dost mi pomohla kniha Detox aneb cesta ke zdraví.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    MARKYSHA: ja myslim taky, ze geny hraji velkou roli, jeden syn je hodne po me rodine, druhy po manzelovi nebo mozna jeste spis jeho otci. A ty chute, pocit sytosti a potreba pohybu i rychlost metabolismu jsou u nic snad uplne na opacnych extremech, pritom vyrustaji ve stejnem jidelnim prostredi.
    Mladsi hubeny syn napriklad dlouho nejedl zadne pecivo a dodnes nema rad krome nutely a sucheho salamu zadnou pomazanku ani oblohu peciva. Syr ji jen na pizze. Jeho deda z otcovy strany syry taky vubec neji a peciva jen miniaturni mnozstvi.
    Naopak starsi syn by jedl chleba, rohliky, buchty neustale a miluje vsechny mozne pomazanky.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MARKYSHA: Já si myslím, že v tomhle rodič fakt není vsemocny a geny - a nějaký základní nastavení - nevycuras. U dcery to taky není žádný můj rodičovský majstrstyk - jasně, snažím se jí to dobrý nastavení nezničit, ale to dobrý nastavení má prostě sama. Kdyby byly dennodenně vyčerpávající hádky a scény o sladkosti, taky by si jich nejspíš vyrvala víc, protože by mi by čas od času ty nervy prdly. Teď oba potomky častějc odhanim od slanky, kterou vyziraji jak vitacit...
    A asi by neměli ani jeden míru na krupky, chipsy a spol, ale to je dost snadný doma nemít, tak se tím futruji jen na návštěvách.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ANNIKA: závidím přítelův syn si taky vezme jeden kus diska na chuť a zase pytlík vrátí, pije vodu nebo mléko. Syn volí taky vodu, dcerka by radši limonády, ale nejsou. Moje děti jsou na sladké strašně, musím to pekelně regulova a stejně, jak dostanou kapesné, tak si stejně koupí. Zejména Alenka, ta prostě nebude normálně jíst, ale sladkosti to rozhodně. Nevím, kde se to zvrtlo. Rozhodně jsem jim nikdy sladkosti nekupovala ve velkém, ani je ale nedémonizovala. Sama když sladký, tak urvat se můžu po domácím pečení, to jako fakt hodně ale ne po kupovaném sladkým.
    TAPINA: no taky tak
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BERUSKA_CA: Jj, bylo to kvůli tomu, že bychom pak nejedli oběd. Vždycky jsme jedli oběd úplně normálně, takže to nějak úplně nechápu.

NIGHTFURY: Jasně, já to nemyslím jako jediný možný výsledek. Ale jako možný výsledek, tak se snažím to dětem tak nenastavit. Batoleti bych teda taky nesladila, ale banán jsem mu klidně dala. I odpoledne :-)
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    Ony ty starší generace vůbec nebyly zvyklé pít. Mně nikdo pití nezakazoval, ale pamatuju si, jak byl vždy problém u babiček nebo na návštěvách, dostat se k nějaké skleničce a vodě. Jednak měli pouze nějaké malinkaté dvoudeckové skleničky, ze kterých se prostě člověk vůbec nenapije. A taky je pití vody nějak pohoršovalo, jakože musíš si dát aspoň šťávu, když už. Museli jsme si nakoupit vlastní skleničky k rodičům a na chalupu, abychom neumřeli žízní.
    Máma třeba do teď nepije vodu. Pouze mléko, džus nebo kafe. No a taky má celoživotně problémy s ledvinama.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nás s těma blbejma zákazama pití pronásledovaly i ve škole. Důvody byly dva: abysme pořád nechodili čůrat a baby nás nemusely tolik dozorovat a abysme v jídelně jedli. No, ehm, nejedli jsem to proto, že to bylo hnusný tlustý a nechutný a taky proto, že když má člověk žízeň, neklouže mu jídlo.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    NIGHTFURY: Ja to zakazovani piti slysela i s ofuvodnenim. Frau Hitler na matku hystericky jecela, ze decku nesmi dovolit u jidla pit, protoze se nalemta a nebude jist. Ona byla generace “obe valky a koncentrak jako bonus”, navic psychopat a nejak blbe se to protlo - ONA pripravila JIDLO a toho bohda nebude, aby podrizeny ohrnul nos. Tu zakladni myslenku, ze piti zaplacne a ona se bude muset s ditetm hadat, ale mela cela generace.
    No jak je znamo, ja byla mala vynalezava svine, takze jsem sla na zachod a tam se z kohoutku napila dle libosti :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Tohle je ale podle mě fakt krásný paradoxní případ. Kdy si člověk říká, jasně, dvě jídla místo jednoho, nezdravé kvůli přibírání, ale zas ten zdravý oběd je nutričně kvalitnější, a když si dáš obě varianty, organismus může být celkově zdravější, než když si dáš jenom ten junk.

Podobný případ jsem viděla před mnoha lety v diskusi pod jakýmsi receptem, kde jedna dáma doporučovala autorce receptu vyměnit olej v koláči za prášek do pečiva, že je to "zdravější". A pak se donekonečna hádaly, jestli je lepší prášek, protože se po něm nepřibírá, nebo olej, protože neobsahuje nebezpečnou chemii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam