• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    GALE: kdepak, není nad poctivou brokolici. A na to si připijem neslazeným kefírem, jupí
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GALE: víte co, běžte do prdele🤣
    GALE
    GALE --- ---
    LUSINDA: Mám doporučení na mlsání.
    Crème boule od Mixit a pak křupavé banány a jahody v 70% mléčné čokoládě taky od nich.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    A co nějaký zdravý recepty? 😅
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KRISKA: no tohle auditko je strašně kontraproduktivní, samý řeči o žrádle🤣
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    mam z vasi debaty o cukrech chut na pomeranc... a doma jen banany :D

jo, proste jak pavlovuv pes, se tady bavite o sladkym a ja na to mam chut.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Já to chápu, ale varianta "teorii mám blbě, ale praxi správně" je za mě v podstatě ok, na rozdíl od mnohem častější "teorii chápu dobře, ale stejně to dělám blbě, protože něco něco".
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Ten uhelnej margarín mi taky utkvěl. :-)
    GOR
    GOR --- ---
    AXTHEB: IMO se u trtinoveho cukru melasa neodstranuje, protoze je chutove prijemna. U repneho cukru pomerne dost smrdi (kdo pamatuje cukr Banop z cukrovaru Novy Bydzov?).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LUSINDA: já to vnímám jako určitou naději pro mě, která také bojuje bez odborné pomoci, doufám, že je to pravda.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Afaik prakticky všechen tmavý cukr, co se u nás prodává, je bílý cukr s přidanou melasou.
    S tím bonusem, že melasa potlačuje sladkost, takže tmavého cukru si pro dosažení stejné sladkosti dáš víc.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Na to úplně stačí přestat jíst kupované sladké pečivo a péct si svoje s kontrolovaným obsahem cukru a ne hlásat, jak používám výhradně hnědý cukr, protože bílý cukr je bílý jed :o)
    KURE
    KURE --- ---
    NIGHTFURY: to je to o čem mluvím.
    neni jednoduchý rozmotat co je a co neni vlastně dobře.
    pro mě (a můžu se mýlit) je rozdíl mezi kimchi a erythritolem je doba po kterou sme to zkoušeli.
    kimchi vzniklo jako způsob uchování zeleniny a po ty dlouhý generace to fungovalo.
    Etrytritol vzniknul nedavno a nevíme co to udělá s lidma který ho budou konzumovat pravidelně a hojně po dlouhá leta.

Teda vime obecně co to s populací dělá když se živí UPF, a neni to pěkný.

LUSINDA: jo takhle ta debata o hledání hranice přiměřenýho zpracování začíná
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ale tak jako asi se shodnem, že míň rychlých cukrů v jídelníčku je lepší než víc rychlých cukrů v jídelníčku. Jasně, pre-workout, med-všelék, fruktóza versus sacharóza, co je to vlastně "přírodní", glykemicky index sacharidů bez bílkovin a vlákniny versus s bílkovinami a vlákninou, yada yada atd atd, všechno je to pochopitelně mnohem složitější, ale přístup "snížil jsem příjem jednoduchých cukrů a snažím se jíst co nejpřirozenější stravu" je přece fakt dobrej začátek
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KURE: Erythritol: "Vyrábí se přirozenou fermentací glukózy za přítomnosti mikroorganismů, které se nazývají Trichosporonoides megachiliensis. Následně proběhne filtrace, krystalizace a sušení."

To by nebylo přírodní ani pivo, víno nebo kimchi.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: jde o způsob lisovani.....olej lisovaný mechanický je přírodní. Ale chemický lisování asi ok nebude.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Adorování hnědého cukru na úkor bílého je blbost, protože obojí je prostě sacharóza, akorát ta melasa k tomu dodá nějakou živinu navíc, ale kdo potřebuje řešit, jestli si bere ausgerechnet z cukru jenom energii, nebo energii s živinama? Je to cukr, cukr má být energie.
    Cukr jako takový není problém, problém bývají zpracované potraviny, kde je všelijakýma "regulátorama kyselosti" zakamuflováno, kolik cukru tam vlastně narvali, a že je ho tam tolik, že kdyby člověk cítil jeho skutečnou chuť, tak se mu z toho navalí, jak je to přeslazené.
    KURE
    KURE --- ---
    NIGHTFURY: no to celý záleží na tom kde si určíme hranici zpracování po kterou je to "přírodní".
    Jeden pohled na věc je, že prostý vylisování oleje už znamená že olej neni přírodní.
    Druhej pohled je, že margarín z uhelnýho prachu* je taky přírodní, protože to uhlí sme našli v přírodě.

A protože některý staletíma prověřený postupy jsou vlastně docela hodně zpracovaný potraviny, neni snadný najít tu hranici.
    Ale všichni vidíme že je korelace mezi mírou ultrazpracovaných potravin a metabolických poruch v populaci.

*) coal butter https://en.wikipedia.org/wiki/Margarine
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KURE: Třeba erythritol se vyrábí z přírodního škrobu pomocí kvasinek, na tom nic umělého není. Maltitol totéž, ten se vyrábí jiný postupem, ale taky ze škrobu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam