• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: je to ok tuk, ale je to furt tuk. takže pokud budeš jíst hromady tučnýho tvaruhu jako zdroj bílkovin, budeš k tomu mít hodně tuku a tedy i kalorií.

LUSINDA: mě taky nechutná, jako nizko kalorickou vysokoproteinovou věc jim skyr.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: Přemíra bílkovin obecně třeba taky velmi zatěžuje ledviny. A dá se z ní dostat dna
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    XMARGE: Tak když si dáš třeba hovězí steak, máš v tom kromě toho proteinu neurekom kvalitních mikronutrientů, dokonce i vlákninu, prostě je to nutričně bohatý, zdravý jídlo. Dtto luštěniny, ty mají navíc tu výhodu, že jsou relativně málo koncentrovaný, takže jich můžeš sníst relativně velký množství a hodně se zasytit, aniž bys přepálila energetickej příjem; a zase, mají spoustu kvalitních miker a hromadu vlákniny pro mikrobiom. Zatímco v tom práškovým proteinu je - ehm, akorát tak protein. Leda že je to o něco uměle obohacený (což stejně není žádná výhra, ono se zdá, že tělo mnohem líp zpracovává nutrienty z přirozenecjh zdrojů než z umělejch doplňků stravy).

Jak říkám, chápu tohle u veganů, kde je ta volba etická a děje se vědomě na úkor vlastního zdraví. Ale jinak je to jako chodit s poměrně marným chlapem, kterej tě nežere a ani tobě se ti moc nelíbí a moc ti nevoní (ale nevyžaduje moc investice do vztahu), když bys přitom mohla mít s vynaložením jen trochu snahy navíc obapolně krásnej vztah s charakterním krasavcem. :D (Sorry za tu debilní metaforu, jede mi ovulace na plný pecky.)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    NO přemíra čehokoliv je škodlivá - i zdravých potravin:o) moc bílkovin nemusej dát ledviny...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: dlouhodobá nadmíra bílkovin samozřejmě škodí, hlavní jsou ledviny, za nima trávení,riziko dny. Otázka je, kolik je nadmíra.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Kolik mi navrhují kalorické tabulky. Navrhují mi 80 g na den, ale s běžným jídlem jsem tak na polovině.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    VALENTINA: Ta rakovina se týká živočišných bílkovin. Ze bychom se měli při 50+ ubírat živočišné a přidávat rostlinné.
    KURE
    KURE --- ---
    MARKYSHA: no mě přijde spíš nepravděpodobný, že přemíra čehokoliv neni škodlivá.
    je to pravd u tuku, sacharidů, proč by to nebylo pravda u proteinu?
    ale otázka je, co je hodně.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARKYSHA: mě mléčný tuk přijde ok...jim jogurty Max a min polotucnou verzi tvarohu. Ten skyr je teda lepší. Zase v ty full verzi toho člověk nesmí sníst celý balení 😅 nejím nic smaženého, pečeného na tuku....to mi přijde jako zbytečný tuk
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: já to umím, posnídám pomazánku z tuňáka s tvarohem, k obědu 200 g krůtích prsou (třeba jako čína), k svačině řecký jogurt a k večeři steak...

Takže jak píšeš, 3x denně maso. Ale já jsem typ troll, já to ráda. Ale stíhám to tak jednou dvakrát týdně, zbytek ty proteiňáky.

Je dobré vědět, že ten zvýšený příjem je na hubnutí tuků a udržení svalů nebo nabírání svalů. Na údržbu normální váhy stačí méně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Kruciální otázka: jak definuješ "dost bílkovin"?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    XMARGE:
    LUSINDA: pro blbost? Svýho času silově sportující na to přísahali. Mně to chutná, ale jak říkám, sežeru všechno jako správný prase:-)))
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    No nejlepší je skyr - to je zakysaný tvaroh a má mizivý procento tuku a dobrý podíl bílkovin. Ale v ČR nejde sehnat bezlakto verze a já se nechci cpát laktázovýma tabletama každý den..
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ARGANNAH: já to chápu naprosto, protože s tím mám problém furt, ano, klidně si dám k obědu ten květák, k snídani nějaký koláček a k večeři salát, takhle jím celý život. Teprv poslední dobou jsem o tom začla víc přemýšlet. Já prostě jedu na sacharidy, maso není mojí prioritou.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARKYSHA: nízkotučny tvaroh je blbost a nejde moc jíst. Já teda neobjevila poživatelny
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ANYSA: Vlákniny jsem zrovna včera měla 168% (46g) - mléčné výrobky si sladím čekankovým sirupem a ke snídani jsem měla žitný chleba... A pak už stačí zelenina, ovoce...

ARGANNAH: hele já uvidím, co mi napíšou v tom jídelníčku, kolik bílkovin mám sníst... Alke jestliže mám sníst 100g bílkovin za den, tak to fakt tak jednoduchý není i když si dávám pozor, abych měla bílkoviny v každým hlavním jídle dne...
    a ultrazpracovaný protein je proto, že se to zpracovává ze syrovátky a nebo kvůli všem těm srágorám, co do toho sypou navíc? Jakože, co na tom vadí? Já teď zkouším vilgain od aktinu a tam je jen protein, stevie a příchuť. žádný stabilizátory, gumy, škroby...
    MARKYSHA: tvaroh dávám každý odpo ke svačině s ovocem, oslazenej čekankovým sirupem - samotný tvaroh nepozřu víc než lžičku, šprajcuje se mi v krku:o)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VALENTINA: to si myslím, že je asi blbost. Je to krmivo pro svaly a ty jsou potřeba v každém věku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Když jím tyhle normální jídla, tak prostě nevyjdu tak, abych tam měla dost bílkovin a neměla enormní nadbytek tuků a hlavně kalorií celkem.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Já jsem teď zas četla názor, že přemíra bílkovin v mém věku/50+/, může vést ke zvýšení rizika rakoviny, tak já nevím, čemu mám věřit.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    XMARGE: ještě je dobrý nízkotučný tvaroh, já si ho občas dělám tak, že si do něj nakrájím banán. Ale možná mě tu sepsujou, že to není vhodný:-)
    KURE: já používám AI :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam