• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    KURE
    KURE --- ---
    když už se tu zminujou ty jídelníčky, neexistuje nějaká appka, platforma nebo tak něco, na plánování jídelníčku, co by i brala v úvaku logistiku?
    Něco jako v neděli nakup tohle, uvař z toho tohle, a poskládej takhle jídla na tejden?

A teda, jak vůbec plánujete jidlo? Mě to moc nejde :/ dá mi to dost práce a tim pádem to sebemenší životní událost rozboří a jedu stylem snim na co zrovna mam chut.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já naopak nechápu, že má někdo problém ty bílkoviny dojíst, a dobrovolně se nalejvá ultrazpracovaným proteinovým práškem, když si může dát maso, ryby, libovou šunku, sýry, vejce, tvaroh, luštěniny, kvalitní celozrnné pečivo, kuskus... Vždycky si říkám, co lidi asi tak proboha jedí, že ten problém vůbec vzniká - bílý rohlík s máslem, ovoce a zeleninu? A k obědu smaženej květák s bramborama a tatarkou? A k večeři salát bez ničeho? Si vybavuju, jak jsem si jednou v jídelně v práci nesla na tácu zeleninovou polívku a trochu kuskusu se zeleninou, protože všechna ostatní jídla buď došla, nebo to byla absolutní demence, a paní na kase mi chválila, jaký mám hezky zdravý oběd. Bylo v tom pár gramů bílkovin v tom kuskusu, to bylo všeho všudy všechno, a porce byla dobře poloviční, než bych potřebovala (jo, taky už tam dávno nechodím, to se akorát člověk pak večer hrozně přežírá). Fascinuje mě, jak lidi vůbec nemají odhad na správné složení, sestavují si nesmyslné porce s nesmyslným poměrem maker a pak mají pocit viny, jak jsou nedisciplinovaní, když mají po nocích chutě a hlady a sežerou, na co přijdou, čistě proto, že tělo řve po sacharidech nebo bílkovinách. Chápu, že se to stane veganům, chápu, že kulturisti a vzpěrači musí dosypávat, protože to mnozství proteinu v běžné stravě neužerou, ale úplně nerozumím, proč s tím má problémy kdokoli jiný. Leda že má v tabulkách strojově nebo od nějakého blba nastavený nějaký nesmysl (např. kamarádka teď hodně ztloustla, veškerý její pohyb je chůze, žádné silové sporty nedělá a někde ji doporučili snad 2g bílkovin na kilo váhy, jakoby wtf, proboha k čemu). Pak chápu, že tyhle pitomosti bez prášku ujíst nejdou.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: ještě bych upřesnil, nijak ty proteiňáky nedemonizuju a když mam blbej den a sejde se mi jidlo kde je fakt malo proteinu tak si ten proteinak dam.
    Ale opravdu mi přijde zbytečnyy mít jidelnicek pravidelně postavenej na doplncích
    KURE
    KURE --- ---
    XMARGE:
    TAPINA: imho je 1.5g dost.
    medicinsky doporučení je od 0.8 vejš, pochopitelně gym-bros to jedou čim víc tim líp, ale to imho neni uplně cesta pro běžnou populaci.

ještě je v tom jeden háček, jeslti počítat příjem z celkový váhy, nebo z aktivní hmoty. To je zanedbatelný u vysekanýho atleta, ale u nás obezních je to znatelnej rozdíl.

nejsem žadnej expert, ale já se držim toho 1g/kilo celkový váhy, což je tak nějak 1.4g na aktivní hmotu, což je podle mě dost. Přijde mi zbyteční honit vyšší množství pomocí proteiňáků.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    XMARGE: Ale Havlicek říkal, ze bílkoviny by se měly počítat na ideální, nikoli aktuální váhu. 100g nesmradlavých Lidl tvarůžků má 30g bílkovin. Já zas neujím vlákninu ani kdybych žrala oves lopatou.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TAPINA: no ani to tě nezachrání, když máš sníst 1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. To je 150 g bílkovin na metrák váhy (což beru váhu, kterou obezní mají v podstatě jako minimum).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XMARGE: Já obecně nevím, jak lidi dávají bílkoviny bez proteiňáku. To musí mít vejce nebo mase k snídani, obědu i večeři, ne?
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    Já jsem si nechala udělat inbody - vyšlo mi nadprůměrné množství svalů, vyšší poměr vody a vysoký poměr tuků - 37%. Index viscerálního tuku mám dost vysokej (ano, mám většinu tuku v břiše). Vypočítali mi, že k mojí postavě (výška a osvalení) je ideální váha 78 kg ! Konečně někdo, kdo mě necpe se 173 cm do 65-70 kilo. Bazál mám 1670 a mám zpomaleny metabolismus a prý bych měla mít 1900-2100!!!
    Nechávám si vypracovat jídelníček, necpali mi žádné doplňky stravy, žádné jídlo v prášku a detoxikační směsi. Chválili, že se zaměřuju na doplnění bílkovin a necpou hubnutí 10 kilo za dva měsíce. Tak uvidíme, co bude v jídelníčku, zatím pár dní zapisuju do kalorických tabulek a ty bílkoviny užeru jen v případě, že si dám přes den proteiňák.. V běžným jídle to prostě nedávám...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    GALE: kdepak, není nad poctivou brokolici. A na to si připijem neslazeným kefírem, jupí
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GALE: víte co, běžte do prdele🤣
    GALE
    GALE --- ---
    LUSINDA: Mám doporučení na mlsání.
    Crème boule od Mixit a pak křupavé banány a jahody v 70% mléčné čokoládě taky od nich.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    A co nějaký zdravý recepty? 😅
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KRISKA: no tohle auditko je strašně kontraproduktivní, samý řeči o žrádle🤣
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    mam z vasi debaty o cukrech chut na pomeranc... a doma jen banany :D

jo, proste jak pavlovuv pes, se tady bavite o sladkym a ja na to mam chut.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Já to chápu, ale varianta "teorii mám blbě, ale praxi správně" je za mě v podstatě ok, na rozdíl od mnohem častější "teorii chápu dobře, ale stejně to dělám blbě, protože něco něco".
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Ten uhelnej margarín mi taky utkvěl. :-)
    GOR
    GOR --- ---
    AXTHEB: IMO se u trtinoveho cukru melasa neodstranuje, protoze je chutove prijemna. U repneho cukru pomerne dost smrdi (kdo pamatuje cukr Banop z cukrovaru Novy Bydzov?).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LUSINDA: já to vnímám jako určitou naději pro mě, která také bojuje bez odborné pomoci, doufám, že je to pravda.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Afaik prakticky všechen tmavý cukr, co se u nás prodává, je bílý cukr s přidanou melasou.
    S tím bonusem, že melasa potlačuje sladkost, takže tmavého cukru si pro dosažení stejné sladkosti dáš víc.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Na to úplně stačí přestat jíst kupované sladké pečivo a péct si svoje s kontrolovaným obsahem cukru a ne hlásat, jak používám výhradně hnědý cukr, protože bílý cukr je bílý jed :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam