• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    No nejlepší je skyr - to je zakysaný tvaroh a má mizivý procento tuku a dobrý podíl bílkovin. Ale v ČR nejde sehnat bezlakto verze a já se nechci cpát laktázovýma tabletama každý den..
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ARGANNAH: já to chápu naprosto, protože s tím mám problém furt, ano, klidně si dám k obědu ten květák, k snídani nějaký koláček a k večeři salát, takhle jím celý život. Teprv poslední dobou jsem o tom začla víc přemýšlet. Já prostě jedu na sacharidy, maso není mojí prioritou.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARKYSHA: nízkotučny tvaroh je blbost a nejde moc jíst. Já teda neobjevila poživatelny
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ANYSA: Vlákniny jsem zrovna včera měla 168% (46g) - mléčné výrobky si sladím čekankovým sirupem a ke snídani jsem měla žitný chleba... A pak už stačí zelenina, ovoce...

ARGANNAH: hele já uvidím, co mi napíšou v tom jídelníčku, kolik bílkovin mám sníst... Alke jestliže mám sníst 100g bílkovin za den, tak to fakt tak jednoduchý není i když si dávám pozor, abych měla bílkoviny v každým hlavním jídle dne...
    a ultrazpracovaný protein je proto, že se to zpracovává ze syrovátky a nebo kvůli všem těm srágorám, co do toho sypou navíc? Jakože, co na tom vadí? Já teď zkouším vilgain od aktinu a tam je jen protein, stevie a příchuť. žádný stabilizátory, gumy, škroby...
    MARKYSHA: tvaroh dávám každý odpo ke svačině s ovocem, oslazenej čekankovým sirupem - samotný tvaroh nepozřu víc než lžičku, šprajcuje se mi v krku:o)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VALENTINA: to si myslím, že je asi blbost. Je to krmivo pro svaly a ty jsou potřeba v každém věku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Když jím tyhle normální jídla, tak prostě nevyjdu tak, abych tam měla dost bílkovin a neměla enormní nadbytek tuků a hlavně kalorií celkem.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Já jsem teď zas četla názor, že přemíra bílkovin v mém věku/50+/, může vést ke zvýšení rizika rakoviny, tak já nevím, čemu mám věřit.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    XMARGE: ještě je dobrý nízkotučný tvaroh, já si ho občas dělám tak, že si do něj nakrájím banán. Ale možná mě tu sepsujou, že to není vhodný:-)
    KURE: já používám AI :-))
    KURE
    KURE --- ---
    když už se tu zminujou ty jídelníčky, neexistuje nějaká appka, platforma nebo tak něco, na plánování jídelníčku, co by i brala v úvaku logistiku?
    Něco jako v neděli nakup tohle, uvař z toho tohle, a poskládej takhle jídla na tejden?

A teda, jak vůbec plánujete jidlo? Mě to moc nejde :/ dá mi to dost práce a tim pádem to sebemenší životní událost rozboří a jedu stylem snim na co zrovna mam chut.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já naopak nechápu, že má někdo problém ty bílkoviny dojíst, a dobrovolně se nalejvá ultrazpracovaným proteinovým práškem, když si může dát maso, ryby, libovou šunku, sýry, vejce, tvaroh, luštěniny, kvalitní celozrnné pečivo, kuskus... Vždycky si říkám, co lidi asi tak proboha jedí, že ten problém vůbec vzniká - bílý rohlík s máslem, ovoce a zeleninu? A k obědu smaženej květák s bramborama a tatarkou? A k večeři salát bez ničeho? Si vybavuju, jak jsem si jednou v jídelně v práci nesla na tácu zeleninovou polívku a trochu kuskusu se zeleninou, protože všechna ostatní jídla buď došla, nebo to byla absolutní demence, a paní na kase mi chválila, jaký mám hezky zdravý oběd. Bylo v tom pár gramů bílkovin v tom kuskusu, to bylo všeho všudy všechno, a porce byla dobře poloviční, než bych potřebovala (jo, taky už tam dávno nechodím, to se akorát člověk pak večer hrozně přežírá). Fascinuje mě, jak lidi vůbec nemají odhad na správné složení, sestavují si nesmyslné porce s nesmyslným poměrem maker a pak mají pocit viny, jak jsou nedisciplinovaní, když mají po nocích chutě a hlady a sežerou, na co přijdou, čistě proto, že tělo řve po sacharidech nebo bílkovinách. Chápu, že se to stane veganům, chápu, že kulturisti a vzpěrači musí dosypávat, protože to mnozství proteinu v běžné stravě neužerou, ale úplně nerozumím, proč s tím má problémy kdokoli jiný. Leda že má v tabulkách strojově nebo od nějakého blba nastavený nějaký nesmysl (např. kamarádka teď hodně ztloustla, veškerý její pohyb je chůze, žádné silové sporty nedělá a někde ji doporučili snad 2g bílkovin na kilo váhy, jakoby wtf, proboha k čemu). Pak chápu, že tyhle pitomosti bez prášku ujíst nejdou.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: ještě bych upřesnil, nijak ty proteiňáky nedemonizuju a když mam blbej den a sejde se mi jidlo kde je fakt malo proteinu tak si ten proteinak dam.
    Ale opravdu mi přijde zbytečnyy mít jidelnicek pravidelně postavenej na doplncích
    KURE
    KURE --- ---
    XMARGE:
    TAPINA: imho je 1.5g dost.
    medicinsky doporučení je od 0.8 vejš, pochopitelně gym-bros to jedou čim víc tim líp, ale to imho neni uplně cesta pro běžnou populaci.

ještě je v tom jeden háček, jeslti počítat příjem z celkový váhy, nebo z aktivní hmoty. To je zanedbatelný u vysekanýho atleta, ale u nás obezních je to znatelnej rozdíl.

nejsem žadnej expert, ale já se držim toho 1g/kilo celkový váhy, což je tak nějak 1.4g na aktivní hmotu, což je podle mě dost. Přijde mi zbyteční honit vyšší množství pomocí proteiňáků.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    XMARGE: Ale Havlicek říkal, ze bílkoviny by se měly počítat na ideální, nikoli aktuální váhu. 100g nesmradlavých Lidl tvarůžků má 30g bílkovin. Já zas neujím vlákninu ani kdybych žrala oves lopatou.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TAPINA: no ani to tě nezachrání, když máš sníst 1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. To je 150 g bílkovin na metrák váhy (což beru váhu, kterou obezní mají v podstatě jako minimum).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XMARGE: Já obecně nevím, jak lidi dávají bílkoviny bez proteiňáku. To musí mít vejce nebo mase k snídani, obědu i večeři, ne?
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    Já jsem si nechala udělat inbody - vyšlo mi nadprůměrné množství svalů, vyšší poměr vody a vysoký poměr tuků - 37%. Index viscerálního tuku mám dost vysokej (ano, mám většinu tuku v břiše). Vypočítali mi, že k mojí postavě (výška a osvalení) je ideální váha 78 kg ! Konečně někdo, kdo mě necpe se 173 cm do 65-70 kilo. Bazál mám 1670 a mám zpomaleny metabolismus a prý bych měla mít 1900-2100!!!
    Nechávám si vypracovat jídelníček, necpali mi žádné doplňky stravy, žádné jídlo v prášku a detoxikační směsi. Chválili, že se zaměřuju na doplnění bílkovin a necpou hubnutí 10 kilo za dva měsíce. Tak uvidíme, co bude v jídelníčku, zatím pár dní zapisuju do kalorických tabulek a ty bílkoviny užeru jen v případě, že si dám přes den proteiňák.. V běžným jídle to prostě nedávám...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    GALE: kdepak, není nad poctivou brokolici. A na to si připijem neslazeným kefírem, jupí
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GALE: víte co, běžte do prdele🤣
    GALE
    GALE --- ---
    LUSINDA: Mám doporučení na mlsání.
    Crème boule od Mixit a pak křupavé banány a jahody v 70% mléčné čokoládě taky od nich.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    A co nějaký zdravý recepty? 😅
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam