BIDAK: no, trochu zalezi i na tom, jestli chces i do budoucna vcelarit na nejakych par vcelstvech, nebo bys to casem rozjel i ve vetsim.
ja osobne po par letech vcelareni v budecakach a nastavkovych ulech vse 39x24 zamyslim vazne prejit na Langstroth (rm 448 x 159 mm). tohle je system svetove asi nejrozsirenejsi (neplati o CR, protoze u nas je to spis, ze kazdy druhy vcelar ma nejake sve extra uly :o), cenove neni
drahy, pokud ti nevadi, ze si z dilu ten ul sesroubujes doma, jinak o tisicovku na ul vic. a v kombinaci s
celoplastovymi ramky pana Zaka to povazuji za jeden z nejpropracovanejsich systemu, ktery se dneska pouziva. nedavno jsem slysel prednasku pana Zaka na tema Slechteni vcel a on lehce odbihal i do jinych temat a kdyz popisoval, jak na techto ramcich vcelari a ze ma vypracovany system, kdy vcely nosi med jen do panenskych plastu a ze diky pevnosti tech ramku nema vubec problem s vytacenim, ze u panenskych ramku vicka, ktere jsou nad vzduchovou bublinou odvickovava horkovzdusnou pistoli, dalsi a dalsi veci - velmi se mi to libilo a je to zatim to nejelegantnejsi, co znam.
ale jak rika zname rceni "ul medu nepoti", takze pokud budes mit dostatecne prostorny ul (coz u jakehokoliv nastavkoveho neni problem), tak v pohode.