• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: mozna by stacilo nevytacet prostrednich 5-6 zavickovanych plastu v nastavku nad plodistem. vyzkousim.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: no nemas zac, ono to s tim ponechanym medem nebude tak horke. Precti si to podrobne. Ono se zda, ze jim zbytecne nechavas moc medu, ale oni neprestavaj plodovat v bezsnuzkovem obdobi a jsou schopne rychle reagovat na jakoukoli snuzku. Jinak, 39x30 medniky letos pouzivat nebudu, mam polonastavky 39x17, loni v lete jsem si narazil zebra a nebyl jsem schopen servat velkej, 50-kilovej nastavek dolu. Ono i kdybych je nemel narazene, tak by to byl voser.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: sakrys, nevypada to spatne. ja sice vcelarim na 39x24, kde mam dva nastavky plodiste, dva mednik, a myslim, ze mi vic vcely neobsadi. a i kdyby jo, tak nevim, jestli bych zvladl sundavat jeste paty nastavek s medem (je to vysoko, i kdyz mam 185cm), ale znam jednoho velkovcelare, ktery vcelari na stejne ramkove mire a ten vzdy vytaci jen jeden nastavek (kazdy tyden, coz je ale dost divoke, to nevim, jestli by me zena-brigadnice nevyhnala :o), takze tam to tak trochu podobne funguje. jen to ponechani jim tolik medu na zimu :oO. Ale hrome, budu to muset casem na nejakych vcelstvech vyzkouset. diky za tip.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: Ne, medna komora je nastavek, ktery se vklada nad plodiste, vcely ho zanesou medem a ten se nevytaci a nechava se jim jako rezerva a i na nem zimujes. Podminka je, aby tam bylo co nejvice kvetoveho medu a co nejmene medovice. A ty tu komoru muzes podsazovat med. nastavkama. A nebo naopak je davas nad mednou komoru. Loni jsem zkousel na dva plodistni nastavky 39x30 polonastavek, nad nej 39x30 mednik, ten polonastavek mi zaroven slouzil misto materi mrizky. Vice o medne komore na: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/kouzla_s_MK.htm nebo http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/jeste_k_MK.htm
    KUATO
    KUATO --- ---
    FALLOUT: komorou myslis plodiste? jakoze budes mit plodiste nad mednikem? tchan to tak ma v kocovaku, jenze on to ma v takovych vysuvnych lyzinach, takze se nemusi natahovat s nastavkama, kdyz se chce podivat do medniku, ja s nastavkovyma ulama jsem na to moc liny :o). jinak to s tim budovanim sousi pomoci oddelku nemusi byt spatny napad :o).
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    ja bych to s tema sousema od nekoho jineho neresil, nikdy neni jistota. Ja vyuzivam pro stabu oddelky. Lehce je podnecuju roztokem 1:1. Jeden oddelek, vytvoreny zacatkem kvetna, mi vystavil cely nastavek 39x30 + skoro cely polonastavek nad. A podnecovany roj mi postavil tri nastavky langstroth 2/3. Letos budu zkouset mednou komoru, takze v produkcnim vselstvu budu pod komoru podsazovat postupne nastavky s mezistenami.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: vcelstvo v sile by ti minimalne jeden kaslik (11 sousi) ramkove miry 39x24 melo postavit. pokud budes pouzivat polonastavky, tak mozna i dva. tzn. pri vcelareni na 4 nastavcich trva obmena kompletniho dila cca 4 roky. imho nez pouzivat ruzne porychtunky a vlozky, ktere ti umozni pouzivat jinou ramkovou miru, a jeste mit stare cerne mrchy, to mozna lepsi zajit za nejakym vetsim vcelarem, ktery pouziva stejnou ramkovou miru jako ty a chova i matky, takze by mel mit vysetreni na mor =aby sis nepritahla nejake nemoci, a vyhandlovat/odkoupit od nej nejake starsi souse.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mela bych dotaz na nejakeho zkuseneho vcelare. Chybi mi souse (hlavne ty krasne, nove, ciste). Uz i na letosni rok jich mam malo, ted na jare jsem pouzila stare dedovy souse (se sebezaprenim, jsou opravdu nechutne, tmavohnede), ktere jsou navic uplne jine ramkove miry, takze jsou jen pridratovane k mym ramkum. Tehle starych hnusu bych se chtela co nejdriv zbavit. Kolik "panenskych del" je schopno vyrobit jedno vcelstvo za rok? Zajimalo by me, za jak dlouho bych mohla obmenit vsechny stare platy...diky
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XFLARE: To je dobrý.
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    BIDAK: taky do toho ted koukam :-)) a studuju :-)

jeste je tam pod tim dobrej ten vcelaruv rok
    V
    http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY81.html
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XFLARE: Kuju, ale gůglíček už mi toto dopřál. :o)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    jak začít včelařit

jak za
    http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY9.html
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Tak zatím dík za info, až se mi udělají další otázky ozvu se.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: presne tak. z urciteho pohledu je ale vyhodnejsi, kdyz mas jen jednu ramkovou miru, protoze muze byt uzitecne (mluvim ted obecne, nikoliv o Langstrotech) nechat si mezisteny vybudovavat v plodisti (kdyz das mezistenu pred a za plod, tak ji vcelstvo vystavi bez problemu, coz se vzdy neda rict o tom, kdyz je nekde v medniku na kraji), po jedne po dvou, kdyz vcelstvo neni jeste tak v sile abys jim bouchl cely kaslik mezisten (ja to ostatne nedelam nikdy). navic bezne je vhodne, aby vystavene dilo, nez ho zacnes pouzivat v medniku, bylo aspon jednou zakladene matkou, protoze samotne panenske dilo je prilis krehke a casto se pri vytaceni rozbije (toto u plastovych ramku neni problem, to je dost bytelne).
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Jo tak, takže když to řeknu jednoduše tak je to zamýšleneé tak, že v úlu spodní dva nástavky jsou 3/4 a ty další jsou 2/3 a proto jich člověk potřebuje i víc. To znamená že pak potřebuješ i dva rozměry rámků. Aspoň se nepletou.
    Jinak ty plastové rámky vypadají dost dobře.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: ja myslim, ze byly puvodne navrzeny jako "mednikove" - tzn. ze i kdyz jsou plne medu, tak nejsou tak tezke, mohou s nimi snadneji manipulovat i starsi vcelari nebo zeny, take se jimi snadneji zachytavaji jednodruhove medy, nicmene jsem ted par dni zpatky na toto tema mluvil s jednou vcelarkou u nas (predsedkyne OV Opava), ktera vcelari s vysokym plodistem a nizkymi mednikovymi nastavky a ta mi prave Langstroth doporucovala i na plodiste, ze si u sebe vsimla, ze jak je slabsi vcelstvo, tak ze se na tech vysokych nastavich spatne presouva do boku (pri zimovani), ze kdyby sedelo pres dva nizke nastavky, tak bez problemu, ale takto spatne, protoze nevytvori tak velky chomac. sam s tim nemam prakticke zkusenosti, takze zamyslim poridit si tak dva uly s touto mirou a vyzkouset v praxi.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    No, koneckonců ještě mám rok na to se zorientovat...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Aha, nojo tak se poohlédnu po nějakém starším ručním medometu.
    A k čemu jsou ty polonástavky? Mě se ten Langstroth líbí, já bych do něj šel. Ale že bych úplně chápal detaily to říct nemůžu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: pokud budes vcelarit na asi nejobvyklejsi (v CR) ramkove mire 39x24, tak 4, pokud budes pouzivat ruzne polonastavky (jako jsem uvadel ten Langstroth), tak i 8.

co se tyce medometu, obavam se, ze se bez nej neobejdes. med se toci obvykle 2-3x (podle roku a lokality) a neumim si moc predstavit, ze by se nasel nejaky ochotny vcelar, ktery by ti ho s nadsenim pujcil - nemoci a tak. pokud tim "postaru" myslis, ze to nejak vylisujes, tak to nevim jestli je soucasti "trvale udrzitelneho vcelareni v nastavkovych ulech", protoze se tim nici vystavene dilo a to v mire, v jake ho vcelstvo neni schopno vystavet.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Jo, potřebuju na včelstvo 4 nebo 5 nástavků?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam