• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Zrovna dnes jsem vyměńoval u jednoho včelstva jedno vysoké dno za druhé a zjistil jsem, že je úplně prostavěné divočinou. Naštěstí se tam už moc včel nezdržovalo, všchny byly o dvě patra nahoře, ale i tak jsem dostal pěknou sodu. Pokusily se mě ubodat, ale nakonec jsem dostal jen jedno žihadlo do krku :-) A sklidil hromadu vosku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: zeptej se PIPAL :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: kamaradi u Smolika byli a ted taky jedou na louckach, aspon u nekterych vcelstev. pro me, pro lenocha, to neni :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    co si myslíte o tomto způsobu včelaření?
    Med z divočiny | Med přímo od včel
    http://mamevcely.wordpress.com/
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: kvaseni neni moc rychle, to je pravda, kor kdyz clovek dela medoviny, ktere maji vysoky obsah medu (1+:2 med:voda). je radno udrzovat teplotu 25-28 stupnu, coz se da udelat snadno akvarijnim topitkem s termostatem. co se tyce prevarovani medu - to je slozita vec. "prirodni neprevarovana medovina" zni sice suprove, ale soused, ktery vyrabi medovinu uz mozna patnact let to dva roky zpatky u jedne varky zkousel a dodneska neni vycerena. prevarit vodu urcite uz kvuli dezinfekce.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BEBERA: medové víno sem nedělal, takže informace mám jen teoretické. No, doporučují přidat vylisované jablko, protože med nemá kalové částice co urychlují kvašení. Pak med není potřeba převařit a zničit v něm to dobré, ale převařit je potřeba vodu pokud je tvrdá. Vysoká teplota při kvašení kvasinkám taky nesvědčí. Co přístup vzduchu?
    Síru nepoužívám, takže těžko říct jak s ní zacházet, to nevím.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: to zive jsem dolila do vychladlého roztoku. Davala jsem si pozor, aby roztok i kvasinky měli stejnou teplotu, aby chudinky nemely teplotni sok, davala jsem pozor na teplotu prostředí. Rekla bych, ze se ještě zadne kvasinky nikde jinde nemeli tak dobře, jako u me :) mrchy nevdecny...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: tak tim padem tam logicky nezustalo nic ziveho, co by mohlo kvasit :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: jasne, ze svarila a zbavila bilkovin - všechno tak, jak ma byt...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: si ten med nesvarila? nezbavila jsi se bilkovin? aby ti to nechytlo naky spatny kvaseni... ;)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    To mi teda reknete, po vytoceni ten med s vodou stal ve studene chodbe, jen tak, a sam od sebe hnedle zkvasil. Pak se do toho vlozim ja, vytvorim mu krasne prostředí, dam mu uslechtile kvasinky, najdu mu teple mistecko pod pudou a co???? Nic...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: koupila jsem jedine, které v mistni drogerii měli - Vinka hlubokoprokvasejici...zítra kdyztak sjedu do vcelarskych potreb a poptam se tam. Zivnou sul jsem mela Schimansky od jiného vcelare ze ZO
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Myslím, že přidáním dalších kvasinek by se nic zkazit nemělo. Teď už by to mělo kvasit, pokud byly kvasinky rozjeté. A jaké používáš?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak dlouho po sireni demizonu (sudu), davate do zakladu medoviny namnozene kvasinky? V sobotu jsme zalozili a včera vecer babicka rikala, ze pry se nic nedeje, ze zadny bublinky...Hledala jsem na internetu a precetla jsem jeden názor, ze po vysireni se nalije medovy roztok hned a kvasinky se pridaji az po 24 hodinách, aby je sira nezahubila...A co mam ted delat? Zkusit znova nechat rozkvasit kvasinky a pridat? A prevarit nebo neprevarit roztok? A nebo uz to nemá cenu?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: dulezity je vysirit demizon a zbavit se poradne bilkovin. (moc zkusenosti s medovinou nemam. jednou zgelovatela, podruhy uz jsme poradne sirili - byla vyborna). recept klasickej
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A nejaky tip, na co si dat při vyrobe pozor?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mate někdo prosim osvedceny recept na medovinu?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VODA: Hm, včely by ve velkém určitě padat neměly...
    VODA
    VODA --- ---
    MRTS: zvápenatění nebylo patrné
    VODA
    VODA --- ---
    ZOIDBERG: Padají i včely, ale na mrtvých včelách jsem kleštíky na hlavohrudi neviděla, což by měla být známka silného zamoření. Kyselina je 65%
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam