• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VEVER
    VEVER --- ---
    WANTON: asi si budu muset najít proč přesně...traviny (tj. včetně obilí) se fakt neopyluji, takže úplně nevidím proč bychom měli vymírat...nějaká redukce počtu by možná mohla nastat, ale vymřít? I nějaké to ovoce a dvouděložné rostliny by zbyly, i když v menších počtech, opylilo by to něco jiného.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Greta s Gorem se shodují, že bez včel vymřeme do 12 dní, 16 hodin a 50 minut.
    DIVER
    DIVER --- ---
    já včelařství ani včelám nerozumím (mravencům jo:) a asi vás to tady nasere, ale berte to prostě jenom tak, že jsem zabouchal na úl:) prostě pro zajímavost. a taky mě zajímá váš pohled...

Jiří Hlavenka: Vyplachování mozku včelami opět na scéně - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-hlavenka-vyplachovani-mozku-vcelami-opet-na-scene
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Víme, že bez včel bychom vyhynuli za 4 roky.
    Bez Becherovky, olejů a bavlněných kalhotek. Jak by vypadal obchod bez včel - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vcely-pyl-rostliny-opylovani-penny-market.A220713_101714_ekonomika_drh
    MAJA
    MAJA --- ---
    měl jsem jeden úl o dost starší a předtím asi lakovaný (lak se už většinou oloupal) ... nakonec jsem to opálil a natáhl olejem a i po roce to vypadá dobře ... než na to patlat nějakou chemii, tak to raději jednou za pár let prohnat kamnama a pořídit nové (z ekologického i finančního hlediska ... )
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOTILION: Já to teda taky neřešim (nenatírám ničim). Nejstarší nástavky mám z roku 2014 a většinou zatim držej. Problém je spíš v tom, že se některý rozkližujou. Až dosloužej, půjdou do kamen ;-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    LUCIEN: tak nějak bajvoko, dokud se to rozpouští ... vznikne z toho naředěný roztíratelný vosk
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    MAJA: v jakém poměru to mícháš?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Přesně, velký víko a jako nater v podstatě cokoliv ...
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOTILION: lněný olej svařený s voskem ... chtělo by to ale přidat nějaký pigment kvůli UV
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: Už ničím. Když je dobré víko, vydrží i bez ošetření dlouho.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KOTILION: silnovrstvá lazura
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, cim osetrujete drevene uly, ktere mate venku?
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Na poštu přišly balíky s včelami, začaly vylétávat z poškozených krabic - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/vcelarstvi-doporuceny-balik-posta-vcely-veterina-policie.A220629_085827_pardubice-zpravy_mvo
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Mel bych dalsi otazku: kde kupujete matky, kdyz uz je kupujete? Mam deset vcelstvev na dvou stanovistich. Vcelstva maji ruznej puvod: par oddelku jsem koupil, par jsem jich dostal ruzne od kamaradu a znamych. Jedny vcely jsem ted prevzal po dedovi, kterej uz na ne nemel silu, zachranili jsme je jen diky nouzovym matecnikum. Chtel bych tuhle vsehochut v zari trochu sjednotit a temer vsem vymenit matky. Premyslim o objednavce z Dolu, nebo od tohoto pana: https://vcelarstvi-hrasko.cz/produkty/
    Mate s temito stanicemi nejakou zkusenost? Doporucujete jine chovatele?
    Dekuji za rady
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    THEO_PHIL:
    Ahoj, diky vsem za rady. Vcely byly skutecne vyrojene a mlada matka se jiz rozkladla. Udelal jsem zkousku s otevrenym plodem, jak jste radili a to me zachranilo. Byval bych je asi spojil s oddelkem s matkou.
    WANTON
    WANTON --- ---
    ELFRIK: Zkus tu obec, zajdi za tajemnikem. Ze na obecnim pozemku jsou dva kocovne vozy a ze budes nucen volat veterinu.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    MAJA: majitel pozemků je obec, aspoň v mém případě.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    ELFRIK: tak 500m dal přijel další kočovný vůz...
    MAJA
    MAJA --- ---
    ELFRIK: jiný (majitel) pozemek (pozemku) ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam