• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KOTILION: silnovrstvá lazura
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, cim osetrujete drevene uly, ktere mate venku?
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Na poštu přišly balíky s včelami, začaly vylétávat z poškozených krabic - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/vcelarstvi-doporuceny-balik-posta-vcely-veterina-policie.A220629_085827_pardubice-zpravy_mvo
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Mel bych dalsi otazku: kde kupujete matky, kdyz uz je kupujete? Mam deset vcelstvev na dvou stanovistich. Vcelstva maji ruznej puvod: par oddelku jsem koupil, par jsem jich dostal ruzne od kamaradu a znamych. Jedny vcely jsem ted prevzal po dedovi, kterej uz na ne nemel silu, zachranili jsme je jen diky nouzovym matecnikum. Chtel bych tuhle vsehochut v zari trochu sjednotit a temer vsem vymenit matky. Premyslim o objednavce z Dolu, nebo od tohoto pana: https://vcelarstvi-hrasko.cz/produkty/
    Mate s temito stanicemi nejakou zkusenost? Doporucujete jine chovatele?
    Dekuji za rady
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    THEO_PHIL:
    Ahoj, diky vsem za rady. Vcely byly skutecne vyrojene a mlada matka se jiz rozkladla. Udelal jsem zkousku s otevrenym plodem, jak jste radili a to me zachranilo. Byval bych je asi spojil s oddelkem s matkou.
    WANTON
    WANTON --- ---
    ELFRIK: Zkus tu obec, zajdi za tajemnikem. Ze na obecnim pozemku jsou dva kocovne vozy a ze budes nucen volat veterinu.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    MAJA: majitel pozemků je obec, aspoň v mém případě.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    ELFRIK: tak 500m dal přijel další kočovný vůz...
    MAJA
    MAJA --- ---
    ELFRIK: jiný (majitel) pozemek (pozemku) ?
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Bez mřížky - musel jsem se naučit, jak zebrovat, aby mi matka nedělala v úlu blbosti. Taky nepoužívám očka, očka zacpávám voskem, co mi vždy zůstane po prohlídce na včelnici, když čistím nástavky, rámky, apod. Včelařím v Praze u Průhonic, cca 350 metrů nad mořem.

- Obvykle mi postaví včelstvo 11 mezistěn ročně. Celý nástavek mezistěn dávám na začátku května. Zebruju 3. medník, takže jsou mezistěny nejčastěji v 3 a 4. Rámky plné medu kopu do 4. nástavku. Má to své mouchy, tak 5 - 10 mezistěn je postavených za sezonu blbě a svezou se s medem. Spoustu ale postaví blbě i bez medu, takže dost tavím na konci sezony. Medomet mám od Lysoně a nastavil jsem si program, aby mi medomet panenský rámky s medem netrhal.
    - Oddělku dělám tolik, abych zazimoval 180 včelstev. Je to složitější: Podle úmrtnosti na jaře tuším, kolik bude potřeba minimálně oddělků udělat již v dubnu. A pak podle citu, kolik jich je slabých se špatným jarním rozvojem, starou matkou, atd. A taky občas nějaké matky poškodíme, zamáčkneme. Taky chytnu vždy pár cizích rojů. Takže se mi stává, že jich zazimuji 175 až 185. Prostě odhad. Kmenových, průmyslových, každý je nazývá jinak, tak mám okolo 150 každý rok. Ty mi přenesou med. Úmrtnost okolo 10 procent, takže okolo 18 včelstev za zimu padne, spíše méně, ale měl jsem i 15 procent úmrtí jeden rok. A zbytek jsou slabá včelstva s pomalým jarním rozvojem, starou matkou, atd.
    - Používám trubčí rámky, dávám jeden nevydrátkovaný jako druhý rámek ve druhém nástavku. Trubčinu nevyřezávám. Včely samy vědí, kolik trubců potřebují.
    - Starý matky a výměnu neřeším. Mám prostě část včelstev, kde je slabší rozvoj, pravděpodobně i kvůli starým matkám. Včely si udělají tichou výměnu samy. Nepamatuji, že by včelstvo bylo slabé dva roky po sobě. Pak samozřejmě bych ale nemilosrdně matku vyměnil, starou zamáčkl a spojil s oddělkem. Ale dal jsi mi brouka do hlavy, já opravdu nemám více jak 10 slabých se špatným jarním rozvojem ročně, takže procentuálně je to minimum. Tvoje situace ale nemusí být, že děláš něco blbě, když máš polovinu slabochů. Těch možností, proč se ti to tak děje, je mnoho. I proto uvádím vše, co mne napadne.

Když zužuju na dvě v červenci při odebírání medníků, tak jim odeberu ty černé, špatně vystavěné, atd. Když tam je plod nebo hodně pylu, tak se snažím tyhle černý nebo blbě vystavěný rámky s plodem nebo pylem dát jako krajní do druhého, abych je mohl hodit při zebrování do třetího nástavku při přidávání dalšího nástavku v dubnu další rok.

* * *

Nevím, čím je moje metoda zajímavá. Čím jsem starší a zkušenější, tak tím více mám za to, že nejlépe je do nich lézt co nejméně a nechat to na nich, když je problém. Situace, co samy nezvládnou, řeším, ale většinou vše zvládne plodová zkouška. ;) Když je ve včelstvu hodně včel a třeba i nevylíhlý plod, nechám je udělat nouzové matečníky. Když je včelstvo slabé, spojím s oddělkem. Léčím jen Apiguardem v srpnu a fumigace 3x v říjnu, kdy první vklidu s plodem.

Krmím 15 kg cukru kmenová, 12 kg oddělky. Nechávám jim tak 3 - 5 kg medu, takže celkem mají do 20 kg zásob na zimu. Vůbec neprohlížím včelstva v lednu až březnu. Jestli žijí zjistím při odebírání měli v lednu a pak až když rozšiřuji v dubnu na 3 nástavky soušema. Tam dělám první velký zásah - rozzebruju jim plodiště první druhý nástavek, do třetího dám med, co už natahaly. Pak na začátku května 4. nástavek s mezistěnama, rozzebruju 3 a 4. Nejsilnějším přidám s nástavkem mezistěn i další 5. nástavek se soušema. Vše zebruji. Málokdy zebruji 2. nástavek mezistěnama, ale i to se stane, když mají už hodně natahanýho medu a chci jim udělat místo v plodišti, zamezit rojový náladě.

Když si to tak po sobě čtu, tak si myslím, že hodně dělá to, že jak mám těch včelstev více, tak se anomáliema setkám více a proto ze zkušenosti vím, jak je řešit, hodně často citem.
    WANTON
    WANTON --- ---
    ELFRIK: Tak pokud tam bude na chvíli dost zdrojů pro uživení 40 včelstev, tak se nic neděje, po odkvetení zase odtáhnou. V tom případě je to jen neslušné chování.

Jestli to tam bude převčelený, tak je to prasárna. Co vím, tak se s tím nedá dělat skoro nic. Maximálně se obrátit na veterinu, převčelenost se dá považovat za porušení povinnosti chovatele dle veterinárního zákona.

"Zákon č. 166/1999 Sb., Zákon o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)

Povinnosti chovatelů
    § 4

(1) Chovatel je povinen

a) chovat zvířata způsobem, v prostředí a podmínkách, které vyžadují jejich biologické potřeby, fyziologické funkce a zdravotní stav a předcházet poškození jejich zdraví,..."

A vůbec nejlepší by bylo ho naprášit jeho zo, že dělá prasárnu, pokud se tam 40 včelstev neuživí. Někdy ostuda je lepší než veterina. ;)
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    Dotaz u mého stanoviště s 10 včelstvy vysely svazenku a někdo si přivezl kočovný vůz s 30 včelstvy necelých cca 50m odemne neměly by být nějaké minimální rozestupy mezi stanovišti? Nedojde k převčelení? Navíc se bojím o oddělky pokud vypadne snůška. Díky
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Souhlasim, zimovani na trech se mi neosvedcilo a nedelam. Zimuji na dvou kmenova, oddelky na jednom.
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: 25 uz je hodne, to uz par vikendu sebere. Asi mas tolerantni manzelku. :-)

Prijmy ze vcelareni nejsou moje hlavni. 180 uz ale je na uziveni, ale kdybych to delal sam. A delat to sam, tak bych musel jet od dubna do cervence14ky. A to bych fakt nechtel.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: koukam, ze jsme tady pred lety diskutovali k tomu zimovani na trech nastavcich - letos (tahle zima co byla) jsem takhle zimoval asi ctyri nejsilnejsi vcelstva a kdyz jsem do nich v dubnu vlezl, tak vsechny vykazovaly slaby jarni rozvoj, sedely ve druhem a tretim nastavku a ten spodni prvni byl prazdny. mam teorii, ze je to akorat vzdaluje slunci a proto na nej reagujou pozde a malo a proto se pomalu rozjizdi..
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: ja taky vcelarim bez mrizky, ale nekdy me to sere, protoze jak je slabsi snuska, tak matky lezou nahoru a naserou plod do medovych ramku kde muzou, takze realne v poslednich letech resim, jestli tu mrizku nezavest. coz mi ale komplikuje fakt, ze polovinu ulu mam delanych samodomo bez ocka a tam by vcelareni s mrizkou s ohledem na trubce neslo. tvoje metoda je zajimava. jestli dovolis, mel bych par dotazu:
    - kolik mezisten v prumeru nechas za sezonu teda vcelstvo vystavet?
    - kolik delas oddelku (v prepoctu na vcelstva)?
    - pouzivas trubci ramky?
    - kdyz neresis vymenu matek, jak resis pripady, kdy je tam uz starsi matka, vcelstvo si ji jeste nevymeni, ale proste ona uz nema silu udelat vic jak dva nastavky vcel a medny prinos je tak bidny, ze kdyz ze vcelstva dostanu 10kg, tak jasam? protoze realne z cca 20 vcelstev co mam je tak 10 poradnych a 10 slabych (nekdy je slaba i nova matka, mozna je spatne oplozena..).
    kdyz vyhazujes cerne ramky, tak predpokladam, ze je to dobou, kdy v pulce cervence shazujes medniky. jenze co kdyz je v tech tmavych ramkach plod?

jinak 180 vcelstev uz je slusne, respekt! :o)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: souhlas .. hlavne kazde stanoviste je trochu jine, i ty co se nachazi ve stejne lokalite :) se 180 vcelstvy uz musis mit relativne flexibilni praci, ale na uziveni to este neni, coz? Me mych 25 staci tak akorat :D
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: Tak se vcelarema je to horsi nez s pravnikama. Dva pravnici, tri pravni nazory. Dva vcelari, tisic vcelarskych nazoru a pozor, kazdy vcelar to dela nejlepe ze vsech. :-)

Budecaky jsou zasadni rozdil. Ty neznam, nikdy jsem v nich nevcelaril.

Nastavkovy je uplne jiny, co jsem slysel od vcelaru, co maji zadaky apod.

Matka je potvora, takze kdyz ji blbe pridam nastavek, tak se mi posune obvykle nahoru. I roztrhne plodovy teleso, coz mi muze potom udelat bordel v celym ulu, matka pak vklidu sedi a klade v tom hornim 4. nastavku, dolu ji tlaci vcely, co ukladaji med, roztrzeny plodovy teleso zpusobi rojovou naladu, vytocit med nemuzu, bo je v sousich plod. Tohle se mi stavalo, kdyz jsem zacinal. Ted uz ne.

Ja mam tento rok jen jeden roj zatim. Ze 180 vcelstev. Jedno stanoviste bylo nepochopitelne v rozporu z minulosti napred a ze 40 melo zakladene matecniky 11. Takze oddelky, vytocil jsem je a vypada, ze krome 1 je rojova nalada pustila.

Mrizku nepouzivam. :-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: tak samozrejme si to muzes delat jak chces, ale ve vetsine vcelstev mas plodove teleso v prvnim a druhem nastavku uprostred, vepredu je pil a vzadu zasoby. Ja jim odebiram zasoby smerem nahoru a doplnuji souse a uplne dozadu mezisteny, aby matka mela kam klast jako prevenci rojeni. Osvedcilo se mi to, roj jsem nemel uz skoro 10 let, co jsem prestal pouzivat mrizku a zacal pouzivat rozum :) Pro me je to navic celkem pohodlne, protoze na budecaku mam pristup do ulu zezadu i shora. Na nastavkovych ulech chapu, ze je to oser a hrozi zamacknuti matky..
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Vůbec, nechávám to na nich.

Ale mám štěstí, že okolo mne není moc včelařů a když, tak mají matky od stejných včelařů jako já. Náš předseda zo má inseminované z Rakouska. Takže všichni okolo mne mají matky buď z Dolu (oddělky od Živného nebo Kirchnera) nebo od toho našeho předsedy. Jen jedno izolované stanoviště od těch mých ostatních má souseda s Buckfastkama, tak tam mi mrví genetiku a mám tam i vyšší zimní úmrtnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam