• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOTILION: na FB dával dost fotek jednu dobu, vypadá to na slušnou práci, hodnocení tam měl veskrze kladná.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    KOTILION: nemam zkusenost ale vypada to dobre:) pekny spoje
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Mate nekdo zkusenost s timto vyrobcem?http://ulyzpolabi.cz/
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    LUCIEN: ja bych ted nakapala varromed
    WANTON
    WANTON --- ---
    LUCIEN: Já dělám tři. První mi nevadí, že je ještě v říjnu, když je tam plod. Zase omezení množství. Při první také používám lahvičky s prošlou trvanlivostí, lahvičky jen nesmí projít mrazem. Ty dvě další fumigace ale už dělám poctivě. Nepoužívám aerosol v prosinci.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    LUCIEN: vcelarim treti rok, tak muj prispevek ber jen jako zamysleni: udelal bych jednu fumigaci a pokud by nespadlo nic, nebo temer nic, udelal bych uz jen druhou fumigaci v obdobi bez plodu
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    WANTON: Dík. A ty fumigace stále 3 jak je doporučeno?
    WANTON
    WANTON --- ---
    LUCIEN: Spise nevyzadane doporucim nejake omezeni mnozstvi ted v srpnu. Jestli gabon, apiguard nebo km je jedno. A pak ta fumigace.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Pokud mám letošní oddělky aktuálně bez spadu kleštíka, jak ideálně zaléčit - pokud vůbec? Přemýšlím, že bych jen preventivně fumigoval na podzim jinak se vyhnul Gabonu/Formidolu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Prehazovat vcelam nastavky behem vecerniho sera, bo pres den nebyl cas, neni uplne dobry napad.
    Jeste ze byl po ruce Dithiaden. Dostipany jako prase.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOTILION: já mám na čtvercový 11R, studená stavba. přijde mi to jednodušší na manipulaci.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Mohli pak udelat tichou, je jedna moznost, proc se vpamatovali.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: Jednou se mi stalo, zuzoval jsem jedno vcelstvo na dva nastavky na super dobrem stanovisti, kde mam 70 vcelstev. Nechavam kazdemu po zuzeni 6 az 8 kilo medu. Matka hezky kladla, vse v poradku, zuzim, zavru viko. Jdu na dalsi a najednou mi je zacnou loupit. Tak jim zavru cesno a pracuji dal. Po konci cele prace na stanovisti jsem jim otevrel cesno, nechal ho jen zuzene.

Nasledujici den zacnu krmit a pro jistotu je jdu zkontrolovat a zjistim, ze mi je vyloupili po mem odjezdu ze stanoviste. Nasel jsem matku, vse vypadalo dobre, jen zadne zasoby. Vcel spousta, plny dva nastavky, ani nebylo moc mrtvych. Tak jsem jim dal dvoukilovy ramek s medem, zakrmil jako vsechna vcelstva na stanovisti, nechal jsem jim ale pro jistotu jen otevrene ocko, zavrel jsem jim cesno.

Prezimovali v poradku a byly normalnim produkcnim vcelstvem nasledujici rok.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    VODOMERKA: tak jsem zakoupil uly u pana Nerada, vyrabi 2/3lang s k tomu jsem vzal jumbo nastavky od jineho vyrobce jako plodiste. P.Nerad vyrabi zjimavy dna, btw. Obecne trochu zarazilo, ze se u nas vyrabi uly dadant na 10 ramku, 11 a 12 jsou spis vzacny. Asi je to kvuli tomu, aby byly kompatibilni s Langem?
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    ACIDQA: dva 39x24, aktualne jsou hodne narvany vcelama
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOTILION: na kolika to mas nastavkach?
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: To netuším. Já spad nesleduji. Takže v tomhle se fakt nevyznám.

Já bych je nechal, třeba se vzpamatují. Dal bych jim česnovou vložku, aby snáze chránili česno a na jaře by se vidělo.

Léčím celý srpen apiguard a pak tři klasické fumigace na podzim, kdy první mi nevadí, že s plodem.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    WANTON: tak jsme to provedl vcera vever u trech vcelstev (ty mam u domu) dnes rano jsem tam sel v 5:30, v domeni, ze by podlozly nemusely byt vykradeny. Dve vcelstva byla bez klestiku a jedno jich melo na podlozce asi 50. Toto vcelstvo bylo celou sezonu slabsi a zacatkem cervence ho vykradli sousedovic vcely po tom co je vytocil a hned nezakrmil. Zajima me, kestli je tento spad uz kriticky?
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: Muzes. Duvod, proc se se ma v bezplodovem obdobi, je, aby klestik nebyl v zavickovanem plodu.

Ja delam tri fumigace na podzim a prvni vzdy s plodem, abych snizil mnozstvi.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    KOTILION: varidol se pali v bezplodym obdobi, tj zima, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam