V Anglii funguje sytsem tak, ze bakalarske studium je regulovane a skola muze chtit momentalne maximale £3 225 a da se na nej a dalsi vydaje pujcit od statu. Za magisterske studium muze skola chtit kolik chce a pujcky se nekonaji.
Vyzkousel jsem si oba systemy a dosel jsem k nazoru, ze pokud bude skolne odlozene, tak to moc rozhodovani o VS neovlivni. Alespon u me ne a co jsem tak vypozoroval, tak u vetsiny Anglicanu taky ne. Nejspis proto, ze pred nastupem je odlozene skolne neco abstraktniho, co se bude resit az dlouho po skole, az se bude vydelavat, pripadne nebude resit vubec, pokud se vydelavat nebude. Rovnez se neukazalo, ze by se zvysil podil absolventu na ukor odpadliku, nebo ze by se zvysila kvalita. Kdyz pak ovsem prijde konecne vyuctovani, nova vlada navic oznami, ze se podminky pujcky a jejiho splaceni zmeni retroaktivne a hned na prvni strance zadosti o hypoteku je kolonka studentska pujcka, tak tepre pak covek pochopi, co to znamena dluzit.
Pokud bude skolne vyzadovano predem, tak to ovlivni pomerne dost. Za prve clovek muze jit pouze tam, kde si to muze dovolit, a za druhe pujde tam, kde se mu to vrati, pokud teda neni tak bohaty, ze mu to je jedno, nebo tak nadany, ze to za nej nekdo zaplati. Z toho plyne, ze 50% magistru v Anglii jsou cizinci, na mem oboru (ktery je mimochodem jeden z nejlevnejsich, "pouze" £3 500 rocne) dokonce 95%. Za ty to vetsinou plati jejich vlada nebo nejake soukrome konsorcium a tato stipendia pokryvaji i zivotni naklady, takze jsou ve vysi nejakych £15 000 az £25 000 rocne. Toto uzce souvisi s motivaci, protoze pokud student skolu radne neukonci v terminu, musi tyto penize vratit, takze neni divu, ze uspesnost je nejakych 99% a to i presto, ze terminy zkousek vsech predmetu za cely rok jsou pevne dane, probehnou ve dvou tydnech a musi se udelat na prvni pokus. To 1% tvori vetsinou clovek, ktery si to zaplatil sam. Takze si myslim, ze pokud chce neko v Cechach zvysit motivaci studentu, tak misto zavadeni plosneho skolneho, stacilo by chtit po odpadlicich zaplatit veskere naklady na jeho studia vcetne zdravotniho pojisteni.