• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SPEEDY: jistě :) Do budoucna jsou garance politického vývoje nulové (stejně jako nikdo negarantuje, že půl roku po odhlasování zákonů o školném nepadne vláda a případná nová ho nezruší).

Osobně nejsem příliš nakloněn jakémukoli strašení typu "vypuštíme džina z láhve a může to dopadnout katastrofou" - jistě, že může, to však nesmí být limitující prvek našich úvah a rozhodování. Tj. pragmaticky zvažovat negativní dopady (i z pohledu jestli to zlé nebude pro něco dobré) a poté rozhodnout -- nikoli čekat garance, že něco nemůže nastat.
    VLADIKS
    VLADIKS --- ---
    Tak přidám taky svuj názor:
    Jsem student VŠ - mechatronika, ted koncim druhej rocnik a jsem pro zavedeni skolneho.

1) na VS to zkousi opravdu kazdy: v prvnim rocniku je odpad 50% a tak dale az do konce, skolu dodela treba jen 20 % lidi co nastoupilo. Verim ze se skolnym se tenhle pristup zmeni - bud do toho vubec nepujdou nebo se budou snazit. Sam jsem byl nejdriv na cvut kde jsem to nezvladal a pak jsem se vratil na TUL kde je to v pohode. Ted uz bych si nedovolil znova jeden rok promrhat a kdyby bylo skolne tak uz vubec ne. zaver: lidi budou chodit na obtiznosti primerene obory - uz nebude preplneno na humanitnich oborech kde je "nadstav" a spousta lidi odpadne. Ani tolik lidi s timhle vzdelanim neni potreba - proste vetsi samoregulace.

2) doufam ze penize pujdou skolam a ac to nekteri popiraji, tak jim to prinese penize na zlepseni kvality vyuky. Nevim jak moc je to realny ale ja v to doufam. Prachy jsou proste potreba, vysokoskolsti profesori musi mit solidni platy aby vyuka za neco stala.

3) jsem zastancem skolneho a presto neberu argument ze se da ke skole pracovat. Pokud chci slusne studovat, tak se k tomu poradne makat neda. Je potreba mit stesti na dobry a prilezitostny brigady, ale nazory ze muzes chodit kazdej den 16-22 makat jsou fakt lichy. Beru to proste jako investici do vlastni budoucnosti-vedomosti. Prumernej vysokoskolak ma vyssi plat a splacet zpetne 500 mesicne po prekroceni prumernyho platu je snesitelny podle me.

Asi jsem ani nenapsal vsechno co jsem chtel, ale nevadi. Stejne jde hlavne o to jestli se to zavede rozumne a bude to nejak fungovat, nebo jestli se z toho stane jen byrokratickej moloch bez vyznamu, jen budeme vsichni calovat.

K názoru na zvysovani skolneho se zvysujicim se stupnem vzdelani:
    Rozhodne bych nezvysoval pocet bakalaru oproti magistrum!
    Za rok budu mit ukoncenej bakalarskej stupen a musim rict ze do praxe rozhodne nebudu dostatecne pripravenej. Vetsina oboru je postavena tak aby se absolvovaly stupne oba, az potom to ma vyznam. Mit jenom bakalare ke kterymu chybi ten spravnej nadhled a specificky oborovy zamereni z magisterskyho stupne je blbost a podle me to nestaci. Skoro bych to navrhoval naopak: s vyssim stupnem vzdelani skolne snizovat.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    GREATDRAKE: Odlozene skolne je proste dluh. To, ze jsou v teto bile knize podminky prijatelne jeste nezaruci, ze v bile knize, ktera vyjde za 20 let, se podminky nezmeni. A za 20 let nesplaceni naroste i "bezurocna" pujcka* do obrich rozmeru.

* Bezurocna studentska pujcka v Anglii: V zari se urcuje urok, ktery bude platit po cely rok, kazdy mesic se tento urok pripise na studentuv ucet a za rok to v souctu udela treba tech 4,8%. Vyse uroku zavisi na hodnote RPI v breznu (existuje ovsem ochrana proti vysoke inflaci v podobe stropu, ktery tvori sazba narodni banky + 1%). To ale vede k tomu, ze kdyz napriklad v breznu 2007 byla nejvyssi inflace od roku 1991, i kdyz pote ihned klesla, tak se stejne tou merou urocilo po cely pristi rok. Dalsi vtip je v tom, ze i kdyz splacis kazdy mesic, tak z uctu se celkova splacena castka odepise pouze jednou za rok, takze platis uroky i z caskty, kterou jsi odvedl. Takze v danovem roce 2007/2008 clovek, ktery mel zhruba prumerny plat £27 000 a dluzil tehdy prumernych £22 000, odvedl £1050, ale dluh zustal £22 000.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Docela zajímavý odkaz zde:
    http://www.ukacko.cz/odlozene-skolne-ne-pro-spinavy-zisk

velmi doporučuji přečíst si komentáře pod ním
    (Dan Lukes, Petr Mateju)

A následně možná i tu Bílou knihu...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    JELENA:
    CYBER_GEORGE:

Prosím, tohle ale opravdu nikam nevede.
    JELENA
    JELENA --- ---
    CYBER_GEORGE: já ti ty deset let starý zápisky z ekonomie klidně naskenuju, jestli mi nevěříš :D
    Nemůžeš myslet vážně, že bych to "nebudu platit, když nestuduju, nikdo v mém okolí nestudoval, bůůů, všichni mi ubližujou" vztahovala na sebe - studuju, oba mí rodiče vystudovali VŠ, a jsem sama ochotná platit - a týká se mne to, protože nastupuju na další školu. Neprosazuju školné pro ostatní, prosazuju ho i pro sebe (a potenciálně svoje děti).
    A jinak mám pocit, že z toho, co jsem tu psala, jasně vyplývá, že nestavím pouze na plošných odvodech celého národa do školství - myslím si, že školné zvýši kvalitu VŠ, zodpovědnost studentů atd.
    Btw. - co mám volební právo, volím pravici. Protože chci změnu i v těch ostatních oblastech. Jenom prostě nevyjímám VŠ z těch oblastí, které potřebují změnu.
    Celkově mi tahle tvoje argumentace přijde hodně nefér - fakt si myslíš, že školné na VŠ prosazují jenom ti, kteří sami nestudují a vlastně se jich to netýká?
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    JELENA: chtel bych podotknout jeste jednu vec - snad nikdy driv v zivote jsem neslysel nikoho (ani jineho podnikatele, ani zamestnance), ze by mel jakykoliv problem zrovna s timto. Ano, samozrejme - nadavalo se bezne, napr. na neschopne uredniky. Na jejichz platy prispivame rovnez ze svych dani, pricemz spoustu z nich bych ja osobne okamzite vyhodil (byt tedy primo jejich zamestnavatel) atd. Ale rozhodne ne na to jaka je tragedie, ze prispivame na vysoke skolstvi.

Bez ohledu na to co pises o hodinach ekonomie se nemuzu zbavit velmi silneho pocitu, ze prave az ted (= az se zacalo naplno resit pripadne zavedeni skolneho) se toho nahle, "necekane" a s nadsenim chytila velka spousta lidi, kteri na to nyni vehementne vsude mozne upozornuji a pokladaji podobne otazky jako Ty (je tohle vazne v poradku, je to snad spravedlive, ja nikdy nestudoval a mam platit... buuu, vsichni mi ublizujou) - pricemz drtiva vetsina z nich to ovsem nikdy driv nijak neresila. Coz podle me bohuzel koresponduje s povahou naseho naroda o ktere si nemyslim nic moc pekneho...

Jinak ja tu souvislost zkratka vidim.... vadi-li Ti jednou soucasny system plosneho zatizeni (ktery proste je jaky je), naslo by se XY jinych oblasti do kterych bys mohla soustredit svoji energii a zacit pozadovat zmenu... pricemz v kazde jedne z nich by Tva snaha byla stokrat uzitecnejsi, nez zrovna v pripade vysokeho skolstvi kde se to kompenzuje jak pise SPEEDY. Pokud si tohle clovek neuvedomuje a nechce pripustit, tak to pak spis vypada, ze je proste zaujaty.
    JELENA
    JELENA --- ---
    CYBER_GEORGE: mně nějak "blbě jsou i další věci" nikdy nepřišlo jako argument proti řešení něčeho dalšího... Ano, taky nemám ráda příživníky - ale nechápu souvislost se školstvím. Mimochodem, k tomu "nikdy by mne nenapadlo se nad tím zamýšlet" - my se nad tím zamýšleli v hodinách ekonomie na gymplu už někdy v sedmnácti, a tehdy jsme došli k závěru, že školné na VŠ je naprosto správné a rozumné, a že k němu jednou musíme dospět. Vida, dospívali jsme deset let - ale rozhodně mi to nepřijde jako něco nemyslitelného, co člověka běžně ani nenapadne. Mne by spíš ani nenapadlo, že by tomu mělo být jinak.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    JELENA: ach jo, existuje spousta jinych vydaju na ktere prispivame vsichni ze svych dani a soucasne jich vyuziva jen mensina lidi.. proc ted maji nekteri najednou tendenci resit v teto souvislosti zrovna vysoke skolstvi? Ja jak slysim tohle povidani o o danich, tak uz se mi pomalu otvira nuz v kapse - ano, je to tak dle me v poradku a minimalne ja sam prispivam mnohem radeji na skolne, nez na jine zalezitosti... viz muj prispevek z 20:04:35 19.6.2010.
    Nechci tu rozhodne rozpoutavat diskusi na tohle tema, ale existuji lide, kteri toho "plosneho zatezovani" zneuzivaji mnohem vic (ano, narazim ted mj. i na jistou narodnostni mensinu) a z tohoto uhlu pohledu opravdu nevidim jediny duvod, proc by mi melo vadit prispivat zrovna na vysoke skolstvi... Uprimne receno, nikdy by me samotneho asi ani nenapadlo se prave nad timhle nejak zamyslet.

Btw i kdyz ja sam bych nestudoval a nikdy ani studovat nechtel, jsou tu porad jeste deti, vnuci, bratri, bratranci atp... Pokud s tim ma tedy nekdo tak strasny problem, muze si predstavovat, ze vlastne prispiva na studium nekomu blizkemu. :)

Jinak SPEEDY to napsal dobre a ten clanek na ktery jsem odkazoval vcera ma take nejakou vypovidaci hodnotu.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    JELENA: Tak predne, prumerny vysokoskolsky vzdelany clovek za svuj zivot odvede podstatne vice dani, at uz primych nebo neprimych, nez ostatni. V Anglii se to odhaduje na £200 000 za zivot, castku v CR nevim, ale zarucene bude take podstatne vyssi. Do teto castky se bohate vejdou cele naklady nejen na jeho studium, ale i na socialni davky pro prumerneho cloveka z ucnaku (cimz nechci nikoho deklasovat, mluvim o prumerech). Takze aby toho neplatil prumerny VS malo, tak mu naparime skolne, ktere bude splacet po skole ve chvili, kdy si bude zakladat rodinu a kazda koruna mu prijde vhod.

Pokud clovek daruje skole penize, muze si celkem vybrat, na co konkretne pujdou, v zahranici to funguje bezne. Krome toho podotykam, ze by si to odpsal z dani, takze by to lidi k temto darum motivovalo. Taky je to jen jeden navrh ze tri, nikde nepisu, ze by se skoly mely financovat pouze zdaru.

Zvyseni motivace studentu by se dalo vyresit tak, ze by za studium zaplatili, pokud by skolu nedostudovali. Neni nutne to chtit plosne po vsech.
    JELENA
    JELENA --- ---
    SPEEDY: psal jsi, že doktorandi přejí bakalářům a magistrům, aby platili. Vyvádím tě z omylu. Toť vše. Btw, současný systém zatěžuje plošně generace všech lidí - protože všichni, včetně těch, kteří studovat nikdy nebudou, odvádějí od svého nástupu do zaměstnání (třeba hned po učňáku) část svých daní mj. na vysoké školství, které v současnosti využívá jen menšina lidí. To je v pořádku? Dobrovolné dary, hmm... (to by jistě vyřešilo problémy kvality vzdělávání, motivace studentů atd.)

DUNAR_: Ale jistě. Proto říkám víc peněz do grantů a stipendií; a peníze ze školného právě na toto (vůbec by bylo pěkný, kdyby větší část školného šla do grantů a stipendií pro to, co se snaží. A udělala bych stípko pro všechny od nějakého průměru - aby všichni, co se dokopou k pořádnému studiu, dostali své školné zpět) - kdo se snaží, ať má peníze. Protože právě tohle se státu vrátí v té opravdu kvalifikované pracovní síle.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    SPEEDY: na to neni vule. co Cech to konzument, takze vymreme jako upadkova vetev lidstva.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    JELENA: oj, ty jsi ale ochocena! :) asi za to muze sef. :) ale i pres to, co tu popisujes, tak si myslim, ze je lepsi byt ohodnocen dustojne nez nedustojne.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    JELENA: Mi je celkem jedno, kolik studujes skol na jake urovni a jestli za to platis nebo ne. Ja na zavedenii skolneho nevidim nic, ceho by se nedalo dosahnout jinymi zpusoby bez toho, aby financne zatizilo plosne cele generace mladych lidi. Argumentu jsem v jinem klubu uvedl jiz dost, nechce se mi je opakovat a ani na to ted nemam cas, ale jak bych navysil financovani skol ja:

Treba by absolventi mohli sve materske skole davat dobrovolne dary, ktere by si pak odpesali z dane z prijmu. Nebo by firmy mohli sponzorovat skoly a tyto penize si opet odepsat z dani. Nebo by stat mohl dat kazdemu zamestnanci moznost si vybrat, do ktereho sektoru mala cast (treba 10%) jeho dane z prijmu pujde - vysoke skoly, ekologie nebo treba klidne i socialni davky. Moznosti existuje spousta, jen by musela existovat vule prosadit nejake opravove reformy.
    JELENA
    JELENA --- ---
    DUNAR_: zase nebudu moct pracovat v hodiny, v jaké se mi dělá dobře, nebudu moct dělat výzkum, jaký si sama vymyslím (a můžu mít pocit, že to, co dělám, nějaký smysl), nebudu moc jezdit na konference, nedostanu po pár letech dřiny titul... to je holt něco za něco. Pár let jsem normálně pracovala a upřímně budu stokrát radši dřít za nejistých pár šupů na VŠ, než bych se vrátila do normálního procesu... (a i tady jsou metody, jak si ten plat zajistit).
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    JELENA: jenže to je postaveno na systému KDYŽ! ... když by si stejný čas vynaložila na práci v nějaké firmě, tak VÍŠ, že dostaneš takový a makový plat.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    SPEEDY: a jak jinak, nez platem chces kvalitni doktorandy na VS udrzet? v CR uz neplati, ze bys po PhD ci Mgr vyrazne vyssi sance na ziskani prace nez po bc.
    souhlasim, to by melo byt financovano oddelene, ale s urcitym kontrolnim mechanismem. napr. spousta soukromych VS nevykazuje temer zadne vedecke vysledky a bere stejne penize na studenta jako statni VS, nekdy si za to berou navic i skolne, to je absurdita.
    JELENA
    JELENA --- ---
    DUNAR_: Ne, já tu teď sedím a makám, protože chci, protože mne to baví, protože mi náš výzkum připadá zajímavej a protože když to neudělám, tak to nebude (a já chci aby to bylo). A za to, že k tomu takhle přistupuju, taky když se objeví peníze, dostanu svůj podíl - abych nemusela místo práce ve škole prodávat karbanátky. Přijde mi to naprosto spravedlivý a podobnej přístup by mi vyhovoval obecně - otázkou je, jak toho dosáhnout. Podle mne školným, které půjde katedrám, které lákají studenty, aby je tyto přerozdělily studentům, kteří něco dělají. (a vím, že takhle triviální to nebude, ale to školné mi přijde jako první krok správným směrem; co se stane pak... uvidíme.) Jako správný směr by mi naopak nepřišlo vzít školné a rozházet ho paušálně mezi ty, kteří dneska mají málo - bez ohledu na to, co za to odvádějí a odvedou. To je školné na nic (rozhází se zbytečně). V takovém případě bych byla proti.

SPEEDY: Jestli tě to uklidní, tak od října nastupuju ještě na jednu školu - do bakalářského studia. Pokud se školné schválí a pokud se nenechám vykopnout, minimálně do navazujícího mne potom čeká. Nechci od nikoho nic, co bych nebyla ochotná zaplatit sama.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    DUNAR_: Ja jsem proti placeni skolneho obecne, jen mi prijde usmevne, ze doktorandi by chteli po bakalarich a magistrech platit skolne a sami ne. Samozrejme chapu, ze v CR je jiny system i na tom doktorandskem studiu. Dulezite je hlavne oddelit vyuku od vyzkumu. To jsou dve veci, ktere spolu sice uzce souvisi, ale mely by byt financovany nezavisle na sobe.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    SPEEDY: ja nejsem v zasade proti britskemu systemu, ale vychazi z jine tradice a potreboval nejaky cas k tomu, aby se to vyvinulo. dulezite je reformovat financovani vedy tak, abychom tu vedu jako takovou neposkodili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam