• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DZAMLINGTitulkování profesionálně
    IRKA
    IRKA --- ---
    KAPITAN_JACK: Ok, dík moc. Jdu to prubnout.
    KAPITAN_JACK
    KAPITAN_JACK --- ---
    IRKA: Hmm, předpokládal jsem, že .avi už máš. Když děláš konverzi správně, tak se ti nerozhodí nic. Já na video s úspěchem používám tenhle program...
    IRKA
    IRKA --- ---
    KAPITAN_JACK: Takže konvert na avi, otitulkovat, konvert zpet na dvd i s titulkama? Nerozhodi se tim konvertem nejak framerate?
    IRKA
    IRKA --- ---
    Jak řešíte titulkování DVD? Existuje nějaká cesta, jak vložit titulky přímo do DVD? Nebo film konvertujete a pak titulkujete avi. nebo podobne formáty? Já mám zkušenosti jen s aegisubem a ten mi DVD formát vůbec nechce přehrávat...
    IRKA
    IRKA --- ---
    Jedním z bodů v programu letošních Jeronýmových dnů je i diskuze o titulkování:
    JTP :: JERONÝMOVY DNY - sobotní program
    http://www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=3319
    SINDIPE
    SINDIPE --- ---
    MS_: Buď to přepisuju do nepřímé řeči a pokud je to nutné, tak jenom dvojtečku.
    MS_
    MS_ --- ---
    a jeste info o spusteni informacniho projektu vhodneho zejmena pro amaterske titulkare: http://o.titulkovani.cz za komentare budeme radi
    MS_
    MS_ --- ---
    profici, jak resite, kdyz osoba nekoho cituje primou reci? priklad: osoba v obraze rika: No a on mi na to rek: "Jdi do haje..." Tzn. davate do titulku nekdy uvozovky nebo nechate jen dvojtecku? diky za zkusenosti
    MS_
    MS_ --- ---
    DZAMLING: uprimne receno ted nevim, pripadne dam pristi tyden vedet, diky
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    MS_: Je to ještě aktuální? Můžu poslat info přímo studentům, kteří chodili na seminář titulkování na ÚTRL.
    MS_
    MS_ --- ---
    KAREN: poslal jsem...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MS_: bych byt vama dala inzerat na UTRL, treba to nekoho zaujme)
    MS_
    MS_ --- ---
    KAREN: protoze prekladatelska dobrovolnicka sit jsou mnohdy spis amateri a neumi to... prekladatele vetsinou delaj preklad formou souvislyho textu, takze tvorba titulku a prace s texem je pak na titulkari (zatim na mne)... navic je to taky podmineny zdrojovyma informacema, ktery mnohdy nejsou zcela dostacujici (ale zase v amnesty tohle neni tak spatny)
    KAREN
    KAREN --- ---
    MS_: ja jen rikam, ze kdybych prekladala titulky - i pro neziskovku, neprezentuju tady svy rozcarovani nad podminkama dobrovolnicky prace pro neziskovku. to, ze je to zadarmo, je mi jasny a nemam s tim problem.) - tak bych si chtela podchytit i casovani s tim, ze by to pak treba nekdo finalne projel, jestli vsechno sedi. tak se ptam, proc prekladatele svy titulky nenasazujou na video - kvuli casovy narocnosti? obe aktivity mi prijdou dost provazany: prekladatel tak jako tak musi resit delku titulku, kontext atd. - zkratka pracovat s videem.
    MS_
    MS_ --- ---
    KAREN: jak zarizeny? normalni neziskovka funguje tak, ze mas par zamestnancu a hafo dobrovolniku, takze predevsim nevim, kdo by to zadarmo delal... ted se prave hleda clovek, co bude delat i casovani, protoze to jsem delal doted predevsim ja a ja uz to uplne nestiham v tom mnozstvi... a protoze je obcas potreba taky zpracovani obrazu, encodovani apod, tak jsem fakt nemel cas si to jeste prekladat... tohle neni preklad filmu ale prace pro neziskovku :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    MS_: jestli vis neco o moznosti delat pro ne preklady titulku, tak dej vedet) a jak to maj zarizeny, ze jim titulky prekladatele nedelaj vcetne casovani??
    MS_
    MS_ --- ---
    KAREN: ja myslim, ze jsou dosti flexibilni a naopak budou radi, pokud se nekdo postara i o preklad... ta podminka tam je predevsim z casovych duvodu (na nekterych prekladech se uz pracuje) a taky proto, ze v nezisku si nemuzes zas tak vybirat... budou radi (budeme radi), pokud sezenou nekoho, kdo titulky v rozumny kvalite nacasuje z prekladu...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MS_: to já bych o tom i uvažovala, ale poslední 3 slova 1. položky náplně práce mi to pohřbily...
    ve zkrácený verzi jako praxe na útrl nebo trénink v řemeslu v pohodě, o tom žádná.)
    MS_
    MS_ --- ---
    Amnesty International hledá dobrovolníka na titulkování. Nakopněte svoji titulkářskou kariéru a ještě pomůžete dobré věci...

Amnesty International hledá dobrovolného titulkovače našich filmů a spotů - Amnesty International ČR
    http://www.amnesty.cz/career/position.php?id=100
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam