• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DZAMLINGTitulkování profesionálně
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    MS_: Tím myslíš, že je to moc rychlé nebo pomalé? Koukám, že jsem nezmínila, že těch 1000 byl originál. Ve výsledku o něco míň, hodně jsem to spojovala.

Ale třeba u Gilmorek v těch dvaceti minutách vždycky nakecaly tolik, co v běžném pořadu za 60 minut... To jen tak OT.
    MS_
    MS_ --- ---
    MORGYSZ: 1000 titulků na 45 minut? To mi přijde velmi zvláštní. Skoro se obávám, že tam nejsou dodržený základní pravidla pro čtecí rychlost...
    MS_
    MS_ --- ---
    FRANCIK: můžeš počítat 10-13 titulků na minutu. je možný, že i o trochu víc, ale to už to bude superukecaný
    MS_
    MS_ --- ---
    IRKA: každá konverze obraz může pozměnit a potenciálně kvalitu snížit (pakliže není výsledek větší než originál). Osvědčilo se mi vkládat titulky do DVD pomocí DVD-Labu, kterej může původní DVD v podstatě nezměněný převzít. Akorát DVD-lab je drahej...
    MS_
    MS_ --- ---
    KAPITAN_JACK: někdy je pevné vložení do obrazu nejlepší řešení, záleží na okolnostech
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    FRANCIK: No ted jsem delala 45 minutový dokument, kde se mluví tak středně a bylo tam lehounce přes tisíc titulí.
    FRANCIK
    FRANCIK --- ---
    Mám na vás dotaz: Kolik titulků má asi 20 minutový dokument, kde někdo neustále mluví? Výroba bude relativně nízkonákladová, čili titulky příliš času taky nezaberou. Potřeboval bych to na plánování nákladů na překlad.

IRKA: Když už máš původní dvd, tak je zbytečné konvertovat na něj zpátky z .avi. Takovým postupem ztrácí film datovou kvalitu.
    IRKA
    IRKA --- ---
    KAPITAN_JACK: Ok, dík moc. Jdu to prubnout.
    KAPITAN_JACK
    KAPITAN_JACK --- ---
    IRKA: Hmm, předpokládal jsem, že .avi už máš. Když děláš konverzi správně, tak se ti nerozhodí nic. Já na video s úspěchem používám tenhle program...
    IRKA
    IRKA --- ---
    KAPITAN_JACK: Takže konvert na avi, otitulkovat, konvert zpet na dvd i s titulkama? Nerozhodi se tim konvertem nejak framerate?
    IRKA
    IRKA --- ---
    Jak řešíte titulkování DVD? Existuje nějaká cesta, jak vložit titulky přímo do DVD? Nebo film konvertujete a pak titulkujete avi. nebo podobne formáty? Já mám zkušenosti jen s aegisubem a ten mi DVD formát vůbec nechce přehrávat...
    IRKA
    IRKA --- ---
    Jedním z bodů v programu letošních Jeronýmových dnů je i diskuze o titulkování:
    JTP :: JERONÝMOVY DNY - sobotní program
    http://www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=3319
    SINDIPE
    SINDIPE --- ---
    MS_: Buď to přepisuju do nepřímé řeči a pokud je to nutné, tak jenom dvojtečku.
    MS_
    MS_ --- ---
    a jeste info o spusteni informacniho projektu vhodneho zejmena pro amaterske titulkare: http://o.titulkovani.cz za komentare budeme radi
    MS_
    MS_ --- ---
    profici, jak resite, kdyz osoba nekoho cituje primou reci? priklad: osoba v obraze rika: No a on mi na to rek: "Jdi do haje..." Tzn. davate do titulku nekdy uvozovky nebo nechate jen dvojtecku? diky za zkusenosti
    MS_
    MS_ --- ---
    DZAMLING: uprimne receno ted nevim, pripadne dam pristi tyden vedet, diky
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    MS_: Je to ještě aktuální? Můžu poslat info přímo studentům, kteří chodili na seminář titulkování na ÚTRL.
    MS_
    MS_ --- ---
    KAREN: poslal jsem...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MS_: bych byt vama dala inzerat na UTRL, treba to nekoho zaujme)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam