• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEZUVŠankprankšalána
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    Vháu, paráda jsem nadšena, že se to tu rozbíhá:) Otázka do diskuze zní myslíte, že je nějaká přímá závislost mezi koncentrací soli a otevřením sifonu?Ve smyslu - čím slanější, tím lepší?
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    Šankhaprakšálana (Várisara) | ŽIVOTNÍ ENERGIE
    http://zivotni-energie.cz/sankhapraksalana-varisara.html
    BOREC
    BOREC --- ---
    a jaké že se u toho dělají cviky ? jsem to tu nejak nenašel, díky.
    MATOM
    MATOM --- ---
    pri tej slanosti ide o to aby to bol izotonicky roztok, čiže v našom prípade 0,9% (90g na 10 litrov vody) roztok NaCl, čo je kuchynská soľ, v žiadnom prípade nedoporučujem bujóny, ktoré obsahujú enormné množstvá glutamátu sodného, ktorý je vysoko toxický pre neuróny, ani žiadne zeleninové vývary, jednoducho fyziologický roztok pre to, aby vaše telo vodu nevstrebávalo a zároveň aby vodu nevylučovalo do lúmina tráviacej trubice, ide v podstate o premytie tráviacej rúry šetrným fyziologickým roztokom
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    mě třeba docela překvapilo, že u prvních dvou sklenic mi ta voda fakt eklovala a při asi 15tý sem si řikala, že bych klidně dala dalších 10, prostě mi ta slanost při třetí přestala vadit.)
    ABGD
    ABGD --- ---
    j ta slanost akorát je důležitá, poprvé jsem to přehnal, voda byla hnusná a bylo mi z toho blbě až vyčerpaně. Napodruhé sem si to dávkování pohlídal a přišlo mi, že tam sůl neni skoro cejtit (prostě polivka jak sme zvyklí) a efekt byl o mnoho lepší..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Jedná se o sůl kamennou, ale lze použít i civilizovanější variantu typu bujón - jen je třeba si tam pohlídat, aby to bylo slané tak akorát. A ze zkušenosti blízké kamarádky mohu říct, že to funguje i s tou "polévkou" :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ROSADKO: jedná se o sůl kamennou ? Nebo se solí myslí třeba voda ochucená o minerály (rozuměj, jestli není dobré pít nějakou minerální vodu) ?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ROSADKO: jasne, je to hnus. ale co by clovek pro zdravi neudelal :-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ROSADKO: tak vamanadhauti taky neni k zahozeni :)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Pokud slaná voda nezačne procházet ze žaludku do střeva a už vám připadá, že máte plné břicho, je dobré provést několik sérií cviků bez dalšího pití, případně ještě na chvíli zaujmout sarvangásanu (svíčku). Dalším trikem je posadit se na toaletě a co nejvíc se předklonit, případně přidat ašviní mudru (=stahování a povolování konečníku), čímž zvyšujete podtlak od spodního konce. Jakmile jednou začne voda trávicí soustavou protékat, máte vyhráno :-)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Nesolenou určitě ne!! Potřebujete získat roztok, který nebude osmoticky odcházet skrz stěnu střeva do krevního řečiště (=samotná voda se ze střeva vstřebá, naředí krev a bude vylučována ledvinami). Doporučená koncentrace soli ve vodě používané pro ŠP je jen o trošku nižší než ve fyziologickém roztoku, tedy zhruba odpovídá množství iontů v krevní plasmě. Proto můžete "pracovat" se střevní sliznicí, jinak by to nešlo..
    TIMA
    TIMA --- ---
    DIDGENAUT: Ta sůl je tam proto, aby voda prošla trávicím traktem a ne ledvinami, kudy obyčejně tekutiny procházejí. Ale určitě to tu někdo erudovanější vysvětlí.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    TIMA: také nejsem žádný odborník, je to možné, sám jsem to nezkoušel. Imho je tam ta sůl kvůli dezinfekčním účinkům
    TIMA
    TIMA --- ---
    DIDGENAUT: Nevím, nejsem žádný odborník, ale s nesolenou vodou si nejspíš přivodíš selhání ledvin.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    poprvé doporučuji vyzkoušet s nesolenou vodou - mě se to nepovedlo otevřít svěrač v žaludku a tak jsem do sebe zbytečně dostal odhadem minimálně týdenní dávku soli za jeden den. Jezte tak, aby každé vaše jídlo bylo pro střeva lékem, pak bude potřeba těchto cvičení minimální, imho žádná
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    AGRICULTEUR: Tohle je podle mě lepší, vypláchne to kompletně a tak nějak přirozenějším směrem :-)
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    vypadá to hezky, a to mě kamarád přesvědčoval o tom, že bez klystýrů to nejde...
    zkusim.
    _UDO_
    _UDO_ --- ---
    dobra vec, ale vzdycky me to desne unavi, tech cvikůůůůů
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Vynikající načasování pro diskusi - ŠP jsem poprvé vyzkoušela minulé pondělí (na letní slunovrat), a to vpodstatě podle systému jógy v denním životě http://www.yogaindailylife.org/esystem/yoga/cs/140400/hathajogove-krije/basti-a-sank-praksalana/. Žádný ze seminářů s touto tématikou se mi termínově nehodil, tak jsem prostudovala co nejvíc literatury a pustila se do toho sama. Když pochopíte, co děláte a proč, jde to snadno :-) vřele doporučuji všem..pokud někdo stále váháte nebo vám něco není jasné, zeptejte se :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam