• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEZUVŠankprankšalána
    TUILE
    TUILE --- ---
    a ukoncujete nekdo sanku tim blitim (vamanadhauti)?
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    leda v nakem tabornim zařízení s vyšším výskytem toalet.)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    to mne vzdy zajimalo, jak se tohle da cvicit treba ve 10ti clenne skupince :)
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    Mimochodem, co říkáte na prankšalána Happening někdy na podzim. představuji si to tak, že si kdo bude mít zájem v určitém datu, nebo horizonitu si doma pořeší Šankhu a pokud budem chtít, můžeme společně posdílet posuny, osobní dojmy, účinky které jsme zavnímali....
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    :) jo, četla jsem to už prve, ale nemůžu uvěřit...tak dobře se to poslouchá :)
    ZUZANICA
    ZUZANICA --- ---
    VEZUV: čti, už to tu bylo řečeno.

    "pri tej slanosti ide o to aby to bol izotonicky roztok, čiže v našom prípade 0,9% (90g na 10 litrov vody) roztok NaCl"

    Žádný čím víc, tím líp.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VEZUV: to si nemyslim. primarne jde o to, ze slana voda nejde pres ledniny, ale do strev. ale cim slanejsi, tim hnusnejsi. staci podle navodu. nic neprehanet.
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    Vháu, paráda jsem nadšena, že se to tu rozbíhá:) Otázka do diskuze zní myslíte, že je nějaká přímá závislost mezi koncentrací soli a otevřením sifonu?Ve smyslu - čím slanější, tím lepší?
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    Šankhaprakšálana (Várisara) | ŽIVOTNÍ ENERGIE
    http://zivotni-energie.cz/sankhapraksalana-varisara.html
    BOREC
    BOREC --- ---
    a jaké že se u toho dělají cviky ? jsem to tu nejak nenašel, díky.
    MATOM
    MATOM --- ---
    pri tej slanosti ide o to aby to bol izotonicky roztok, čiže v našom prípade 0,9% (90g na 10 litrov vody) roztok NaCl, čo je kuchynská soľ, v žiadnom prípade nedoporučujem bujóny, ktoré obsahujú enormné množstvá glutamátu sodného, ktorý je vysoko toxický pre neuróny, ani žiadne zeleninové vývary, jednoducho fyziologický roztok pre to, aby vaše telo vodu nevstrebávalo a zároveň aby vodu nevylučovalo do lúmina tráviacej trubice, ide v podstate o premytie tráviacej rúry šetrným fyziologickým roztokom
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    mě třeba docela překvapilo, že u prvních dvou sklenic mi ta voda fakt eklovala a při asi 15tý sem si řikala, že bych klidně dala dalších 10, prostě mi ta slanost při třetí přestala vadit.)
    ABGD
    ABGD --- ---
    j ta slanost akorát je důležitá, poprvé jsem to přehnal, voda byla hnusná a bylo mi z toho blbě až vyčerpaně. Napodruhé sem si to dávkování pohlídal a přišlo mi, že tam sůl neni skoro cejtit (prostě polivka jak sme zvyklí) a efekt byl o mnoho lepší..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Jedná se o sůl kamennou, ale lze použít i civilizovanější variantu typu bujón - jen je třeba si tam pohlídat, aby to bylo slané tak akorát. A ze zkušenosti blízké kamarádky mohu říct, že to funguje i s tou "polévkou" :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ROSADKO: jedná se o sůl kamennou ? Nebo se solí myslí třeba voda ochucená o minerály (rozuměj, jestli není dobré pít nějakou minerální vodu) ?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ROSADKO: jasne, je to hnus. ale co by clovek pro zdravi neudelal :-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ROSADKO: tak vamanadhauti taky neni k zahozeni :)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Pokud slaná voda nezačne procházet ze žaludku do střeva a už vám připadá, že máte plné břicho, je dobré provést několik sérií cviků bez dalšího pití, případně ještě na chvíli zaujmout sarvangásanu (svíčku). Dalším trikem je posadit se na toaletě a co nejvíc se předklonit, případně přidat ašviní mudru (=stahování a povolování konečníku), čímž zvyšujete podtlak od spodního konce. Jakmile jednou začne voda trávicí soustavou protékat, máte vyhráno :-)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Nesolenou určitě ne!! Potřebujete získat roztok, který nebude osmoticky odcházet skrz stěnu střeva do krevního řečiště (=samotná voda se ze střeva vstřebá, naředí krev a bude vylučována ledvinami). Doporučená koncentrace soli ve vodě používané pro ŠP je jen o trošku nižší než ve fyziologickém roztoku, tedy zhruba odpovídá množství iontů v krevní plasmě. Proto můžete "pracovat" se střevní sliznicí, jinak by to nešlo..
    TIMA
    TIMA --- ---
    DIDGENAUT: Ta sůl je tam proto, aby voda prošla trávicím traktem a ne ledvinami, kudy obyčejně tekutiny procházejí. Ale určitě to tu někdo erudovanější vysvětlí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam