• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEZUVŠankprankšalána
    Diskuze, chvalné písně, rady a návody, sdílení zkušeností k milované i zaříkávané technice detoxikace organismu jménem Šankprankšalána. Šankprakšalána „Šankha“ znamená ulita a „prakšalán“ úplně očistit. Jedná se o úplnou očistu trávícího traktu slanou vodou od úst až po konečník. Není to pouze vyčistění žaludku, tenkého střeva, tlustého střeva a konečníku, ale vlastně celého organismu. Se stavem našeho trávícího traktu totiž souvisí i složení naši krve. Střeva nejsou jenom orgánem jež potravu vstřebávají, ale také i odvádí odpadní látky z těla. A pokud není v pořádku krev - hlavní médium pro roznos potravy a odvod odpadních produktů, může to být příčinou mnoha onemocnění. Šankhaprakšalána je jednoduchý způsob, jak tělo očistit. A byl praktikován již několik tisíc let před našim letopočtem. Již dříve byla používána jako jedna ze základních očistných technik před různými jógovými cvičeními jako nutná očista těla. V Indii je tato metoda dodnes používána. Indové ji provádějí zejména v období (v Evropě je jaro nebo podzim), kdy i biorytmy naších organismů se přirozeně snaží tělo očistit a připravit na další nadcházející období.
    rozbalit záhlaví
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    TORUVIEL: Jak takové kurzy vypadají? To má každý u sebe lavor, nebo jsou tam někde velké toalety? Vůbec si to nedokážu představit...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JDŽ Střílky opět vypsala kurzy, pokud by to někdo chtěl zkusit pod zkušeným vedením. http://joga.cz/aktuality/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SVA: Olej pomáhá ihned, vlastní zkušenost.
    SVA
    SVA --- ---
    LADYSERENDIPITY: no ja si od te doby vyzkousela i himalajske soli, dokonce jsem ted delala sanku docela casto, prumerne 1x za 14 dni. Ale s palenim je stejny problem, konecny vysledek ciste vody v nedohlednu (koncim vetsinou kolem 20 sklenice, cca 6 litru)..papir pouzivam jen na utreni do sucha, jinak oplachy vodou, olej se me tam mazat nechce, kamoska rikala ze ji mazani taky nepomohlo...

    Po otevreni sifa ani necvicim, nekdy po trech hodinych behem ocisty se napiju i ciste vody (stejne se promicha s tou slanou).

    Co nedoporuciju je to kysele, ja to nevydrzela a dala si vecer banan v domneni ze neni tak kysely, a pak jsem mela docela problem s nadymanim...
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    SVA: Já používala vždycky obyčejnou sůl, bez problémů. Buď to mohlo být moc vysokou koncentrací soli nebo - pravděpodobněji - mechanickým podrážděním konečníku kvůli častému utírání papírem. Z toho důvodu se také případně používá olej. Zkusila bych oplachování proudem vody a olej dle potřeby..
    SVA
    SVA --- ---
    Ahoj tak jsem opět nemohla dokončit šanku z důvodu velkého pálení konečníku..samozřejmě sem se nepoučila použila obyč sůl...máte nějaké tipy jaká sůl by mohla být vhodná, dále by mě zajímalo zda si konečník natírat olejem (stol.) po každé stolici. Díky.
    BISCUIT
    BISCUIT --- ---
    UMIAKI: když to jde vrchem, tak máš ještě Vamanadhautí jako bonus :) Je dobré děkovat vodě za to, že očišťuje tvoje tělo a všechny pocity pozorovat a přijímat.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DADULKA: No není to nic obdivuhodného, stačí jen nemít k tomu odpor. Možná to solíte moc? Četla jsem asi 3 návody už, a všude se to množství soli trochu lišilo, ale fungovaly mi všechny stejně dobře.
    Btw, jóga v denním životě zase vypsala pár kurzů šanky https://joga.cz/aktuality/
    DADULKA
    DADULKA --- ---
    TORUVIEL: ty bláho....7 litrů...máš můj obdiv...taky mám s tim pitím dost problém..chce se mi zvracet jenom když to tu čtu
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    UMIAKI: Tak to zkus ještě párkrát, možná jinou sérii cviků (existujou různé varianty). Ale bez těch cviků si to osobně nedovedu představit, úplně cítím, jak se tlak v břiše při cvičení přesouvá, k tomu zapojuju představu, že voda mnou protéká (lze si třeba představit, že člověkem teče vodopád, nebo cokoliv).
    Možná tě taky uklidní, že tu chuť slaného roztoku vnímám pokaždé méně nechutnou, minule už mi to téměř vůbec nevadilo (až ke konci, kdy jsem vypila už asi 7 litrů, mi to začínalo štvát).
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Já dělal tu ultra brutálně jednoduchou podle Zdraví AZ... Takže jsem pil z litrové konvice na ex a bez cviků. Poprvé když jsem dělal šanku tak jsem pečlivě cvičil a probíhalo to stejně. Zvládl jsem vypít asi 6 sklenic a po první stolici už jsem další vodu nevypil...
    Hledám nějaké chutné řešení :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    UMIAKI: Souhlas, rychle to do sebe kopnout na ex, pak honem cvičit a už budeš cítit, že ta voda postupuje-nebude se ti dělat na zvracení.
    MTJ
    MTJ --- ---
    UMIAKI: Udělej to co nejteplejší sneseš, případně v tom povař trošičku pórku ať to chutná trochu jako přesolená polívka. Já osobně ale stejně zakotvil u čistý slaný vody. Uvědomuju si že to zní trochu hloupě a zjednodušovačně, ale – prostě to neřeš a pij a nazdar. Nepřemejšlej.
    A hlavně – dobře a klidně opakovaně a víc než je doporučeno dělej cviky. To je imho mnohem důležitější než jak moc je slaná a jak moc je teplá a bla bla bla – hlavně otevřít a pak už to jde samo. Prostě pořádně cviky ;)
    Hodně štěstí, taky se brzo chystám :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Dneska jsem ji zkoušel po druhé a zase nedokonale:( Vypil jsem asi 6 dcl slané vody a další už jsem prostě nedokázal vypít. Tak pak jsem improvisoval a uvařil hodně slabý zeleninový vývar a toho jsem vypil asi dalších 8 dcl než se mi začal zvedat kufr. Další vývar ani slanou vodu už jsem nezvládl vypít - to by to šlo vrchem.
    Tak jsem pak vypil na ex asi litr bylinkového žaludečního čaje ať to rozředím a po hodině se efekt dostavil... Do té doby jsem jen pořád chodil na malou a docela to pálilo - hádám, že část té slané vody šla rovnou do ledvin. Docela jsem se bál jestli jsem něco nezvoral ať si nezruším ledviny...
    Pak jsem snědl rži s máslem a olejem a piju čaje.

    Máte nějakou radu jak překonat tu odpornou chuť soli? Sám solím hrozně málo a tu slanou vodu fakt nedávám...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BIHARYS: Půst není nutný, kdyžtak stačí vynechat večeři. Ale jestli chceš držet půst, tak klidně. Ještě mě napadlo, jestli to třeba nemáš blízko do Střílek, tam dělají dvoudenní semináře s šankou, jeden den přijedeš, druhý den je procedura s jejich vedením. http://joga.cz/
    BIHARYS
    BIHARYS --- ---
    MAHUTA: dobrá, děkuji za rady, v nejbližší době hodlám vyzkoušet a pak dám vědět :) Takže ideálně 168 hodin před nejíst syrovou zeleninu a 24 hod. před půst?
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    BIHARYS: Nemusis se toho bat,mnou popsana zkusenost byla sice neprijemna,ale dalo se to prezit :) provadel jsem napoprve sam a bez zkusenosti. Roli hala urcite i psychyka. A jak mi poradil jeden jogin- den pred nejlepe pust(coz sem nedodrzel),sice sem pil skoro 2 tydny jen juicy ale pak sem si uvedomil ze jsem si dal k veceri asi 35hod pred zapocetim raw zeleninovej mix vcetne nadymavych kusu kusu-to pry mohlo bejt ono. Ja se totiz pro Sanku rozhod den pred.A jak radi TORUVIEL: kdyztak to ukoncis.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BIHARYS: Mléčné výrobky se bych nedoporučovala delší dobu potom. Mikroflóra se doplní sama, na to není třeba spěchat (to jsme jen zblblí z televize z actimelů apod.). Když už, tak spíš jen probiotika z lékárny třeba.
    Dýchání není potřeba nijak upravovat, dýchej přirozeně (lépe samozřejmě do břicha, zhluboka). Nemusíš být žádný jógín, je to opravdu docela jednoduché. Problém se vyskytnout může, ale v tom případě to řeší klystýr pro rozběhnutí očisty anebo toho prostě zanecháš a taky se nic nestane.
    BIHARYS
    BIHARYS --- ---
    Ahoj, četl jsem si několik posledních příspěvků a rád bych to zkusil, ale například neblahá zkušenost ID MAHUTA mě trochu odrazuje. Nejsem žádný jogín, nevím, jak u cviků dýchat (pomalu? do plic? do břicha?), když se očistný proces povede, čím nejlépe doplnit mikroflóru v traktu (jogurty po 24 hod.?). Děkuji za rady.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    AYUNTAMIENTO: Ano, někdo doporučuje jen rýži s máslem (lépe tedy ghí), někdo klasicky khičrí. Syrová zelenina a ovoce se pak ještě nějakou dobu vynechává (to se liší, 24 hodin až několik týdnů) stejně jako mléko a mléčné výrobky, uzeniny, maso atd.
    První jídlo by mělo být prý takové, co by se člověk nebál dát malému kojenci jako první příkrm (a to jsou jen kaše, mrkvová, rýžová atd.).
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    TORUVIEL: takze pochopila jsem spravne, ze prvni jidlo by mela byt kasovita necelozrnna obilovina?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam