OLIAS: jo mmchodem, jestli se Ti zda, ze to tady nikdo necte, tak to me taky, obcas mam dojem, ze trpim samomluvou, ale pak obcas nekdo necekane na neco odpovi, nebo nekdo zvedne nejakej ten prst, takze jako asi cte... nekdy jsou lidi z toho co pisu i nasrani, takze jo cte...
jen treba nikdy nefunguje to, ze se na neco zeptam, nebo treba chci aby lidi odovedeli na neco slozitejsiho, kdyz by museli psat... jako ja nevim: "co byste si prali k vanocum, opravdu uprime, napisete mi to sem?"
pokud na to odpovis, budes asi treba jediny [mmchodem tahle otazka me napadla jako priklad, ale opravdu by me zajimala. myslim to ve vsech ruznych rovinach, klidne si neco prejte pro cely svet, nebo ja nevim... predstavte si, ze se vase prani splni, at si prejete co chcete, rekneme, ze je jedno, ze je to zrovna 24.12. klidne tomu muzete rikan novy rok, slunovrat... nemusi to bejt vanoce. proste reknete co si prejete uplne nejvic. nemusi to byt jedna vec]
MMchodem asi jsem se uz dostal tak daleko v odporu priti katolicke a krestanske tradici, ze mam problem s vanoci jako s konceptem. Chapu, ze je to oslava slunovratu a noveho roku a tak. ale mam problem s tim, jak to letos budu vysvetlovat Mie, ktera pravdepodobne prvne dojde k tomu, ze se zepta, co to jako je ty vanoce, kdo je to ten Jezisek [coz pro me byl vzdy imaginarni koncept, nikdy jsem si to vnitrne nespojoval s Jezisem Kristem Nazaretskych zidu kralem]... budu si to muset nejak promyslet.
Jak to vlastne je u vas. Ja vim, ze je to dalsi otazka na kerou mi nikdo neodpovi [jedna z tech typickych], ale zajimalo by me, pokud deti mate, nebo mit chcete a muzete: jak tenhle koncept hodlate pojmout a prijmout do svojich zivotu a sdelit jim?
MMchodem je tu nekdo, kdo nejakym zpusobem slavi veci jako Beltaine nebo Samain? Beltaine jsou nase Corodky, Samain je Halloween. To jsou oba svatky, ktere tak nejak niterne miluju. Vanoce mam rad posledni dobou docela taky, i kdyz jsou to porad svatky naproste vnitrni osamelosti. Ale tak nejak mi pripadne, ze ten pocit k zime patri.
Tedy ukazka toho, jak je to tady casto samomluvou:
Napiste prosim kratkou esej o tom, jak vnimate svatky jako jsou vanoce, oslavy jara, svatojanska noc a podobne...