OVERDRIVE: Jeste ke lzi: rikavala o me Sofie, ze jsem sedmilhar, Julie tvrdi, ze jsem bajkar a kecka, Adela rika, ze vsechna moje cisla se musi delit deseti, nekdy i stem.
Vim o tom a maji pravdu. Tuhle vlastnost (castecne i neuvedomelou) povazuji za “umeleckou licenci”, nekdy to schvalne pretahuju, aby si lide museli vsimnout, ze ten pribeh je bajka, ze jsou v tom jinotaje a forma nema zastinit sdeleni.
To, kde lez povazuji za nebezpecnou je chvile, kdy misto nevim, nebo ano, opravdu jsem to udelal - muzu za to, tak nastoupi lez.
I bajka muze ublizit, ale je to jiny druh lzi, z meho pohledu podobne, jako slane neni sladke, i kdyz oboji je chutovy vjem.
Naucit se priznat vinu a uznat nevedomost JE TEZKE, vim to, sam jsem kdysi hodne lhal, ale sam jsem si taky mnohokrat overil, ze pravda vyresi veci daleko rychlej.
Co obcas neumim, tak je byt diplomat a politik. Uz X krat se mi stali, ze jsem tim zpusobil velike potize. I proto casto prehanim, aby lide, co semnou musi vyjit, byli pripraveni na to, ze v mem svete je veja i ta dobra pravda, ne jen ta zla. Spousta lidi totiz spatne veci vnima jako ty dulezitejsi. Ja si myslim, ze ke spatnym vecem ma byt jako priloha prilozena zpetna vazba, aby se spatne uz znovu neopakovalo.
Ale casto to boli, a to nejen mne. Konecne proto mam treba v praci kamarada, ktereho jsem si dobrovolne zvolil za sefa, ktery umi s pravdou zachazet tak, ze ji nekurvi zezadu a presto hraje jemu do rukou. Uz 2x mne diky tomuhle panovi nevyhodili z prace, kdyz jsem lidem rekl (svoji) pravdu, a to tim nejmene politickym zpusobem.
Tohle mam i tady, kde vim, ze kazdy z vas je v necem dobry a neco jej zajima, jste dik tomu, krom pratel, takove moje prodlouzeni, augmentace me osobnosti.
Tam, kam ja nedosahnu, z jakehokoliv duvodu, jste tam.
Tak to je i v Labce: umim programovat, asi bych zbastlil i nejaky plosny spoj, kdyz bych moc potreboval, ale na to nejsem dobry a jini jsou. Trosku je to vyuzivani lidi, ale vzdy jsem mel rad predstavu, ze oni to vedi, a ze me pouzivaji podobnym zpusobem.
Tak tedy treba muj sef vi, ze jsem sice ostry nastroj v supliku, ale ze umim porezat i ruku, ktera mne krmi, takze on me pouziva jako nastroj a ja jeho taky.
Hezke na tom je, ze me zustava pravda (a prace), a jemu to, za co mne chce platit.
Vlastne bych asi mohl manipulovat s lidmi, je to vcelku snadne, ale me se libi, a povysil jsem to na umeni, tohle prave nedelat a stejne od nich dostat to, co chci a preju si.
Jen bohuzel vzdycky, kdyz narazim na lhare a sraby, stane se mi to s tim porezanim.
Asi o tom napisu bajku...