Zajimavy hilight z agronomie (neco jako nekromancie, akorat s pudou a zizalama): oranim, rytim, kdy se obraci cele hroudy, docasne zvysis vyteznost, ale pudu znicis, pac prohodis ekosystem pudnich a povrchovych bakterii, takze pochcipa oboji.
Chapu, ze nekomu to muze pripadat jako “overovo wtf?!”, aneb: co to zas resi za picoviny.
Me ale tahle znalost, ktera se vi uz pry aspon 100 let, pripadne jako dost zasadni. A hlavne ukazuje, proc je dobre RTFM (read the fokken manualz) i ve vecech, ktere si kazdy mysli, ze je zna.
Videl jsem lidi, kteri byli na cetvi ze zastipovani rajcat a vyrabeni sazenic salatu. To samozrejme beru jako wtf ja, ale obdelavani pudy je nejstarsi lidska dovednost od faze lovec-sberac. Nasledoval chovatel a pestitel. Z opice clovekem.
Pripadne mi kouzelne byt v techle dovednostech dobry.
Pral bych si par hektaru a statek na Hane, a rentu, tak, abych mohl pro zabavu zahradnicit. Zacinam mit dojem, ze mam asi cil-sen. Uz o tom uvazuju dlouho, ted jsem vicemene v pozici, kdy to znamena doresit dedictvi, a zacit to organizovat.
Taky se optat Adely, zda by chtela.
Dokazu si predtavit i to, ze bychom meli chranenou dilnu, i kdyz nevim pro jaky typ klientu.
Na hrani s Linuxem/Unixem mi pak bude stacit jen automatizace....
Je cas zacit uvazovat, ze bych zas chvili delal neco jineho, nez se staral o 65 tisic unixovych serveru...
Dnes me bavi me uvahy, asi proto, ze jsem uz nespal 3 dny, jdu na pivo a psi maji praseci radost z rozvodnene reky, bahna a loveni kacen.
Sice vecer zas bude zle, ale zahradniho snu se asi hodlam drzet, mozna i te chranene dilny (coz zajisti financni udrzitelnost)...
Adelo, cuz?!
Jo, a taky mi prisel puklir a cesky tesak. Zbrane lapku a rabiatu. Vyrabene z kosy a poklic, prohlaseny papezem za necestne a zakazane pod prisnymi tresty. Puklir se pouziva jako boxer do levacky, cesky tesak je defacto zaludna savle schovatelna pod plast ci za ruku, ktera jde protocit na zastite tak, ze cepel je najednou na necekanem miste. Dik vaze je to lehci a obratnejsi nez staroveke jednorucky, nevyhoda je delka, tedy proti meci, proti neozbrojenemu, nozi nebo v priade nouzeje cesky tesak hrozna zbran. Ten muj je plat pruzinove oceli, da se nabrousit 2 obetima kotoucovou bruskou.
Odnes se ta zbran pouziva v LatAm v podobe macety, jen tenhle je i vic savle a triky se zastitou jsou jeste jedovatejsi zlo.
Docasna radost... vyvolana, podminena. Ale neni tak zle, jak byt mohlo a bylo by, treba 5 let zpet... starnutim se deprese lepsi.