Kdyz neco kupuju a muze to klicit, obvykle vyzkousim, zda to jde pestovat a jak to vypada... zatim nejzajimavejsi byl zazvor, ktery jsem ale nakonec pri stehovani zabil a letos v zime zapomenul znova zasadit (klici z korene)... ale vubec nejzabavnejsi jsou “fazole” mungo... kupuje se to budto susene, nebo naklicene. Tu susenou variantu si klicim sam, ale nekdy na ni zapomenu a pak uz to neni dobre, pac nepromyte to zeslizovati a chutna to jak kompost...
No, tak jsem to jednou zasadil do truhliku, stejne uz to neslo jist, od te doby mam uz 2,5 roku na okne zelenou listnatou rostlinu (nizky ker) tak 80cm na 50cm. Dela mi to zivou zaclonu/zaves. Mam totiz okno do ulice, ale nesnasim zavesy, zaclony a zaprasene zaluzie, takze okno popinam brectany, tarasim mungem, a doplnuju 2,5m vysokou salveji (divotvornou) + v koupelne je jeste veliky trs kapradi a orchydeji...
Kazdopadne v mem podani je mungo vytrvala rostlina, ne jednoletka, ale na okne jeste nevyrazila do kvetu-> lusku... ted ji mam zurodnovaci pas u domovnich sten (je tam bordel, tak tam sypu pouzitou hlinu z kvetinacu a truhliku a sazim tam lusteniny, abych pudu obohatil o dusik a pudni bakterie)...
Treba uvidim i kvety a lusky, i kdyz prej nestihnu vegetacni obdobi cele, stejne tesim... hlavne je bozi, ze je to jak fazole... hromada srandy za 15kc.
Obycejne fazole z potravin pouzivam na zive ploty, nic to nestoji, koupis to v kazde jednote a poroste to klidne 20m x 3m plotu, kvete to, a lidi bavi, ze mi to muzou obirat a nosit si ukradene 3 fazolove lusky domu, coz je samo vyhra!!!
U plotu je dobre Zuzancino Cerne Oko (rerich), pripadne dalsi druhy rerich, videl jsem to v Panu Prstenu, kde tim maj hobiti obrostle vchody do nor... akorat letos se mojim rericham nejak nedari...
Mungo fazole – Wikipedie
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Mungo_fazole