Have you ever read Mariela Groombridge? Evolving States?" She shook her head. “You should. She's brilliant.
Haben Sie je Mariela Groombridge gelesen? Evolving States, Entwicklung von Staaten?« Sie schüttelte den Kopf.
Olvasta Mariela Groombridge könyvét? A Fejlődő államokat. A nő megrázta a fejét. – Olvassa el. Zseniális könyv.
(Tohle na me vypadlo, kdyz jsem hledal jmeno, pac bych si rad precet politologickou studii na tema Rozvojove Staty. Morgan samozrejme, na platne sf/cyberpunku, stejne jako v Pujcovnach Masa, kresli sociologii a politologii, srovnatelnou mozna s tim, co kreslil Verne, kdyz navrhoval Nautilus.
Mmchodem je zvlastni, kdyz jsem docet Hardware, ktery je z osumdesatek, a jeste z USA, jak Brit Morgan v jednadvacatym, kresli politologii, patologii, vlastne i sociologii a treba etiku, dost podobnym zpusobem. Jen ted clovek vidi, ze v 80.to byla jeste 50let vzdalena budoucnost, Morgan taky vodi po hraci desce daleko barevnejsi (myslim etnicky) figurky, nez Williams, s Texaskym cowbojem a Molly z chrom-neonovyho svetla pasazi. Kazdopadne Amerika nakazena Jezisem a nacionalismem na uroven balkanizovanych statu. Jezis a poprena Darwinova evoluce a zaroven wetware, kyberware a legalne dostupny speed na baru. Balkanizace USA a Jezis. Stejne na pozadi kresli i Stephenson. Lisi se jen tim, zda nekdo prebral kontrolu a kdo, kdyz shorel Rim. V 80.u Williamse jsou to rusove, u Stephensona jsou to korporace vznikle z Americkych snu hackeru a lidi, jimz byla Alma Mater MIT. Morgan vidi silne hrace v budoucich nadnarodkach, typu OSN, ale i korporacich, kolonizujicich Mars, vlastne jakesi Tyrell Corp/Tri Optimum.
Vsichni vidi horet rim. Americky ci Britsky sen se potkava tam, kde Amerika neni co byvala.
Jen mi stale pripadne, ze nam chybi Cina, a to i tam, kde Morgan chape treba Evropsky post-kolonialismus, ktery Amici nevidej.
Do celeho obrazku chybi mocnost, a taky jen Williams pracuje se zaplavami, v osumdesatkach uz pise o tom, ze hluboko do vnitrozemi bude zasahovat more.
Chybi mi tek 60-100milionu bangladeshanu, filipincu, a nakonec i britu, kteri nejsou dnes tak stastni, jako holandani, kteri uz 30 let zkupuji Bruntalsko.
Sf-cyberpunku chybi pohled dlouhodobe planujicich korporaci. Ja delal pro jednu Holandskou, co skoro neni videt, ale funguje od 1753, a vlastni hromadu vedeckych clanku a prava. Planovali alespon na 50 let. S ruznym uspechem, ale jo. Cina ma mozna taky plan na 100 dopredu. Vlastne i Amerika, kdyz vezmu projekty treba od DARPA, ktera se snazi vyvynout technologie, ktere budou moct slouzit 100let (asi pro vesmirne lety).
Ta draci a dravci logika, kdy hydra je chytrejsi a trpelivejsi, nez jen soucet jejich hlav, to mi v cyberpunku chybi. Zij rychle, umri mlady.
Vzdycky me v tomhle fascinovali draci a AI v Shadowrunu a System Shocku. Dunkenzahln ovladajici Ameriku, dalsi drak, ktery fakticky vlastni Nemecko, a jejich nelidske planovani. Investice, ktere nedavaji smysl desitky let, zadni vratka, site kontaktu, nelidska preciznost.
Lidska maximalni inteligence v Shadowrunu ma hodnoceni 6. Draci inteligence ma hodnoceni i 18. A drak neni clovek, je dlouhoveky a fyzicky temer nesmrtelny, s pristupem do astralnich sfer, od Nebe a Pekla, az po Umbru, Vzor a Sneni.
Tak funguji korporace, nesmrtelne bytosti s nelidskymi a presto organickymi ustroji. Mraveniste lidi, ul.
Zkoupene Bruntalsko, zkoupena Afrika (pokud nesledujete Cinu, to je zasadni klicove slovo, takovy ekonomicky kolonialismus s technologiemi schopnymi tezit i na Marsu, a negri bez lidskych prav, ale taky bice otrokaru... a s cilem z draci/dravci hlavy).
Co vidi pisalci neni cely obraz, dalsi hydri klubko je Sovetska propaganda, nelidsky zamer erodujici rise desitky let. Pomala okupace. Kapkami jedu v jidle, dlouhe mesice. Az zustane jen telo...
Jake to musi byt, pri dobre zahranem RPG, treba s upiry, kteri ziji 500-1000 let, s bytosmi predvekymi, od Toma Bombadila a Valar, az po Kaina, ci Ashavera, kterym neni dano spocinout.
Jake by takove bytosti mely plany, svet rozlozeny na casovych osach, kdy vyrostou hvozdy, a pred ocima ti zas seshnou a zmeni se v poust.
Plany dlouhe cela staleti. Treba jen vtip...