• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“

    Kurvu a intelektualku uz jsem nasel: ja jsem kurva a ona je intelektualka. Ja mam rad takovy, ona zas makovy. Oba mame radi lidi, kytky a zvirata. Ovsem v ruznych pomerech. Ja se jmenuju Tomas ona Adela. A k tomu nam dobomahej -uh.Arrakis učí filozofii nože - uřízneš to, co není dokončené, a řekneš: "A teď už je to dokončené, protože to konči zde." ~ Princezna Irulán : Sebraná rčení Muad´Diba Neávist k duševnímu sebepozorování. Dušespytné analýzy, jako: Včera jsem byl takový, a proto jsem dnes takový, a to proto. Není to pravda, vůbec ne proto, anebo proto, a nebo takový ani makový. Klidně snášet sám sebe a neukvapovat se, žít tak jak je třeba, neobýhat se jako pes. ~ Franz Kafka : Aforismy
    "Není škoda ničeho, co už je pryč. Škoda je nynějška a dneška, všech těch nesčíslných hodin a dní, které jsem ztratil, které jsem jen strpěl, které mi nic nedarovaly, ani mnou neotřásly."
    ~ Hesse: Stepni Vlk
    Proste blazen co si zo sveta aj sam seba robi legraci, zabava ostatnych a neriesi problemy. a par krat to uz bol taky hundrajuci zobrak, mumlajuci si svoje pravdy, sediaci s flaskou jabcaku
    ~ Hiena
    [[CyberPunk]] -- [[ Overdrive’s HomePage ]]

    [[Book Depository Bookstore]] -- [[I-Ting]]

    [[ TagZ: ToDo, GoTo, HowTo, Linux, Comix, sex, punk, cyberpunk, politics, human rights, woman rights [specific], violence against woman, rape, doxx dox, haxx, musick, tech, text, blog, book, ostrava, urbex, IRL, IRC, hackerspace, POMOC, BTC suxx, propaganda war, dezinformation, alternative facts, guns, knives, survival, [everithing is] INTERESTING ]]

    Internetová jazyková příručka

    http://prirucka.ujc.cas.cz/ - 62 tisic slov!!
    rozbalit záhlaví
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: tak me napada, ze jeste mozna Sancha bude typ na mluvene slovo.
    Uz tu hodne lidi neznam, i kdyz ted ma audit asi nejvic sledovani ever, sice ne vsichni z 89 jsou aktivni, ale tech, co to tady maji booknute, tak je docela dost. A mam z toho radost. Porad nyx doporucuju dobrym pratelum, kteri maji co rict, a myslim, ze je mozne, ze server zas ozije. Je dobre, ze jsem se kdysi s Nyxem a Hromim pohadal o to, jestli se maji mazat neaktivni ID a prislis stare prispevky, a dopadlo to tak, ze ne [coz byl muj nazor]. Treba jednou nyx bude hezky kus histrie, coz je super, zvlast v dobe, kdy mega na disku nic nestoji.
    Kdysi jsem doufal, ze sve dceri poslu pozvanku na nyx, a bude se ji tady libit, tak jako me, uz pred tema 30 rokama na mamediich, mageu, cyberspacu, kyberce... ted uz je ji 13, a az si s ni sednu ke stolu, nekdy pristi tyden o weekendu, tak ji nyx naucim pouzivat.
    Dik videum na youtube uz mluvi plynne anglicky, coz ja jsem ve 14 fakt nedaval, zaroven je pro ni internet uz normalni, ted je jen otazka, zda pro ni nyx nebude moc dospely, moc plny cechu [precejen je slovenka] a jestli jeste ma tenhle asymetricky zpusob komunikace, ktera neni chat a clovek musi umet par html tagu, tak jesti to je jeste pro deti pritazlive. Doufam, ze jo.
    Tak jako ucim svagrovy deti na mluvene slovo a radio misto televize, tak jako se Mia konecne zacina ucit trochu cist, a to taky dik mluvenemu slovu, pac si poslechla Harryho Pottera a nasla v sobe potrebu precist si dalsi knihy... Doufam. Doufam, ze nyx.cz proste zustane dobrym serverem, ze lidi budou umet cist i psat, a facebook a televize nebudou hlavni zabavou lidi, co je mam rad.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    EVELINA [+Slunka + Drevena_Krysa]:
    Mam tal trosku strach, ze jste jedini 3, kdo tady jsou nejak vic na mluvene slovo, taky doufam, ze je tohle ten spravny archiv, uz konecne budu muset postavit server, kam nacpu vsechny ty svoje oblibene veci, jako treba knizky, co ted systematicky sbiram, abych z nich sestavil knihovnicku... ale to jsem nechtel.
    Kazdopadne jsem kdysi doporucoval porad Ceskeho Rozhlasu Ostrava, ktery se jmenoval Krylogie. Byl to vlastne monolog a zaroven dokument od Karla Kryla o Karlu Krylovi, jeho pisnickach a dobe ve ktere ta ktera vznikala.
    Pripadne mi to VELMI dulezite, postlechnout si tech 10 asi hodinovych poradu, co si tak pamatuju.
    Jo, je to dlouhy, a taky je to fakt dulezity, aby clovek chapal dobu, ve ktere zili nasi rodici, prarodice a nekteri z nas i nejaky kus zivota. Pripadne mi dulezity nezapominat, ale taky pochopit a poznat. I pro nas vetsinu v tomhle auditu uz je to historie. A ja se stale vic potkavam s lidmi, prto ktere je to uz jen a pouze dejepis.
    Nemel jsem Kryla nikdy zvlast rad jako muzikanta, pac mi to vzdy pripadlo jak pisnicky ze Semaforu [a ono jo], kterejm chybi ta Semaforacka nadeje [a ona ne]... mozna se mi taky zhnusil proto, ze to byly jeste za komancu pisnicky, co hrala kamaradka Lenka pred panelaky na kytaru, a pak i tata, ktery to stridal s Dobesem a Dylaname, taky obcas Robertem Krestanem.
    Umel jsem Pietu a Nevidomou Divku, taky Velicenstvo Kat, kdyz jsem tem textum jeste nemoh rozumet. Po revoluci se jeste chvili zrovna tyhle hraly docela dost. Opotrebovalo se mi to, uz to zavani kycem. A pak to zkurvil Landa a kde kdo.
    Ale kdyz si clovek poslechne pisnicky v podobe dokumentarniho pasma, a k tomu slysi, co v ktere je, co videli oci, co koukali pri psani a pak pri zpivani, najednou pochopi neco, co ... co je hrozne silne.
    Myslim, ze i Slunko a Krystyna si to asi poslechnou radi. Skoda, ze si nejsem jistej, jestli sem chodi jeste nekdo, kdo zvladne 10 hodin Kryla, kdztak me vyvedte z omilu, rad si poslechnu, co si o tomhle dokumentu myslite. Me pripadne MOCNY.

    Karel Kryl 1994 - Krylogie [ikzm1].zip | Ulož.to
    https://uloz.to/file/W2Jf3tvvJflb/karel-kryl-1994-krylogie-ikzm1-zip
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Tak a tentokrat v cestine:


    Ubik.epub | Ulož.to
    https://uloz.to/file/7kdkltOwUNGh/ubik-epub
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Oh a nasel jsem jeste jedno mocne religiozitou prodchnute dilo. Moc zvlastni kniha, podobne jako hodne veci od P.K.Dicka, mj autora Blade Runnera.

    “Skocte sipku do musle, jezte kasi s mrkvi, jenom ja jsem na zivu, vy jste vsichni mrtvi.”

    Moc krasna knizka. Mam v jeho knihach strasne rad tu kombinaci psychozy, surrealna a klasicke sf (ala Bradbury nebo AC Clark, takove to padesatkove omameni comixem a letajicimi auty s kridly nad blinkry) a to vsechno zkombinovane s Amerikou prave padesatych let. Realie a surrealie propletene dohromady.

    Zabavne je, jak Niekt0 ma server, co se jmenuje Moly, a Hromi mel bota na kyberce, obdobu Nyx Tory, pojmenovaneho Ubik, Brmlab na na irc zas bota, ktery se jmenuje Muad’dib.

    Ze by cela generace hackeru a nadsencu byla pod vlivem nadhernehosf z dob, kdyz brak typu The Expansion nebo Hra o Truny, by nam pripadl stejne vtipny, jako to, ze jednou z Nyxu a Kyberie vznikne brak nazvany Facebook, kam budou plamenne prispivat lide, ktery tyhle knihy necetli a Blade Runner nebo Stalker ci Duna jim pripadaji jako desive slozite artovky?

    Doba je zla, ako vsechno, co sa v radiach hra ;)

    Tak tedy jedno z pozapomenutych del PKDicka, ktere jsem mj. Dostal od Hromiho jako svatebni dar.

    (To byla doba, kdy se vypravil na vylet do mongolska a ja mu sestrojil prak, aby mel cim mi ulovit orgoje chorchoje. Chjo taky me napada, ze prak jse s celou kyberkou pak zastrileli v legendarnim Bratislavskem d’n’b podniku, ktery se jmenoval.. Duna)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    „Zabíjela lidi, tudíž to musí být zbraň. Ovšem rentgenové záření lidi také zabíjí, a přitom nebylo zamýšleno jako zbraň. Holdenovi připadalo, jako by všichni byli opice, které si hrají s mikrovlnnou troubou. Zmáčknout knoflík, uvnitř se rozsvítí, takže to musí být světlo. Zmáčkni jiný knoflík a strč dovnitř ruku, spálí tě to, tak je to tedy zbraň. Nauč se otevírat a zavírat dvířka, potom je to skrýš na věci. Opice nikdy nepochopí, k čemu ta věc doopravdy slouží, ani rámcově. Žádná opice se ještě nepokusila ohřát zmrazený polotovar.“

    Citace z knihy
    03: Abaddonova brána
    James S. A. Corey
    Je možné, že tento materiál je chráněn autorským zákonem.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jedna z postav v knize je metodisticky knez, tak me zajimalo, co je to vlastne zac a oni anglikani (me asi nejsimpatictejsi katolicka sekta)... v te wiki je krasny kostelicek.


    Evangelická církev metodistická – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Evangelick%C3%A1_c%C3%ADrkev_metodistick%C3%A1?wprov=sfti1
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    EVELINA: Xakru, pastnul jsem spatny link a ted uz jsem podcast ztratil. Zkusim jej najit zitra v naposled prehranych, ale daval jsem si asi 3h podcastu ve zrychlenem modu, tak je mozny, ze to neklapne.
    Slo tam o to, ze treba v posazavi udelali bezzasahove zony, coz vedlo k tomu, ze “cernoles” zacal zarustat uzemi puvodne spasane velkymi bylozravci, kteri uz v krajine nejsou (hlavne kone). Vysledkem je zniceni ekologicky unikatnich nik.
    Resi to tak, ze najali (nasmlouvali) motorkare na terennich strojich, kteri oblast zamerne “nici” cimz rozryvaji pudu, brani rustu keru a stromu a vytvareji prilezitost pro rostliny a hmyz. Ve vojenskych prostorech tohle resi bvp a tanky.

    Vicemene o tom samem jsem psal asi pred mesicem, jen tady to bylo obsahlejsi ale o tomtez.
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    OVERDRIVE: možná blbě koukam, ale nenašla jsem
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Druha nejprodavanejsi kniha v CR je Andrzej Sapkowski, 1.dil pentalogie Zaklinace.

    Hezky, stredovek, rasismus,...

    Mame sanci.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ne, neukecal me, eutanazie je dobra, ale stale vic uvazuju, ze se zapisu na vysokou. Hodim si minci, zda veterinu nebo teologii... co cekate, ze mi padne? Mel jsem rad postavu do RPG, co mi vyrobil Sorbak:
    - matika
    - kryptografie
    - drogy a jedy
    + knez, spis mnich

    Sam bych k tomu pridal medicinu


    Vertikála - Den památky obětí holocaustu - Plus | Podcast on Spotify
    https://open.spotify.com/...ext=spotify%3Acollection%3Apodcasts%3Aepisodes&si=d_QMb7KUS8e5ACi1wgCE9Q
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Evelina: tady je podcast o tom ne-zasahovani, coz neni vlastne az tak ekologicky dobre, jak jsme si mysleli. Misto velkych zvirat dnes pomahaj motorky a tanky


    [ OVERDRIVE @ OVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: Ovoce. Z. Otraveneho. Stromu. ]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: Jasne, jeden z mnoha. Navic to zacina : U tveho krku drzim Gon Dzabar... jestli jsi zvire, rukou cuknes a pak zemres, jestli jsi clovek, bolest vydrzis... (kolikrat jsem zjistil, ze jsem zvire, kolikrat se mi tahle scena vybavila i po 30 letech)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: „Nesmím se bát. Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt přinášející naprosté vyhlazení. Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam, kam strach odešel, nic nezůstane. Zůstanu pouze já.“

    rozesmálo mě když jsem pak nějke slyšel, že "Nejhorší smrt je z vyděšení..." :)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kdyz bych mel najit knihu, ktera me hodne bavila a ovlivnila za poslednich treba pet let, tak to byl Tai Pan od Jamese Clavella. Osidlovani Honkongu, politika, zamorske plavby a strategie burzy a obchodu...

    Pak by to bylo skoro cokoliv od Neala Stephensona, pac je to tak siroce rozprostrene po vedeni, ze jsem se musel zas a znova ucit novym myslenkam a stare vede.

    A pak by to byl Amos Oz : O lasce a tme.
    Coz je defacto autobiografie, ktera popisuhe Izrael jeste jako Britsky Mandat Palestina a pak prvni roky te zeme. Zaroven je to pribeh valecnych zidu, zaroven je to neuveritelne obrazotvorna kniha plna vecnych pravd, citu a pocitu podanych tak, ze jsem jeden moment cteni a citovani zjistil, ze bych musel knihu celou opsat, abych predal dal to vsechno, co v ni je uzasne vyjadreno. Neni ale citove vyderacska, neplacs nad osudy zidu ani maminky, ktera si pustila plyn, ci disfunkcni rodiny nepraktickych vzdelancu v zemi, ktera je zaslibena, ale neda se v ni zit. Ne, kniha se podoba spis Murakamiho Norskemu drevu, ktere je sice o smutku a sebevrazdach, ale je to kawari, tedy sladkobolny smutek, skoro az kycovity pohled na fakta, ktery zustava i dlouho po docteni knihy, protoze tam vzdycky byl, jen nekdo mel dar vyjadrit to vsechno slovy.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak mam tuhle verzi, ale ted uz svazanou do pevnych zelenych desek a obalka se bohuzel nezachovala, i kdyz byla krasna



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dalsi byl pak Neuromancer - v te dobe uz mi mohlo byt tak 16 a u pocitace jsem travil veskery cas, ktery mi byl propujcen. Ucil jsem se programovat a uz prvni veta knihy mi zpusobila studene zjezeni chlupu na zatylku. “Nebe nad Chiba City pripominalo mrtvy kanal televize.” Dlouho mi trvalo, nez jsem precet anglicky original. Ta kniha je proste techno poesie odrazena na strepech vzpominek, ktere clovek nikdy nemel.

    A pak Mistr a Marketka, spolecne s Camusovym Cizincem - to uz jsem byl dospely, tedy podle obcanky. Jedna mi dala obrazy, pochopeni Jezise i ironie jeho obeti, a obeti kazdeho, kdo tak cini vedome. Druha mi dala vhled na emoce, na samy prah byti v uprimnosti, at je jakkoliv znicujici. To se spatne popisuje. Puvodne jsem chtel psat jen o Dune. Dobrych knih je obrovske mnozstvi, a za velky klad demokraticke zmeny povazuju to, ze jsem si moh precist Strugacske, Havla, Pratchetta i Ernesta Che Guevaru.


    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Snazim se Adelu ukecat, at si precte Dunu, ona ma dojem, ze je to “jen nejake sf” a ja tvrdim, ze je to nejgenialnejsi bajka, kterou muzes vykladat o lidstvi, moci, vernosti, lasce, magii a ekologii. Vubec.

    Mam v zivote nekolik zasadnich knih:
    Pan Prstenu (vydany u nas nakladatelstvim Mlada Fronta, 1991) : vychazalo to, co rok to dil. Nesnesitelne cekani na Navrat Krale. - tahle kniha ma pro me 2 prvenstvi. Jako dyslekticke dite, navic valnou cast prvni tridy v internatni nemocnicni skole, jeste na zacatku druhe tridy zakladky, jsem neumel cist. Tak moc jsem chtel poznat, co v knize, o ktere mi vykladala mati, vlastne zije, ze jsem cetl prvni stranky doslova po pismenkac... nez jsem zkoncil prvni dil (Spolecenstvo Prstenu), cet jem plynne... zaroven LOTR byla prvni kniha, co jsem precet anglicky.


    Druha moje kniha, pri cekani na Navrat Krale, tak byla Duna. Nedokazal jsem uverit svym ocim, cetl jsem hodiny a hodiny, spis dny v kuse. Pak jeste slabsi (z pohledu 10 leteho ditete, jinak velmi fylosoficky a religiozni druhy dil). Pan prstenu ve me zustal, ale zadny mocny zarez na vedome urovni. Holt elfove a trpaslici jsou fakt. Ale Duna me zmenila, clovek je proti cele te knize tak maly. Je to jako koukat na hvezdnou oblohu a uvedomovat si, ze tam nekde jsou svety, ktere hraji podle uplne jinych pravidel, a my do nich prinasime malost. A to i v te nejvelkolepejsi pyse a slave. Teky Duna je svet, kde pysni a mali padnou, byt by byli imperatory znameho vesmiru, a posledni jsou prvnimi. Muad Dib, prorok, ktery si vybral jmeno po postni mysi. Ani muz, ani zena, ten, ktery pretvoril jed svou mysli, a jako jed otravil nejvetsi risi vesmiru. Nadherne, velke, plne pouste a nadeje na vodu. Taky nemam citat v zahlavi auditu zbytecne.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Zda se, ze remake jeste neni, kazdopadne na tohle se asi MOC tesim.


    https://systemshock.com/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Uplne jsem zapomel, ze se mi kdysi pozdaval tenhle jazz noir. Neni to ambient, neni to uplne tak desne temne, jako vetsina veci, co posloucham kvuli hudbe, ne kvuli textum, ale ma to neco do sebe. Na me je to obcas malo invencni a malo temne, ale jako soundtrack k insomnii a cteni do brzkeho rana, tak je to docela uzitecne (moc teda nedelam to, ze u hudby jeste provozuju jinou aktivitu, ale obcas, kdyz je nekde kraval, nebo si potrebuju udelat aktivni ticho, treba v praci v openSpace, nebo kdyz me neco rusi u knizky, tak se podobne rozplizlosti hodi... stejne mam z toho noir radej DJ Crush, zvlast prvni 2 desky):

    Bohren & Der Club Of Gore on Spotify
    https://open.spotify.com/artist/4VpWzXVUAR2YyQuWQpNGAf?si=s2mcjL1XRTmwQQ9dDdfsNQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam