• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    A) tohle neni exponenciala

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Opravdove krivky nakazy, umrti (ano s metodologii, per zeme a i jinak) zpracovavam vicemene odsud.


    Pro lidi, pro ktery je fakt podstatna matika, statistika, epidemiologie, tak me rozhovory s Adlou jsou fakt uplny keci. Uznavam..


    Coronavirus Update (Live): 39,385,692 Cases and 1,105,868 Deaths from COVID-19 Virus Pandemic - Worldometer
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    2 gaussovy krivky (jo, vim ze uz bylo, ale pro Gilhada, no ;)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Pravda pravda, jedna koza ;)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Pokusil jse si to predstavit ( a byla to prijemna predstava ), ale gausovka ma jen jeden vrcholek, nikoli dva :D
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Ano, zvonova krivka je treba gaussova, ale kdyz Adle reknu: predstav si gaussovu krivku, zepta se me ; “coze? Ja v matice moc nedavala pozor.”


    A ja ji na to odpovim: vis jak vypadaj tvoje kozy? Tak si je predstav bez bradavky, a to je gaussova krivka.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Pozor! Ja nerikam, ze je to matika: tangentu jsem pouzil jako nejpodobnejsi pruheh.

    Exponencialni rust je neco, co naopak absolutne vyvracim, a pritom to i ti chytrejsi furt rikaji.

    Neni to exponenciala, a faktem je, ze to neni tangenta.

    Je to proste “kondomova krivka”
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak prej jen 1/3 lidi na trasovacich callech se chova jak naprosti kreteni, nicmene pry tak odhadem 2/3 se vylekaji, zacnou panikarit. Prej z cca 8min hovoru je treba i 6min uklidnovani lidi, aby si vubec vyslechli, co je potreba jim rict.

    Je to dojmologie, ale pry to potvrzuji aspon v MSK i ostatni “navolavaci” (desive slovo, prave se mi tady z toho poblil pes)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Adla trasujici:

    Dovolala jsem se nejakymu ukrosovi z Vitkovic. Tyvoe, byl protivne, jak vred na prdeli, ale to nezachapes, on vsechno vedel. Jako fakt.

    Cela ubytovna (60chlapu) jede v modu karantena, zamestnavatel jim kdyztak vozi jidlo, kdyz jde kourit (ven) dava vedet ostatnim, aby se nepotkali,... oni to maji xakru organizovany jak armadni jednotku...


    Dodal jsem jen: to, ze je nekdo z UK a zaroven maka na stavbach, prece neznamena, ze musi byt blbej, ne? Snad vetsina mejch kamosu (vcetne me) makala na stavbach, a blbej se tam neuzivi...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodm, pokud Flegra v dobe pred-cov-19 nahodou neznate (coz necekam u lidi z hackerspacu, pac on a jeho team delaji dost hackerskou vedu), tak tohle je vicemene on


    Je naše vědomí opravdu jen naše? | Jaroslav Flegr | TEDxPrague
    http://www.youtube.com/watch?v=VCYuXNmESz0
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Takovej na muj vkus velmi “lidovej” pohled na reprodukcni cislo. Jako ze vseho tam jdou ale vyzobavat podprahove informace, napriklad “takze virus se snazi nakazit co nejvic bunek.” “Ne, o to se prave nesnazi, nejlepsi by pro nej bylo, aby jich moh nakazit co nejmin, a i presto se sirit, cim vic nakazi lidi, tim lip, a to je reprodukcni cislo”

    Hezke je, ze pokud 16% nakazenych jsou “zaci, studenti, ucni”, tak virus ma de facto super strategii, pac tahle cast populace je
    A) nejvic aktivni (ehm, dojmologie)
    B) ve velkem kontaktu s dalsimi (vyuka)
    C) umira na cov19 jen asi v 0,04% pripadu

    Idealni prenasec?


    3. Jaroslav Flegr - Show Jana Krause 2. 9. 2020
    http://www.youtube.com/watch?v=4mU34_FBfBQ
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: omg, michas matiku s epidemiologii. exponenciala je jasne definovana matematicka fce, ktera ma nakej prubeh a naky parametry. to samy fce. tangens.

    matematicky modely uz jsou zas o krok dal, kdy tech fci do sebe michaj vic, aby lepe dokazali predpovidat vyvoj a vliv jednotlivejch faktoru. ale primarni ta exponencialni fce, ktera je definovana tim, kolik jeden clovek nakazi dalsich.

    dej si treba tohle, tady je popsanej i "zlom", kterej je jen percepcni, nikoli matematickej.

    zvonova krivka je treba gaussovka.


    Kdy nastává u exponenciální funkce zlom a začíná prudký růst?
    https://www.youtube.com/watch?v=FxmsIUHExjQ
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak Cesko pry uz zazadalo o zahranicni pomoc, a kladne odpovedelo Bavorsko.

    Kdyz si vzpomenu na nasi “ochotu pomahat” je mi blivno.

    Mmchodem je mi blivno overall, nejdriv bylo spatne psum (v pondeli Zoje, Ut a St uz zvraceli vsichno tri, i kdyz Zoju to ve St prave preslo)... tak dnes zvracim ja... vzbudil jsem se v 5 (a zmatene sem psal uvahy), pak jsem se sel poblit, prospal jsem dopoledne. Pak jsem cca 3h resil praci, parkrat se poblil a prospal odpoledne.

    Takze sorr, pokud nemam energii psat nejak poradnej, dnes mi to nemysli...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jo, tohle je ten model, ktery myslim, on teda neni asi spravny, koukal jsem ted, ze se pouziva neco, cemu se rika SIR model, musim si to nastudovat


    Simulating an epidemic
    http://www.youtube.com/watch?v=gxAaO2rsdIs
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Zlom v exponenciale neni, ale imho R neni konstanta, pac tam pak dochazi k vissi a vyssi pravdepodobnosti, ze se setkas s dalsima lidma (tedy roste R po nejake umere/neumere) s mnozstvym nakazenych.

    Co jsem videl modely, je to netrivialni pocitani pravdepodobnosti, ktere treba pocita i s vicenasobno expozici a podobne.

    Daval jsem to sem nekdy na jare jako asi 15min video. Nekdo to pak komentoval, ze to jeste porad zjednodusuje, kazdopadne R je promenna, ktera neni konstanta.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Je to jen priklad, ja nerikam, ze je to tangenta jako takova, potreboval jsem jen vysvetlit ten tvar. Tak jak bys treba rek “zvonova krivka”

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Adla se vratila z narizenych testu:

    Pry stala ve fronte aut dlouhe asi 3km, a za ni bylo “jen” 30 aut...
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: prosimte moh bys ty svoje matematicky uvahy nejak rozvest?

    ja bych rek, ze tangenta je tecna, tj. primka
    funkce tantens je nespojita a periodicka
    taky bych rek, ze v exponencialnim rustu nejni zadny zlom
    pri R=1 bych tomu rikal linearni fce, resp. konstanta, pokud R beru jako reprodukcni cislo, tj. y(x)=R^x, resp.. y(x+1)=R*y(x)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Overe, jako si dovolim koment, v obecný rovině. My jsme se tam děsně zasekli na fundamentalismu, z metafory "pes" se stal shnilej buzzword kterej jsme nebyli schopni opustit a tak to bylo celý dlouhý. Mě se třeba tvuj nápad o 0-F tématech líbil. Stěžuješ si na rozpočet ale, ten týpek má nápad a schopnost ho ze svý strany realizovat, už za sebou pár věcí tohoto typu má (třeba lithopy nebo cortupt tour) takže to nejni teoretik. V tuhle chvíli ale šlo o to a to se podle mne povedlo, se sejít a pokecat nad tématem samým zda vůbec je to možný udělat. Jedna věc, nebo úhel pohledu chceš li je jeho kdy on má představu že sdělení vyprávěné z více úhlů má vypovídající hodnotu pro širší publikum a platnost déle v čase. Druhá věc, kde jsme se točili v kruhu, čemuž jsem zřejmě dost napomohl.

    Takže tady jsme byli v bodě 0 kdy to nejni o tom že "mam pro vás XYZ, bude budget YYYY" protože právě jemu šlo o to natočit to nějakým způsobem (řekněme úhlem) a obsah i když se to nezdálo byl pro nás svobodná volba ale na obou stranách je to o najití přijatelný polohy pro obě strany. Teprve když se taková poloha najde je možný začít vytvářet scénáře. Méně přijatelný ale je, že mu nadikutjem formát jak to má dělat, témata a každý prdnutí protože stejně jako to musí bavit aktéry tak to musí bavit i toho kdo to bude dělat, protože jinak ruku na srdce, k čemu bychom ho pak potřebovali že.


    OVERDRIVE:
    Myslíš ty s tim genem z medůzy ? O tom že řešila jejich mražení nevim to je dost zajímavý. pošlu jí link sem ať poví :)

    Ale jako proč ne (asi se konečně hejbem od psí boudy), to tam taky padlo že vlastně věc samotná nemusí být robot ale je to nějakej mluvčí jinýho názoru. Myš bych si dovedl představit ale asi by to bylo na hraně hranýho dokumentu.

    CISPR je technika zalezi co s tim udelas. Kdyz se na to budes takhle divat tak hack pak bude i pulsni mikropajka TS100 vs trafopajka.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem vyrobit debilniho psa:
    Co treba Cido, ktera resi svitici mys?
    Potazmo, ktera resi mys, kterou utopis v konkretnim roztoku (a furt zije) a pak ji hluboce zmrazis.
    A kdyz se mys znovu rozmrazi, znovu zije, pac se ji nejen neroztrhaly bunky (pac jsi ji rozume utopil), ale hlavne to prezila na vsech vrstvach existence (treba si po rozmrazeni nezacne ukusovat nohy).

    To neni hack?

    Nebo treba CISPR a genove strihani obecne? To jako neni hack?

    Co vim, tak dik genovmu ztrihani jsme schopni navysovat o 2% kazdy rok pomer naklad-vydobytek na plodinach.

    Behem roku by Zeme nemusela troet hlady (a jinymi ekologickymi probldmy typu naduzivani hnojiv, nepitna voda a podobne)...

    Tady by byl hack zastrelit odmitace “ockovani” a asi tak 70% greenpeace, kteri sice vubec nerozumi genetice, zato ovsem maji na veci nazor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam