• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“

    Kurvu a intelektualku uz jsem nasel: ja jsem kurva a ona je intelektualka. Ja mam rad takovy, ona zas makovy. Oba mame radi lidi, kytky a zvirata. Ovsem v ruznych pomerech. Ja se jmenuju Tomas ona Adela. A k tomu nam dobomahej -uh.Arrakis učí filozofii nože - uřízneš to, co není dokončené, a řekneš: "A teď už je to dokončené, protože to konči zde." ~ Princezna Irulán : Sebraná rčení Muad´Diba Neávist k duševnímu sebepozorování. Dušespytné analýzy, jako: Včera jsem byl takový, a proto jsem dnes takový, a to proto. Není to pravda, vůbec ne proto, anebo proto, a nebo takový ani makový. Klidně snášet sám sebe a neukvapovat se, žít tak jak je třeba, neobýhat se jako pes. ~ Franz Kafka : Aforismy
    "Není škoda ničeho, co už je pryč. Škoda je nynějška a dneška, všech těch nesčíslných hodin a dní, které jsem ztratil, které jsem jen strpěl, které mi nic nedarovaly, ani mnou neotřásly."
    ~ Hesse: Stepni Vlk
    Proste blazen co si zo sveta aj sam seba robi legraci, zabava ostatnych a neriesi problemy. a par krat to uz bol taky hundrajuci zobrak, mumlajuci si svoje pravdy, sediaci s flaskou jabcaku
    ~ Hiena
    [[CyberPunk]] -- [[ Overdrive’s HomePage ]]

    [[Book Depository Bookstore]] -- [[I-Ting]]

    [[ TagZ: ToDo, GoTo, HowTo, Linux, Comix, sex, punk, cyberpunk, politics, human rights, woman rights [specific], violence against woman, rape, doxx dox, haxx, musick, tech, text, blog, book, ostrava, urbex, IRL, IRC, hackerspace, POMOC, BTC suxx, propaganda war, dezinformation, alternative facts, guns, knives, survival, [everithing is] INTERESTING ]]

    Internetová jazyková příručka

    http://prirucka.ujc.cas.cz/ - 62 tisic slov!!
    rozbalit záhlaví
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Vis co? To co jsi ted popsal jinymi slovy, nez popisuju ja, treba mozna vice slovy, nebo mozna uplne spatnymi slovy, tak bych podepsal asi tak na 99%, vcetne toho, ze pomerne dost veci ze sveho zivota bych rad zazil v teple a suchu, misto celej od krve, se zanetem zaludku, bez koruny v kapse, kdesi na Francouzsko Nemecke hranici.

    Kdysi jsem se rozhod, ze kdyz jsem unavenej, tak si proste sednu, i kdyz by to bylo uprostred pesi zony. A pak jsem sedel uprostred krizovatek, sedel jsem u brany jaderne elektrarny (protestujic proti protestujicim), sedel jsem si na usich i na vedeni.

    Nekdy jsem unaveny, jindy je mi fakt zle, nekdy bojuju az do otriskani cela a kloubu, a jine veci, ac by mozna nemely, nechavaji me chladnym. A pak je to naopak.

    Zatim ziju, a vlastne nedelam dost moc nic jineho, nez ze o tom pisu; pravopisem leve ruky, s preklepy a bez planu.

    Treba Dasiel Hammet napsal super povidku o muzi, co jednou zmizel od zeny a deti, kdyz na dalnici padaly stromy, a pak jednou nepadaly, tak sivyrobil dalsi deti a zenu... a tak porad dokola.

    Kdyz bych nikdy nezazil, jak padaj stromy na dalnici, kdyz bych nemel nikdy zenu a deti, kdyz by moje mince nemely dve strany a jeste i stejne mince maj na tech stranach ruzny obrazky, rikal bych si... nevim? Co bych si asi rikal?


    To, ze i ja furt nakupuju ve smyslu plny kosik a jednou za mesic, to mi pripadne bezne, a pak si prectu, ze je toatavismus z jeskyni, a nekteri lide maji holt stres (a tudiz i reverzne odmenu), kdyz maji vic, nez mohou spotrebovat.

    Ja si zas pak zpocital, ze zadne jidlo, co jsem si kdy koupil (a ted... ucimse s jidlem zachazet vic a vic efektivne.... uz roky), tak neprislo nazmar. Nekleslo na cene. I kdyz jsem nikdy nevymenoval konzervu za holcici kundu na celou noc.

    Taky si pamatuju, kdy jsem s kamoskou ztravil pul zimni noci tim, ze jsme snili o tom, ze budem mit na 5kg brambor, sul a maslo, a nebudem delat nic jineho, nez jist brambory s maslem a soli...


    A tak.


    Rikas stejne veci jinak, nebo rikame jine veci, ale obreslujem stejny prostor.

    Nebo co ja vim...

    Pavel Dobeš - Zum zum
    http://www.youtube.com/watch?v=yFtQQv6zMYE

    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: No, kazde prislovi je v nejlepsim pripade velice hrubym zjednodusenim ignorujicim vetsinu okrajovych pripadu, casto vsak ignoruje absolutni vetsinu a vypovida jen o nekolika vycnivajicich lidech (pokud vubec).

    Ostatne s dejinama se to ma stejne - sice se dozvis, ze nejaky vojevudce v bitve u cehosi prisel o oko, ale ze tam zarvalo na miste desitky tisic daolsich lidi a stovky tisic nasledne na zraneni a nemoci se shrne jednim radkem a to vetsina z nich mela mnohem zajimavejsi zraneni, nez oko vypichnute odrazenym sipem. Jen se o tom proste nemluvi a nepise. A taky se nemluvi a nepise o tech milionech, co v te bitve nebyli a proste orali a sklizeli jako vzdycky, aby v zime nechcipli vsichni hladem.

    Chapu, ze z tvojeho pohledu veci vypadaji uplne jinak, nez z mojeho. Co tu pises jsou veci zajimave, nekterych bych se treba i zucastnil, o neikterych si rad poslechnu v klidu a teple a nektere bych fakt nerad potkal osobne a nikomu nepreju.

    Co jsem slysel, verim (a nastesti neznam z osobni zkusenosti) tak deprese jsou pekna svina, hlavne proto, ze cloveku podavaji uplne jiny obraz a kontext, nez ma v obdobne situaci clovek bez nich. A samozrejme nefunguje rict "ale takhle to vidis jen kvuli depresi, vykasli se na depresi a razem bude vsechno mnohem lepsi" - protoze presne tohle clovek v depresi nedokaze a deprese mu to nedovoli.

    Ale spousta lidi tuhle situaci nevidi jako BUD a NEBO a zadna cesta ven. Za sebe treba muzu rict, ze dnes jsem byl nakoupit, dotahnul asi 3/4 metraku jidla, ktera se casem proste sni (protoze to zdaleka neni poprve, co tohle delam - a kdyz uz lezu do kramu mezi lidi, tak vzdycky nakoupim do zasoby. I v naprosto normalnich casech, proste proto, ze se mi nechce ztracet cas nakupovanim zbytecne casto.) Kocicka ted dovarila hovezi polivku a po shadowrunu, co budem ted hrat, nas ceka prima vecere :)

    Neco skoro jako karantenu drzim uz od zacatku jara, nelezu kam nemusim a chranim se, protoze proste o covid nestojim. (A mam dost znacnou pravdepodobnost na dost tezky prubeh, pokud bych ho chytil.) Ale psychycke problemy s tim nemam, me osobne to nejak nevadi. Asi bych mohl byt kosmonaut, nebo zit na majaku, pokud by tam byl internet, elektrina a jidlo. Zase znam lidi, co by lezli po strope, kdyby meli zusta doma byt jen necely tyden. Holt lidi jsou proste ruzne ... zvlaste pak nektere ... :)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Vysledek?

    Bud tedpujdu a zacnu pomahat lidem, co bouraji na dalnici na padajici stromy, nebo zas utecu.

    Nasel jsem ted nekde neco, co by snad mohlo byt prislovi:

    “Muz bez valky je muz bez miru.”

    A nebo je vsechno jinak?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dnes jsem byl u psychologa... no obecne nevim, zda mi topomaha vic, nez psat sem, nebo flaska rumu, ale vzpomel jsem si.... na radu snu (ne na tuhle vec od Dylana ne, i kdyz)...

    Psal jsem, ze uz 3 dny v sobe hledam odvahu zvednout telefon a jit do te zkurvene nemocnice krmit lidi... jinak, ze udelam to, ze nekde necham vsechno a zmizim v Brazilii...

    Existuje povidka, tusim od Dasiella Hameta, kdy detektiv ma najit zene manzela... stastne manzelstvi a tak...

    No a detektiv ho najde a zjisti, ze on uz tak od zeny a deti utek 3x. Pta se, proc to vzdycky udela a on mu rika, ze na zacatku byla bouracka, kdy na dalnici naboural nakladak z ktereho padaly stromy. A jak videl, jak okolo lidi umiraj, rek si, ze ma dost, ze tak uz zit nechce. Procez odesel poprve.
    No a proc jste se zas vzdy usadil?

    No vite: ono vzdy pak prislo obdobi, kdy nepadaly stromy.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jedna ze zvlastnich veci, co jsem zaznamenal... ani nebudu psat kde:

    Zbrane nejsou problem, je jich dost a dost, chybii lide, kteri jsou ochotni je pouzivat.

    Kdyz by slo z tlustejch do tenkejch, vzdycky existuji socialni site, po kterych budou velmi rychle distribuovany.

    Kdyz jses Overdrive, rikas si, ze jsi picus, vzdyt to je tak obvious. To jsou takove ty heureka momenty typu narvat casti baglu do igelitu, takze se ti nenamoci ani kdyz..., nebo pooling v testovani.

    Rikas si: jsem tak hloupy! A proto neni mozne prezivat jako jednotlivec.... tedy nejen proto.

    Prislovi rika: vic hlav vic vi... uzitecne prislovi a dik internetum 100+1 zaplacene (a 99+2 proklinane)


    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Achjo.... otazky jsou pitome (aspon ze zacatku, co jsem videl), ale ja o nem psal par dni z5; ne, ze by Atteborough byl novinka, to ne, ale je tady ta prostupnost medii... a tak si nejak rikas, ze jsi sem dal data, ktera predikuji (ted uz bohuzel bez cov-19, ktery muze vest k dvema extremum: vyraznemu omezeni vyroby, nebo naopak extremnimu narustu vyroby, tudiz muze udelat nehezky +/- peak v kratkodobych datech, zas kdyz vezmem setrvacnost - dobry priklad jsou freony, desivejsi priklad dioxiny- tak i par let nejakeho ustrelu zas az tak nehraje roli)... no kazdopadne, kdyz velka media a impactovane casopisy predikuji 1/3 Londnu pod vodou do 2030... rikas si... ja nevim? Co si rikas? “Mel jsem poslouchat maminku? A co maminka rikala? No ja nevim, ja ji neposlouchal.”

    Shadowrun is fokken comming...


    Attenborough má pravdu, planeta má velký problém, musíme jednat hned, říká Storch
    http://www.youtube.com/watch?v=3pO1k3-thN8
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LIBRIUM: Uz jsem Ti nekdy psal, ze Te miluju?!
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    dozy s pozivatelnymi praskami (napr. kuchynska sol) a dozy s chemikaliami (napr. Chloramin T) by bolo vhodne odlisit aj nejak farebne a taktilne, aby nemohlo dojst k zamene a nedochutil si niekto rannu prazenicu chloraminom.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    hermeticky uzatvaratelnu plastovu dozu sody bikarbony, a este podobne balenu kuchynsku sol a krystalovy alebo hroznovy cukor.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    rehydratacny roztok podla WHO, napr. Normhydral alebo Elotrans alebo Saltadol elektrolyty sacky.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    OVERDRIVE: dobrym voditkom je Zoznam zakladnych lieciv WHO ( https://en.wikipedia.org/wiki/WHO_Model_List_of_Essential_Medicines ).
    ja by som tam zaradil kvalitnu dezinfekciu na ruky a kozu, kvapalnu nie gelovu, s registraciou SZU alebo VAH ci RKI, tak na hygienicku ako aj chirurgicku dez. ruk, minimalne s nem. klasifikaciou "begrenzt viruzid PLUS", skor "viruzid". priklady su Sterillium med, Sterillium Virugard, Softa-Man acute alebo AHD 2000.
    na povrchy vo vode rozpustny koncentrat, napriklad hermeticky uzavreta doza obsahujuca 50-100 g Chloramin T alebo par sackov à 50 g Chirox alebo 40 g Perform prasok. mozno este alkoholovy pripravok na rychlodezinfekciu povrchov, typu Desprej, Meliseptol new alebo Bacillol AF.
    z volne predajnych lieciv bezne antipyretika, a to sice 20-30 tbl. Paracetamol 500, 10-20 tbl. Aspirin 500 a aspon 50 tbl. Ibalgin 200 alebo 30 tbl. Nalgesin S.
    antihistaminika, Zyrtec/Zodac alebo Xyzal kvapky alebo Aerius tbl male balenie aspon a k tomu este starsie, silne sedativne napr. Atarax 25 mg tbl. alebo Prothazin drg. alebo Calmabene drg. tieto sa daju pouztit aj pri kinetozach (ked je cloveku soufl pri cestovani) a na upokojenie/spanie.
    ako pripadne zalozne lieky by som pribalil EpiPen aspon 2 pera alebo jedno balenie Adrenalin Infectopharm ampule (ako jedine pripravky adrenalinu sa daju skladovat pri izbovej teplote, tj. nemusia byt furt v chladnicke, ale trvanlivost je len 12 resp. 24 mesiacov), plus este kortikoid, aspon tablety Medrol 16 mg alebo Decortin H 20 mg alebo Dexamethason 4 mg, pripadne SoluMedrol alebo Dexamethason injekcne ampule.
    antiinfektiva, neviem. Endiaron drg. aspon 30 ks urcite, antibiotika ak vobec, tak jedno velke balenie silne davkovanych tabliet penicilinu napr. Penbene 1,5 mega tbl. 30 x 1,5 MIU, jedno balenie makrolidu napr. Sumamed alebo Rulid/Rovamycin, jedno balenie doxycyklinu napr. Deoxymykoin alebo Doxybene, jedno balenie Augmentin 1g alebo Zinnat 500 tbl, jeden metronidazol napr. Entizol 250 mg a este tak Ciprofloxacin 500 mg alebo Levofloxacin 400 mg tbl. tie antibiotika ale treba obmenovat ako expiruju, preexpirovane ATB mozu dost rychlo zjedovatiet a clovek by ich v ziadnom pripade nemal uzivat bez porady s lekarom, ani ked ich ma dostupne doma.
    aktivne uhlie, ale skor prasok nez tie 0,3 tablety, tj. napr. Carbosorb pulvis alebo Eucarbon pulvis aspon 50 g, lepsie 100 g.
    setrne osmoticke prehanadlo, napr. Lactulosa sirup alebo Movicol sacky. ako obstipancium Loperamid, napr. Imodium.
    par infuznych flasi fyziologickeho roztoku.
    antiseptikum na rany, budto jodove napr. Betadine, Braunol, alebo oktenidinove, napr. Octenisept.
    pripravok na dezinfekciu vody v pripade nudze, napr. Aquasteril 2 extreme alebo Katadyn Micropur Forte MF1 tablety.
    lekar by si tam pribalil mozno este morfin a diazepam, ale to ti neodporucam.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Hmm, zajimavy dopis, uz bych ani necekal, ze jeste nejaky Skins fakt jsou.... i punkacu dost vyzname ubylo


    Dopis od SKINHEADA !!
    http://www.youtube.com/watch?v=SKKXkymLBSY
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Hej! Tak tady jsem byl fakt mile prekvapenej... ono z neho v jinem videu vypadlo, ze maso ji asi tak jednou tydne, s cimz se s nim dost shoduju... nicmene proslov o tom, jak neublizovat bolesti a tyranim a zaroven si vzdycky uvedomovat, ze za kazdym kousickem masa (ja dodavam ze i kuze, chlupu,...), tak ze je zivot, navic zivot, kterej nekdo vzal treba dost zlym zpusobem typu preprava v “nezvirecich” (od slova nelidsky) podminkac... no, prijeme prekvapeny jsem byl... i kdyz jsem to jeste nedokoukal.

    Vicemene to pasuje i k me serii “domacich zabijacek” a ruznych vychytavek, jak pouzit ze zvirat vsechno... casem bych chtel treba sehnat i videa o kozkarine, jenze stejne jako u klobas dojdes k pestovani cesneku a majoranky, u koszkariny zas dojdes k vyrobe cinidel a tak....



    Kazdopadne krom toho, ze ten pan je obcas fakt nebezpecny v jednoduchych radach na “kazdy den pruseru”.... viz to, jak jsem tady vylitaval z kuze nad dilem cukr a survival, tak jindy zas dobry no... holt to ma obcas ohnuty. Ale zas.... je to youtube, takze duveruj ae uc se i z chyb, ktery na yt zas tak casto nevidis


    Úprava úlovku. Stahování a kuchání drobných zvířat.
    http://www.youtube.com/watch?v=5LvgXtcTnGI



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kdysi jsem byl u zasahu, kde Julyz byla jako psovot, krom toho, ze to bylo cele uplne silene, coz asi je kazda katastrofa, byt takhle lokalni, tak mi pripadla zvlastni jedna vec.

    Jednalo se o to, ze banda fachmanu obkopala barak, zrejme kvuli odvlhceni. No a pac jej obkopali cely najednou, rozlomil se na nekolik casti, ktere se zhroutily do jam okolo.

    Ten pocit, kdyz musis verit psu a rict, ze pod troskami nikdo neni byl na jednu stranu uspokojujici, na druhou nervy drasajici. Furt si rikas: urcite?

    Ale o tom jsem psat nechtel.

    Zajimave bylo, ze v tom rozlamanem baraku byly videt veci... skrin, ktera se prevrhla a vyhrezly z ni prosteradla a obleceni. Lednicka a sporak, neposkozene. Velky LCD display, puvodns jako televize na stene, kvetinace s kytkama,...


    A ja si rikal: tyvole, co bych delal? Dum v hajzlu, naprosta totalka bez moznosti zachrany, proste drahy pozemek na rekultivaci.

    Kam bych sel? Co bych si z takoveho domu vzal?


    Nemam moc kam bych sel, napsal bych mozna par lidem na socialnich sitich, vim o nekterych, co by me nechali bydlet doma i dyl, ale stejne nic moc. Rozhodne bych nemel prostredky na zachranu nejak moc veci.

    Tehda se hasici ptali majitelu, zda maji neco, co ted zrovna jsou schopni oznacit za uzitecne, co neni v patre ci sklepe, ze jsou ochotni riskovat a pobrat jim par drobnosti, ale zadny velky zachranovani televizi a rodinnehostribra, pac barak je nestabilni.

    Nevim jak todopadlo, ale to byl pro me finalni bod pro 24/7/365 zavazadlo, ktere obsahuje vsechno, a to jeste v podobe i mensich zavazadel, takze jej vytahnes z trosek, a kdyz nebudes potrebovat vsechno, za par minut prebalis tak, aby zena i deti neco odnesli, zbytek muzes nekde ulozit (taky uz jsem resil kde a jak)...


    Lokalni katastrofa. Staci jeden nefunkcni hromosvod, strom na barak, spatne spocitana statika. Sak Turci si zrovna davaj zemetreseni, ne?


    Zadny konec sveta, to ne, jen uplne necekany druh zitra. A nejen zitra... za jak dlouho si znova postavis dum? Nikdy?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Nevim, jestli jsem treba psal o tom, ze jsem mel nekolik super planu, ktere se napriklad dneska nedaji rozume pouzit...

    Priklad je to, ze nektere hodne nenahraditelne veci mam mimo hranice CZ a tudiz jsou temer nedostupne

    Dalsi zajimavy plan, co nefunguje, tak byl plan “jdeme nekam, kde je teplej a nadbytek jidla”...

    Mel jsem s blizkymi domluvene body na mapach, kam az chcem dojit a pres co.

    A pak zavrou hranice. Jako projit je muzes, ale ta mista nebudou pouzitelna, pac maji stejny pruser a stejne mnozstvi zdroju, navic te tam nikdo neuvidi rad.


    Survival plany jsou pro me myslenkove cviceni, a mam ho hrozne rad. Clovek se musi furt ucit.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Jop. Co jsem jinac pochopil, betadine ma proti iodu vcelku mensi toxicitu a vetsi stabilitu. Zas stoji 5x vic (maloobchodne).

    Jinak koukal jse po tech pomerech a redi se 1:10 az 1:100, tzn litr betadine muze byt vcelku uzitecne vlastnictvi (ja ji v baglu moc nenosim, pac jsem zjistil, ze ty zelene flasticky maji tendenci tect a plnit mi bagl lepkavym iodovym bahnem, ale to je resitelne)...

    Jinak k tomu ne-vlastneni veci: je to ten mod, co zastavaji nekteri, ze kdyz se veci poserou hodne, bude dost prilezitostidostat se k cemukoliv pomerne snadno.


    V mnohem s timhle modem souhlasim, ma vsak nevyhodu, ze na danou vec nejsi zvykly, me nejlip fungujiu (a taky mnohokrat nefungovaly) veci, co jsem uz musel nekdy pouzivat. Navic povazuju za zdravy zaklad mit veci na rekneme mesic zakladniho survivalu, pac ono se taky muze stat, ze treba bude vseho dost.... chvilku. Jenze potiz je, kdyz zustane moc lidi, co nemaji nic.


    Dyz by prisli trifidi a vsichni az treba na 1% byli nahle ze hry, mas vsecko, ale treba v Sarajevu zustalo defacto 100% lidi a zaroven nikdo nedoplnoval regaly....
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: jsem chtel napsat, ze lidsti doktori spolehaj na zachranku nebo vrtulnik. kone nebo kravu neodtahnes, nebo se pak nedoplatis. asi se i trochu vic pocita, ze zvire nemusi prezit.

    OVERDRIVE: ja mam na vsechno jodovku ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak jedna ze zvlastnich zkusenosti: zadny z doktoru, ktere znam (aspon co vim) neskladuje doma nouzova leciva.
    Mozna je to dano tim, ze maji pravidelne sluzby (eh, pravidelne).
    Naproti tomu kamaradka, co je veterinar, specializace rozsahle chirurgicke zakroky, tak ma doma cca 40kg zavazadlo s “absolutne nezbytnym” jak tomu rika...

    Vzdycky jsem ji obdivoval, ze s timhle na zadech se sape ke kdejake ctyrnohe herce za 10€ za vyjezd.

    Kazdopadne je to pro me signifikantni, v tom, ze ona ten bagl ma. Zadny humalni lekar co znam, jej nema.... at uz neveri, ze v ramci 40kg materialu je schopen pomoct, nebo nevim proc. Treba, ze misto doktoru jezdi ERZeta?
    Mozna.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LIBRIUM: Nevim jestli tady nebo do posty, ale spis tady... rekneme, ze by clovek mel pristup k lekove distribuci (nema, a pekne ho to sere, ale...):

    Co by obsahovala Tva lekarnicka... vynechme modry pruhy, ok?

    Asi tusis, ze myslenka je takova, ze to ma byt relativne skladne, relativne dlohe exp data, minimum vedlejsich ucinku (rekneme, ze ten samy clovek ma k dostani 3 doktory, kteri mohou a umi medikovat)...

    Nezalezi na druhu podani, takze pokud IM/IV/SL podani bude efektivnejsi (a trvanlivejsi... coz teda exp lepsi asi nebude), tak je preferovano to co ma nejlepsi pomer minimum side effects/minimum hmotnosti/nejdelsi EXP

    Nepocitej v to nastroje, obvazovy material, siti... proste jen medikace.



    Zas pocitej s tim, ze feld nemas rozhodne autoklav. Taky spis omezit vaci s hodne limitnima podminkama, nic proti glukoze s betadinou, ale betadine mast proste lepsi.


    Vim, ze tohle je EXTREME slozite zadani, nicmene mozna by bylo zajimave. Pokud to nechces resit, samo nemusis, ani nahodou, ale...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Uz jste videli Attenborough-uv Zivot na nasi planete? (Je na Netflix, treba)...

    Vcera jsem tak projizdel media, abych mel na co nadavat, a zaznamenal jsem clanek ve smyslu “za 10 let bude zapadni Afrika neobyvatelna kvuli horku”... cet jsem si pak neco jineho, a vecer mi to doslo...

    Rikal jsem si: no tyvole, jak casto jsem za poslednich treba 20 let videl podobne clanky, typu: “rozsirujeme uzemi na ukor prirody a pandemie je nejen mozna, ale pravdepodobna”....

    No a tak si ted rikam, ze z toho plyne nejake pouceni... treba to, ze kdyz ti nejake skupiny vedcu, vcelku bezmocne, opakuji neco 3x do roka ve statnich i nestatnich mediich a nikdo je moc neposloucha, ze to jeste neznamena, ze nemaj pravdu.


    Pridany efekt pravdy ted treba bude taky super, uz se na nej tesim: pokud fakt R kleslo k 1, coz se bojim, ze teda ne, ale rekneme... tak to neni dobra zprava, to je proste zprava, a za tyden bude vypadat tak, ze se na ni nabali “my vam rikali, ze nema smysl delat jakakoliv opatreni, i tohle bylo moc”... a je z toho politika.

    Vnimat podobnost v patternech a ne zpravach samotnych je pro me bolestive.


    Na toho Attenborougha se ovsem musim podivat.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Na Slovensku je furt jeste obcas nekdo normalni... videl jsem nejake clanky, tusim i nejaky vytah v Nature, ze atg testy (v nature tusim Sofia2) jsou pro plosne testovani asi stejne ucinne, jako hodit si korunou, jen trochu min...
    Ja jako uplne nevim, me to tak nejak plyne ze specifikaci, ze to neni na takovou vec uzitecne.

    Treba furt nechapu, proc pri navysovani testovani radej nepouzivame/-ji PCRko a pooling.

    Dyz by nekdo nevedel. Pro me to byl na jare “heureka moment” a myslel jsem si, ze to bude hned plosne prijato... furt nechapu proc neni.

    Funguje to tak, ze kdyz chces testovat rekneme 100 lidi, rozsekas vzorek na skupiny treba po deseti, tem udelas odber, a kazdych deset vzorku hodis na hromadku a udelas na tom PCR. Pokud ten vzorej je pozitivni, teprv pak zacnes delat PCR na kazdem odberu zvlast.

    Vidim v tom drobny detail, ze tam muze hrat roli neco, co bych oznacil jako kumulovana virova naloz, tedy zadny z testovanych by sam o sobe nebyl pos, ale na jedne hromadce uz to pos dohromady da.

    Uvazuju, ze to se snad da vyvazit presnosti testu, ale nevim... nerad bych zas sypal cukr do ran, a zas je to spis k diskuzi a zamysleni, nez fakta.

    Slovenská primářka na protest proti plošnému testování vrátila státní vyznamenání - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...name=novinky.web.hp&dop_req_id=1lKC2pw8vFT-202011030937&source=clanky-home
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam