Mmchodem po par panaku gruzinaku jsem se rozgod, ze upecu “nebud pussy chleba” a pac uz je noc, podvadim a pouzivam elektrickou pekarnu...
Myslenka je “na kilo hoven, kilo cukru”...
Takze jsem to rozpustil v teple vode zbytky starych peciv, od rohliku po chleba mockba, normalne je pouzivam na kvas... proste pivni vino a kvasnice “zdarma”
Uvaril jsem asi 5 brambor jak pest, do normalni konzumovatelne podoby, rozrezal je nozem na sracku, srst nesrst (pravda, nejsou zelene a neklici, jinak bych je oloupal a okrajel)
Pridal jsem vlhej rojhlikovo chlebovej... hmm mnaga, proste patlanina ze zbytku do brambor rozmrdanych na fidloprcicky mocnym frkodrtakem, dosypal moukou, tak nejak ve smyslu “kurva min jak brambor”... jsou to zbytky, hladka, hruba, polohruba, ... nasrat.
Nechal jsem to odlezet a posolil, tak treba 3 spetky, vymastil pecici nadobu, a dej se vule Bozi.
Jestli to nebude chleba, co uz, i placky se daj zrat.
Jen me desne sere to, jak vsichni vsechno promyslej a pak vidis recepty, ze tohle je chleba, pritom to, co casto koupis od Penamu, za to by se sekaly ruce,... driv. pritom je to klidne o zakladech a zbytcich.
Hack it.
Podvadim.
Nechal jsem to zamychat pekarnu a upece se to pri konkretni teplote a s caso-mirou, ale to same bych dal proste na sutru, prikryte listim, a trochu bych si zamakal s prekladanim testa.
What a hack?!
Jasne, da se to ladit, treba nakrajene rozinkumy, boruvky, briusinky? Mas chleba s shelf-life i 14 dni delsi, pac to hodne konzervuji.
V pohode.
Ale me pobavilo jen to, ze jsem sebral vsechno, co doma zustalo, a musel bych to umejvat z nadobi a prkynek, od slavnostni vecere (dosdrzujyu: horke, slane, sladke, kysele, nekvaseny chelvba,.. proste utek z otroctvi v Egypte, po vzoru krestanu, kterym nejsem,..) a rano z toho bude chleba.
Vsecko ostatni jsou jen vychytavky. Vcetne cerstvych kvasnic.
—-
Mmchodem, vedeli jste, ze jogurt se dela nejlip tak, ze strcite zdrave zene prst do kundy, vymachate ho v mliku (ja teda vzdy pasterizuju, pac boreliozu uz mam, a zanet mozkovych blan nechci, s ujht to moc nemaka)... no takze cisty prst, do ciste picky, do cisteho mleka, a pak idealne za telesne teploty (proto pod sedlrem kone)... bezva kefiry, jogurty, a tak,...
Funguje i opacne: kdyz ma buchta zanet v buchte, chce si tam namazat johgurt. Docela to pomaha, zabit ruzny kvasinky a tak...
Je za tim vsim chemie, kerou se furt ucim a tak, ale nesrat ss s tim a ucit se od baby, taky to maka...
(A nekdy to muze byt hezci na pohled, treba vchleby, na a?)