• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste mi pripadne, ze je problem v tom, ze mnoho kucharek neni “survival style” aneb “mam doma tohle a mam chut na cinu”,... vsecko je to: zdrave cesky, japonska jidla, bla bla,...

    Ja si tak postupne sestavuju jidelnicek. Vim, k cemu se muzu dostat, at uz nouzove (mouka ze zaludu), nebo luxusne (miso pasta)...

    Ale z tech ingredienci chci mit aspon na 40 dnu recepty, ktere muzu pak ruzne tocit. Gulas a chilli con (sin) carne vydrzis i 4 dny, pho bo ne.
    Ale kazdy den musi byt navareno asponjedno hlavni jidlo, a aspon snidane nebo vecere.

    Nic dyl jak 20min pripravy, pac kdo se s varenim ma furt srat.

    Nepocitam casy na kvaseni, vareni... jasan, ze za 20min nevyvaris kravu a neporesi se ti kimchi. Ale to se pocita, zaroven s vyvarem hodis zeleninu do flasky. A za par dni je kvasena, a za par hodin je vyvar. K tomu nejsou potreba hodiny me pozornosti. Kvaseni maka i kdyz si jdu zastrilet, zabehat, zehlim, programuju, cumim na film. To same vyvary.

    Dobry domaci pomocnik je minutka (nebo budik na telegfonu)... zapominat na vyvar 30h ne-dobry. Ale jinak je to fuk.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Pisu kucharku, kde tyhle principy rozvedu. Jak clovek pochopi co a kdy a proc, uz neni potreba definovat konkretnosti, ty jsou pak vhodne jen pro ruzne hackovani potravy, ale ne pro vetsinu kuchyni sveta, ktery funguji v principu furt stejne, jen misto jehneciho je prase a misto mrkve kurkuma, ale to uz jsou drobnosti.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Vyvar se nesoli a nekoreni po dobu vareni proto, ze kdyz jej kondenzujes, je maso/kosti 4,2-4,6% slane i tak. Navic byliny se kazi, treba pri delsim ulozeni.

    Lepsi je korenit a solit az v posledni fazi ... kdyz uz vis, k cemu cela porce je. Tzn. Kralika a kure vyvarujes cca 1h, prase 3, kravu 6. A v posledni 1/4 solis a korenis.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Vyvary maj taky fintu: dlouhy cas var bez soli a koreni. Az budes davat pryc tuhe slozky, pridej znova zeleninu a na velmi tenoucke platky/dilky maso, a ve vyvaru uz to jen nech dodelat.
    Samotne vyvarove veci pouzij na ruzne dalsi produkty, placky, gulase, bla bla,... je to furt vysoce jedle, ale rozmatlana mrkev a kost ve vyvaru na taliri je fuj, ta nova varka vseho, ktera se jen tak jakoze zmekne, udela hodne pozitku.

    Korejci v pho bo a pho cokoliv jen zalejvaj horkym vyvarem platky masa o tloustce = je pres ne videt, az na taliri.

    Stejne tak: cesnecku var s cesnekem i majorankiu, ale hlavni kick ftomu da az to, ze vymacknes pres mackatko cesnek na talir, a nasypes majoranku a prelijes vyvarem.

    Proste dodej hlavni chute, az nakonec, i kdyz by ve vyvaru byly predtim zakladem.

    Takhle jde udelat cesnecku ze sekery
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Rejze je tricky, ale jsou na to hacky:
    - kupuj basmati nebo jasminovou
    - pak sedi vzdy pomer 1hrnek rejze, 1,5 hrnku studene vody
    - rejzi nekolikrat proplachni, pokud chces cistou, nadejchanou zrnkovatost (vodu nesmi nic barvit, zadny kal)
    - nevyplachuj rejzi, kdyz ches rizoto, tam se to musi mazat, coz drlaj ty zbytky, ktere bys vyplach

    Var prikryte, na jemnem ohni, nemychej (nepatlej/nedrt ryzi)...
    Var dokud je tam voda.

    Pokud mas blbej hrnec, s tenkym dnem, nez do rejze pridas vodu, opraz ji v tom hrnci na masle, nebude oruhledna, vetsina zrn zbela. Az pak var. (ne na sushi, tam vubec)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Psycho je dobry stejk, ale tam je to, no proste u nas se stejky delaji”laboratorne”,...

    Opozitum je toho pak cokoliv na spejli: saslik, raznici, jatra ala raznici,...

    Jinaj jatra: cibulka, na malicek kusy jater, pepr , ZADNA SUL!!!! V prubehu casu na pancvi. Hod na cerstvej chleba. 10min i s loupanim cibule a krajrnim jater. Pretty cool nocni ozralecka minutka.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Fakt tezky na vareni mi pripadne jen chleba, velike kusy masa (peceni, duseni) a knedliky.

    To je vazne skill, musis znat recept a mit zkusenost a cit pro koreneni, konzistene a casy.

    Vyvary z cehokoliv jsou za darmo, smazeni je vic tricky, tam jsou zkusenosti s teplotou i skill jak to neroztect, ale smazena masa v pohode. Syry a zmrzliny, cokolady a tak, tezsi, ale furt cool.

    Dobra polivka je grunt, a omluvi to i kdeco dalsiho.
    Borsc je z tech slozitejsich asi nejvic. Pho bo je asi nejvic komplexni chutove, ale je to stejne zas jen vyvar, akorat z neobvyklosti.

    Dobrej skill jsou bramboraky a palacinky. To spolu s vyvarem a vejci 109x jinak maka moc dobre, a clovek si trochu osaha vareni.

    Hodne odpousti krom vejbvaru ruzne druhy gulasu a chilli con carne.

    Co krom chleba a kdnedlu neodpousti, tak jsou omacky. (A nektere peceni, babovka je zdarma, kynute kolace uz fakt ne).
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: tyvole, levopis, sorr
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: anglicka snidane pro lamy, ale chce to dve panve.

    Mrdni na panev slaninu, pokud ji neveris tukem, prihod kousek sadla/oleje. Az je na panvi mirnevzatucneno, nech slaninu do stavu, kdy ji mas rad, rozhlepnj na tutez panev vejca, a stahni ohen na pul. Vejca nesol (soli se az na konci)... keep in progress...

    Mezitim mrdni na jinou panev idealne cherri rajcata (cvysledek je nejvic prekvapivy), nech tam dokud kozka rajcat nezacne blednout, dala by se stahnout, ae to nepotrebujes. Az jsou rajcata takovy ok, to je tak v dobe, kdy je ok slanina, tak na tu rajcatovou panev mrdni oblibene fazole z konzervy.

    Az jsou hotovy vajicka, jsou hotovy fazole.

    Ja do nich sypu su a oregano, ale funguje do nich kdeco.

    Je to soubeh: slanina a rajcata se delaj stejne dlouho, fazole z konzervy a vejca se delaj jen ve smyslu @ohrati nez stuhne zloutek”..

    Popravde, anglicka snidane je uz trochu skill, ale zas, kdyz vychytas ten soubeh (da se treba jeste s toustama, palacinkama, waflema,...). Tak tim zahvezdis jakoze - MOC.

    Moje nej je soubeh s brokolici, ktera ss dela dlouho kjak slanina.

    Pokud to trva dyl jak 10min, delas to blbe.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Pouzij ostrou hranu jakehokoliv noze, ci zasobniku...

    Uc se z “Life of Boris” a podej to zene timhle zpusobem...

    Vajicka na motoru BVP snad umi kazdej, ni?!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---










    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Zda se ale, ze i ja se budu muset neco naucit.

    Chtel jsem zkusit komplet anglickou snidani vcetne vajicka, ale ouha.

    Manzelka me varovala, ze jestli se budu ucit rozklepavat vajicka v nasi (cti: jeji) kuchyni, nebudeme se kamaradit az usnou decka.

    To me znejistelo a z puvodniho planu vycouval.

    Vajicek mame zda se v lednicce dost. Ale co ted, kde se je ucit rozklepavat? Napadla me mene pouzivana vana z nasich dvou koupelen, ale jeste se radsi poradim s manzelkou, nez se pustim do vetsich akci :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Uznavam, uznavam, ty jsi se skills a moznostmi uplne jinde :-)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Ta tepelna sonda propojena se zbytkem je BOZI!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Souhlas...
    Zas jako muj recept: vem kureci prsa, vmasiruj do nich sul a pepr, mrdni do pecici misky na 1cm vrstvu kyseleho zeli, cibule, postyp nakrajenou slaninou. Pec na jakoukoliv teplotu od 180 vejs, zakryte...

    ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    U me slanina k snidani z toho stroje nize:

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem prave ted: vari se cuizrna, v druhem hrnci smes snad vsech lustenin, co jsem jich mel pri uklidu zbytky a uz zacinaly tuchnout

    + zbytkova polivka

    Z toho kurete, co vcera tak moc chtela adla

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jinak v te chytrejsi June je kamerka, takze to treba slaninu, lososa, steak atp pozna za vas. A ma to tepelnou sondu, kterou pichnete do jidla a zmacknete tlacitko "play" :-)

    U te moji neni ani kamerka ani sonda, ale zase to ma mikrovlnku a paru, coz mi prijde fajn.

    Jestli se hecnu a objednam i June, tak pak napisu nejake porovnani po delsi zkusenosti, POV nekuchar :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: OVERDRIVE: Vnitrni rozmery: 335 × 350 × 238 mm

    Tipnul bych, ze pro zrucne kuchare jako ty, ta moje kombi mikrovlnka neni vhodny nastroj.

    Ale pro lidi jako ja, tedy: "Netusim jak se maji delat kureci prsa, ale umim zmacknout program 7. KUŘECÍ
    PRSA" - Je to parada.

    Citace z navodu:

    "Vaření čerstvých kuřecích prsou. Jednotlivá kuřecí prsa by měla vážit mezi 100 a 250 g. Naplňte nádrž na vodu. Vložte kuřecí do hranaté pánve Panacrunch. Umístěte příslušenství do horní polohy. Vyberte program číslo 7. Zadejte hmotnost kuřecích prsou. Dotkněte se tlačítka Start. Během přípravy kontrolujte nádrž na vodu, v případě potřeby ji doplňte."

    To muze zvladnout kazdy, ne? :-)

    (tu vodu netreba kontrolovat prubezne - proste doleji plnou nadrz pred kazdym pouzitim)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam