• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COPPYFarmářské trhy
    Chystáte se? Byli jste? Doporučite? Co si o nich myslíte? Cokoliv pro příznivce (možná i odpůrce?) farmářských trhů!





    FARMÁŘSKÉ TRHY NA WEBU

    Nakoupené zboží na FT nejraději ukládám do:

    191 hlasy od 161 respondentů

      rozbalit záhlaví
      PINK_CICINKA
      PINK_CICINKA --- ---
      CMLKA: Jak s tím prosímtě souvisí vesnice? Já pocházím z vesnice, máme tu bio zeleninu, bio ovoce, bio maso a bio vejce, neprosto bez chemie a ani na žádný farmářský trhy mít nemusíme. A mým rodičům je přes 40 a necpou se jen knedlíkama a párkama. Tohle srovnání vesnice x město je už v dnešní době trochu scestný.
      YFF
      YFF --- ---
      CMLKA: ono je toho víc, s vesnicí nebo městem to nemá zas až tolik společného, na jednu stranu je teď "trendy" /nesnáším to slovo/ zdravý životní styl, na druhou stranu doba je nějaká zrychlená, a lidi to řeší odbýváním jídla, párek v rohlíku, nebo bageta někde u pumpy, vím jak to řeší naši cesťáci, a zdaleka to nejsou lidi nad čtyřicet:)

      KUBAN88: tak to se člověk nemusí zajímat zrovna o gastronomii, na výběr má každý, a upřímně řečeno, třeba příprava těstovin s nějakou zeleninovou oblohou mi přijde daleko jednodušší než vepřo knedlo, a s těmi tradicemi opatrně, nikdy se lidi nepřežírali tak jako dnes, trochu mi to připadá jak v tom filmu obecná škola, jak se ptá šafránková sousedky jestli jí chutná ten chleba namazaný centimetrovou vrstvou másla, a ona jí na to odpovídá, to víte, za války jsme nemohli, teď můžeme
      MARTA_KLOFACOVA
      MARTA_KLOFACOVA --- ---
      CMLKA: ja to tak driv mela ... fakt me zajimalo jen maso, ted ne ... zajimam se o jidlo ze vsech moznych uhlu ... ale prisla jsem si na to sama... nejak me podobne povzdechy nikdy nedonutili se nad tim ani zamyslet ...
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      CMLKA: no tak ja zrovna uzeninam moc nelhoduju a knedliky nejim skoro vubec, ale snazim se vysvetlit ze je to tradicni jidlo, ktere patri do ceskeho jidelnicku... a lidi mladsi 40 let jsou na tom stejne jako lidi starsi 40 let...ten kdo se zajima o gastronomii tak bude jist siroke spektrum jidel, ale 90% lidi ji to na co jsou zvykle od maminky nebo babicky...
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      KUBAN88: hele, dyk si delejte, co chcete, je to vase telo, jen vyjadruju svuj nazor....ovsem myslela jsem si, ze lidi mladsi 40 let, co nebydli na vesnici tak nejak uz chapou, ze knedlik a parek nejsou zaklad vseho, ale asi jsem se pletla no...
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      PIZI: jasne, ja vim ze to neni zdrave... stejne tak pro cecha zase neni zdrava ve vetsi mire treba NORI rasa... ktera je pro japonce naprosto nezavadna... lokalne uzpusobeny zazivani a traveni je dalsi vec... pokud se tu 10 stoleti zerou klobasy tak jsou ty generace na to uzpusobene nejakym stylem...

      ale ano, souhlasim, neni to zdrave (tolik)
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      PIZI: ja si kupuju ten zitnej napr. a uprimne si myslim, ze to je jeden z nejkvatlinejsich chlebu, co se da vubec sehnat...
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      CMLKA: a co bys chtela? aby se tady zacla jist ryze, testoviny apod... misto knedliku? to je jak kdybys chtela aby ve francii zacli jist knedliky...

      a zrovna, opaku ji se, treba v italii je kazde druhe jidlo s uzeninou...
      PIZI
      PIZI --- ---
      KUBAN88: ty mluvis o tradici a CMLKA o zdravi. Mijite se.

      Kdyz jsme u toho zdravi, ono to pecivo taky zadna slava. A pritom se tu vecne debatuje o chlebech a kolacich...
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      KUBAN88: ohanis-li se tradicema, tak ted je napr. obdobi pustu......a i tvoje tradice nic nemeni na tom, ze je dost smutny, pokud zaklad jidelnicku vetsiny naroda tvori uzeniny... ostatne staci se rozhlednout kolem sebe, ze...
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      CMLKA: pisi nekde ze je to zdrave? alkohol taky neni nejzdravejsi vec a pije se vsude... proste do tradicniho (procti si treba Rettigovou) jidelnicku v cesku se pocita spise uzenina nez pomerance atd... a pomerance jsou zdrave...

      a ano opravdu z tradice masopustu a zpracovan masa je to lokalni jidlo... stejne jako treba prstu v italii...

      kazdy hospodar kdyz porazil maso tak ho chtel beze zbytku co nejvice vyuzit proto se delaji vsechny ty uzeniny, jelikoz to zarucuje trvanlivost a vyuziti beze zbytku celeho porazeneho kusu masa... atd... patri to k narodni identite a jidelnicku...

      CMLKA
      CMLKA --- ---
      KUBAN88: narodni jidlo? tak to promin, na to jsi prisel jak? no me prijde smutny, ze je farmarskej trh a nejvic lidi stoji frontu na parky a klobasy...a ty jsi nekde nekdy slysel, ze jist uzeniny je zdravy?
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      BARA_ONLY_ONE: ty domácí párky jsou fantastický... to je fakt uplne neco jineho nez tradicni parek jak clovek zna od detstvi...

      my prestali tyhle obrovske nakupy delat, jelikoz 9 z 10 veci co je na obrazku se musi snist do 2 dnu a ruku na srdce, tohle vsechno snist o vikendu je dost naloz...


      CMLKA: cesi jedi priserne? ze si koupi kvalitni uzeninu?? proste v japonsku se ji ryze, v italii pasta a tady uzeniny... to je proste narodni jidlo, stejne jak v nemecku a dale... je to z tradice zpracovani masa apod... a pokud jsou kvalitni, coz na tom obrazku jsou tak to nevidim tak zle... a zrovna ve Spanelsku, Italii se ji hodne uzenin taky...
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      BARA_ONLY_ONE
      BARA_ONLY_ONE --- ---
      CMLKA: A co je to za biofarmu?
      KAREN
      KAREN --- ---
      SOCIOLOZKA: ja to videla snad v kazdy, ve ktery jsem kdy byla... ale jak pise Pizi, maj to i v supermarketech
      PIZI
      PIZI --- ---
      lažanský rubín mají například i v kauflandu.
      SOCIOLOZKA
      SOCIOLOZKA --- ---
      KAREN: v kterejch přesně zdravejch výživách mají ten Rubín? díky
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      BARA_ONLY_ONE: na jiraku, cena ruzna dle druhu masa, nicmene ja nemam absolutne predstavu kolik normalne maso stoji, kze ti moc nepomuzu :))
      CULI
      CULI --- ---
      K tem prodejcum:
      Prodavačka na farmářských trzích - Detail inzerátu - Sprace.cz
      http://www.sprace.cz/nabidka-prace/remeslne-pekarny-as/prodavacka-na-farmarskych-trzich-o1059077.html

      asi nedostavaji k praci studijní materialy
      BARA_ONLY_ONE
      BARA_ONLY_ONE --- ---
      CMLKA: Kde mají bio hovězí? A cena?
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      btw na jiraku dnes byly nejaky dve holky s dezertama a quichema a mely muffiny, cupcakes - moc hezky, treba i s marcipanem, brownies a takovy docela zajimavy veci, chviklu jsem tam vahala, ale snazim se ted to sladke moc nejist, ale asi jsem mela neco zkusit :)
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      CULI: ja si taky prinesla bio hovezi, mimochodem meli bio hovezi kvetovou spicku, o ktery je prvni dil serialu o mase v Apetitu :), vajicka, kurata, ryby rozhodne koupim, mluvila jsem vylozene o vecech jako spekacky, klobasy, tlacenka, atd.


      KAREN: neni, ale budme radi, aspon vime, ze to nepreprodavaj buhvi odkud, proste zatim nic neni no, krome ukladnenych zasob z lonska...
      KAREN
      KAREN --- ---
      CULI: jo tak tady meli cesnek 10 deka kolem 30 kc (ted nevim, jestli 27 nebo pres 30)! jablka za 17,- a 23,- - ale oz tam je fakt malo;/
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam