DEVCAGER: Ne, smlouvu by si opravdu člověk neměl sepisovat sám :) Oni si ti právníci svůj chleba zaslouží :) Pokud tedy není ultra jednoduchá. Používám smlouvu s otevřenými variacemi od právníka, a investoval jsem do právního překladu do angličtiny, aby se to dalo používat i globálně. Pokud dostávám smlouvu od protistrany, vždycky jde k právníkovi na posouzení. Smlouva byla pokaždé skvělá věc, ještě když jsem působil po regionech, protože okamžitě postavila do latě všelijaké takové chytráky z kaváren a firmiček, co chtěli grafickou práci, ale tím stylem "no vždyť jsme kamarádi, to bude v pohodě". Na tohle ale nehraju a osekal jsem jim licence opravdu jen na to, co mohli využít. Jakékoliv další jednání bylo v úplně jiné rovině, než když nebyla smlouva, velmi se změnilo jejich chování směrem ke korektnosti :D Jednoduše řečeno, okamžitě přestali zkoušet různé naučené podfuky. V ní můžeš zakotvit i finanční sankce za zpožděnou splatnost :)
Někdy ale smlouvu prostě nepoužiju a stačí mi konkrétně daná objednávka, s možnostmi užití atd. Dost záleží na klientech, s těmi, co mají dobrou pověst se dá při troše opatrnosti spolupracovat i bez smlouvy, pokud jde o nevýhradní využití. Jakmile je to výhradní, tak smlouva být musí.
A ještě k těm mikroplatbám - je to fakt, funguje to :D Od doby, co mám tablet s androidem jsem už utratil za aplikace... ani nechci vědět kolik :D Člověk se koukne a vidí - hm, aplikace 50kč, to je jedno pivo, tak co, šup tam s ní. Kdyby byl film nebo deska na tom podobně, tak člověk nemá potřebu platit accounty na úložištích, prolézat neustále blogy s odkazy a zadávat tu vyblízanou captchu, ale prostě klikne, peníze se odečtou z účtu, data se během pár minut stáhnou a je hotovo. A všichni jsou spokojení. V archivu mám cca 5000alb - pokud by jedno stálo těch 50kč, tak by to bylo celkem 250.000,- za muziku. Když to rozpočítám na roky, co ten archiv mám, tak je to úplně v pohodě. Čili by se takový objem hudby dal pořídit legálně celkem bez problému.