Dneska jen stručně a krátce, protože mi je blbě a mám hromadu práce, která nepočká :(
CC licence znám, psal jsem o nich ve svém článku o autorském právu. Je to zajímavá alternativa - ale pozor - ty slouží jen k NEVÝHRADNÍMU užití. V případě výhradního je nutná klasická smlouva. Protože obvykle dělám věc od nuly do finalu, kdy hotová věc je to, co chci mít, jsou pro mě CC licence celkem bezpředmětné.
"aktuálně tuším začíná platit, že i ústní domluva má stejnou právní hodnotu jako sepsaná..." - u nevýhradního užití ano, tam se lze odvolat i na slovní dohodu, u výhradního užití smlouvu mít musíš.
"nesouhlasím tak docela s Opičím králem, že si svou hodinovou taxu zaslouží" - zaslouží, ale nebudeme se o tom hádat, protože já mám evidentně jiné zkušenosti. Právník je v současném prostředí neocenitelná pomoc. Je prakticky nulová šance, že bys v nějakém sporu čehokoliv dosáhnul bez něj. Chápu, že se na právníky dá dobře nadávat a považovat je za darmožrouty, ale sami jsme si vytvořili tak složitý systém, že se bez nich nedá obejít. S právníky, se kterými jsem zatím spolupracoval mám nejlepší zkušenosti a několikrát jsem si vyzkoušel, co zmůže deset mailů od soukromé osoby a jeden jediný dopis od právní kanceláře, kdy se věci dávají do pohybu.
Nikoho tady nenutím s právníkem spolupracovat, ale myslet, si, že si sám bez něj, napíšu neprůstřelnou smlouvu, je naprosto naivní. Nebo, můžete to zkusit, ale pak se nedivte, až vás protistrana doslova oškube, protože právníka má. Kolikrát jsem už viděl, jak si lidi naběhli u kupních smluv nemovitostí, a to jen proto, že si nevzali právníka, aby jim smlouvy prošel... těch pár tisícovek za jeho práci se jim zdálo moc oproti těm stovkám tisíc, co prodělali... je to každého volba.