• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ILLUZE: a měla bych dotaz - zalejváš to něčim kupovanym na konzervaci okurek - nebo máš něco vlastního - poměr vody/octu a koření?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Nějaký receptík na ostružiny? Chtěla bych zkusit ostružinový kompot. Děkuji všem za nápady :)
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    jsem dělala tenhle týden jostovo-bílorybízovou marmeládu - úúžasná !!! doporučuju :-)

    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    LITTLEPUNKK: nějaký mám, nasbíráno od jogurtu. kolik jich potřebuješ? a kde bydlíš? když tak pošta. peníze nechci, jen si to rozumně předat.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Zdravíčko , nevíte někdo kde sehnat skleničky do objemu 200ml? díky za typ ;)
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    S malinovým džemem je to komplikované :) Taky mám ráda pecičky ale čeho je moc, toho je příliš a pokud se maliny dají jen povařit a rovnou se udělá džem , tak jich je vážně moc a pak při jídle člověk jen kouše a drtí pecičky. Trochu se to dá nastavit větším množství cukru ale to je pak zase moc sladké...

    Tak nakonec děláme maliny tak, že 1kg malin se povaří a propasíruje přes hustější sítko aby pecičky nepropadávaly, k tomu se přidá půl kila cukru s nějakým želírovačem a pak se přidá půl kila celých malin, povaří se asi 2-5 min. podle toho jak jsou maliny tuhé resp zralé a pak se plní do sklenic.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    IVNA: ostružinová letos bude i kdyby to znamenalo půl dne lezení po lese :) (u nás rostou řídce a drobné plody, trvá to, než člověk nasbírá)
    IVNA
    IVNA --- ---
    MACATA_PRDELKA: asi jo.
    Ja delam kazdy rok ostruzinovou s jablky, v britanii rostou ostruziny uplne vsude a lidi to neji, protoze jsou zvykli ze ovoce roste v plastovych krabickach v obchode
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    IVNA: já miluji tu čistě malinovou, voňavou, sladkou, co v ní křoupou zrníčka - u nás ke koupi od schwartau. bohužel jsem ještě nikdy neměla kilo domácích malin naráz. budu muset někam do lesa.
    ve finsku to byla ta nejlevnější, kterou měli v každém supermarketu v kilových sklenicích.

    dala bych lehce omyté maliny do hrnce, ani bych to nekrájela nemačkala nemixovala, a připravila jako jakoukoli jinou. maliny jsou tak křehké, že se asi dostatečně rozvaří během předepsané doby varu s cukrem (bývá min 5minut).
    IVNA
    IVNA --- ---
    MAEVE: dik, zkusim jestli sezenu rybiz. U nas neni moc videt
    MAEVE
    MAEVE --- ---
    IVNA: ja delala pul na pul maliny s cerveym rybizem (v receptu, ale bylo 600g rybiz, 400g maliny) a chutna to hlavne po tech malinach. davala jsem zelirovaci cukr 2:1 a prijde mi celkem hodne sladka navzdory kyselemu ovoci.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SELLIGAN: určitě by to šlo, ale zatím jsem to nezkoušela, kupovala jsem ho fakt na ty jablka.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    TRISSIE: a co vsechno jsi tam zkousela odstavnit? jde tam i treba mrkev a celer a jina tvrda zelenina?
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    VERONIKA22: díky. jen co potkám nějaký levnější rajčata tak jdu do toho :)
    IVNA
    IVNA --- ---
    Ma nekdo dobry recept na malinovou marmeladu. Nikdy jsem takhle zrnickovy ovoce nezavarovala.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Pokud se někdo chystáte zavařovat okurky nebo velké kompoty (třeba meruňky, broskve) a nemáte sklenice o obsahu cca 0,7 l a kupoval byste je, tak jich pár nabízím - cca deset, část asi na víčka Omnia, část na víčka twist-off. V případě zájmu spočítám, kolik jich v té přepravce na balkóně vlastně je (je tam pel-mel malých a velkých všeho druhu). Praha - Jižní Město
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    TRISSIE: asi jo. letos vydržím a napíšu si ježíškovi
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MACATA_PRDELKA: no, nemyslím, že na tomhle se dá moc šetřit... potřebuješ silnější motor, a když už, tak ať je to fakt kvalitnější kousek.

    Jinak zvlášť u těch jablek pozor na to, že když tam hodíš celý jablko, tak ti nevyteče jen průzračná šťáva jako z krabice, ale taky ta jemná vláknina. já ji mám třeba ráda, můj muž ne, takže to nechávám odstát ve džbánku, sním vršek lžičkou a jemu servíruju akorát to tekutý :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam