• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    TRUCE: mrazak ,)
    a jaky mas? kdyby ti nejaky zbyly, hlasim se ,)
    jinak, kdybys je chtela mermomoci zavarit, tak dobry jsou zavareny uplne stejne jako okurky...ale tam je ten ocet...nicmene chutove moc dobry....

    pripadne palivou omacku: osmahnu na oleji cibuli, nakrajeny cesnek (treba palici) a nastrouhanou mrkev, libovolny pomer dle chuti (delam o trochu vic mrkve nez cibule), kdyz je to vsechno pekne rozvareny, necham trochu vychladnout, hodim tam nakrajeny papricky (bez seminek, ty nejsou tam chutny, podle palivosti treba 10, 15....) decku vinnyho octa, lzici hrubozrnny horcice, trochu citronovy/limetkovy stavy, sul a rozmixuju (dochutim podle vlastni chuti). plnim do vyvarenych sklenicek (supr jsou ty vysoky od oliv) a v hrnci sterilizuju treba 20min na 80 nebo 90 stupnu (plus minus, nemam jak merit,)

    muzes jako zakladmisto mrkve pouzit treba kapii nebo neco podobnyho....podle chuti....a je to fakt bomba ,)
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRUCE: Pokud jich nemáš moc, tak je strč v mikroten. sáčku do mrazáku.

    TRUCE: Já jako základ na lečo zavářím jen papriky a rajčata, dělám to vlastně podobně jako TRISSIE:, jen bez cibule a oleje dávám fakt jen stopově na dno kastrolu. Podušené nandám do sklenic a sterilizuju.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    jo, a mam extra palivy papricky, co s nima?
    jak je nalozit aby vydrzely a daly se po jedne pridavat do ruznych jidel? (prej 18-20tis jednotek palivosti:)
    chtela bych je co nejprirozenejsi, ale octu se asi neda vyhnout.?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    ok, mam hotovy brusinkovy sirup a jsem zvedava jak se chytne - i kdyz brusinky by se pry nemely kazit.
    sklenice jsem vyvarila - jednu pres 10 minut, druhou narychlo jen 5 .. i kdyz vicka jsem jen umyla, hm. uvidime.

    udelala jsem si nejdriv cukrovy sirup - 3 dily vody + 4 dily (prirodniho) cukru, sbirat penu (ve ktere se hromadi necistoty, rekla bych ze to je ten ucel) 10 minut varit,
    a do nej pak vhodila brusinky (mela jsem jich pul litru, a cukru pul kila) - priste je tam nevrazim najednou vsechny, aby nevykypely
    po asi 4 minutach jsem je vylovila a rozmixovala, zbylou stavu obohatila kyselinou citronovou a jeste nechala chvilku varit, smichala to dohromady a nalila do sklenice.
    a protoze mi kus zbyl, nastavila jsem to vodou, prevarila a udelala pokusny min husty sirup.

    urologicka medicina na zimu je hotova :)

    jdu na to leco, s cibuli teda rikate ze ok?
    a ma se sterilizovat, nebo staci predvarit, pridat 'pomucku na konzervovani' a nalit do sklenic?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jinak, bezinkový likér už mám hotový, a tímhle tempem už brzo ani nebude :-)

    upravený recept:

    2 litry obraných černých bezinek
    2 litry vody
    1 kg cukru
    50ml silné černé kávy (já dávala 2 lžičky rozpustné)
    1 skořice, 5 hřebíčků
    1 litr rumu

    Postup:
    Bezinky s vodou povaříme 15 minut, přecedíme a propasírujeme (já hodila přes cedník plátýnko - v mém případě trojcípý šátek z prošlé autolékárničky - a chvíli třela vařečkou a pak vymačkala ručně).
    Do šťávy přidáme 1 kg cukru a koření, společně krátce povaříme. Do mírně zchladlého likéru přidáme kávu a rum a plníme do lahví.

    vyšlo to na 3.7 litru likéru.

    Velmi doporučuju na celou přípravu včetně obírání používat chirurgické rukavice, pokud nechcete týden vypadat jako Lady Macbeth.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SKRITEKB: jo, je to tak naše rodinná tradice... možná je to tím předsmažením?
    Je teda pravda, že jsem měla od kohosi jedno nahořklé lečo s cibulí, ale to nebylo předvařené, ale pěchované celé zasyrova.
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRISSIE: fakt s cibulí ??? já to nikdy nedělala, protože mi to poradila babička z vlastní zkušennosti, tak proto jsem cibuli nepřidávala :-) ale jestliže to vychází tobě, fajn vědět ;-)
    co se týče marmošky, tak ta u nás tak rychle zmizne, že ani nemá čas se zkazit :D ale vyváření sklenic určitě dobré, díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    sklenice na marmeládu upřímně doporučuju vyvařit 15 minut. Jen "dobře umyté" mi chytly plíseň, vyvařené jsou dobré i po pěti letech.

    Lečo zavařujeme roky i s cibulí, a hořké není nikdy není - dávám to v množství 2 kila rajčat, 2 kila paprik, 1 kilo cibule, podusit společně na troše oleje do poloměkka a napěchovat do sklenic.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: spis chutovy. nemuze se tam utvorit dost alkoholu, aby mohl zacit fungovat jako konzervant (viz vino, po dosazeni X% se kvasinky samy otravi a vic uz nic :))
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    SKRITEKB: dekuji moc ;)

    nakonec jsem se docetla o cem to cele je - cukr kdyz je ho hodne, tak ma konzervacni ucinky
    v ostatnich pripadech jde o to, vytvorit teplotu, pri ktere se vytlaci vzduch ze sklenicky, ktera se pak jeste dotahne a tim je hermeticke uzavreni hotovo
    a pred tim se musi obsah zbavit skodlivych mikrobu

    takze na lecivy sirup bude asi lepsi delat fakt sirup s hodne cukru a neprehanet to s rozvarovanim - i kdyz ja bych do toho chtela dat i ty slupky, takze to asi rozmixuju a nastavim vodou resp. cukrovym sirupem..
    a stale nechapu ten proces kvaseni ovoce na sirup/stavu. jsou to konzervacni, nebo jen chutove duvody? nevite?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRUCE: rada k leču - nezavařovat s cibulí - ta ti zhořkne
    rada k marmeládám - ty nezavařuju - horké naliju do dobř umytejch sklenic a otočím, přikryju utěrkou a necham 24 hodin dojít
    rozvařený ovoce - já dělám jablečný přesnídávky např. - horké nalít do sklenic - zavařuji tak při 80 stupních - max. 20 minut - poklička hrnce nemusí být zavřená zcela - některé sklenice mi čouhají ven
    nejdůležitejší jsou asi fakt čistý sklenice a dobře dovřený víčka - zatím mi nic nesplesnivělo...
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    mam zacatecnicky dotaz.
    jak se zavaruje? nektere veci staci rozvarit s cukrem nebo medem, mozna nejaky gelfix, nebo citron, nalit do sklenic, otocit

    jine - stavy, se v nekterych receptech nechavaji dva dny kvasit, pak se z nich sbira pena pri vareni, opet se prida citronka nebo gelfix..

    a nektere veci se doporucuji pripravit, nalit do sklenic a pak sterilovat v hrnci


    jak to poznam, co se hodi? :)

    chci delat leco, brusinkovy lecivy sirup, pozdeji mozna nejake dzemy nebo rozvarene ovoce.
    a ac moje maminka zavarovala a mela plnou spiz veci, tak jsem z toho volaka zmetena ted ;]
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Samotný bez ještě ne, zatím jsem se nedokopala..ještě potřebuju jít na vřes do lesa..a ještě nutně potřebovaly keře a rybíz sestříhat-nevyšel čas, ale snad tento týden!! :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    SVETLUSKA222: uz jsi zkusila? :) (samotny bez)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    WITCHIE:No tak holt zkusím setřást něco ze stromů pár jablek se teď najde snad :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    s tím bezem, nemáte někdo osvědčený recept na bezový likér?

    Jde mi o ty poměry, loni jsem to nevychytala a během dvou měsíců mi zkvasil, a přitom vím, že tetě vydržel rok... jenže teta si nenapsala poměry, v jakých ho dělala :-(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BONEMINA: zavareno. tak jsem zvedavy na vysledek :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    SVETLUSKA222: ze 100% bezu je to takove.. zvlastni. Samotne na chleba mi to moc nechutnalo. Byt Tebou tak zkusim jen trosku a uvidis zda nebude lepsi to s necim prece jen smichat.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    VODOMERKA:nemám švestky, a taky jablka :( Kupovat je nechci, budu dělat spíš ze 100% černého bezu. No jsem zvědavá. Čekám, až nebudou ty keře tak příšerně mokrý, to bych mohla jinak dělat v pláštěnce :) Těším se na ten pokus!!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BONEMINA: marmeladu s bezovou stavou jsem sem hazel nekdy na zacatku. mrkni ;)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SVETLUSKA222: já včera při pročítání Kejřové narazila na povidla z černého bezu, o víkendu to mám v plánu vyzkoušet. Jinak jsem z bezu zatím dělala jen sirupy. Marmeláda by mohla být fajn
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    VODOMERKA: teta dělala marmeládu a můžu říct, že dopadla moc dobře
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam